Český Krumlov zapísaný v UNESCO láka turistov aj vodákov na adrenalínové zážitky

Krumlovský vodácky maratón na Vltave je tradičné podujatie, na ktorom sa zúčastňujú aj Slováci. Jeho 17. ročník pripravovaný na 12. októbra bude pravdepodobne opäť rekordný. Vodácki nadšenci okolo riaditeľa podujatia Lukáša Novosada ešte nemajú uzavretý počet prihlásených a dávajú šancu ďalším záujemcom až do 11. októbra. Športovci majú k dispozícii 26 kategórii podľa veku a pohlavia pretekárov, veľkosti a druhu plavidla (kajak, kanoe, raft, pramica, paddleboard a všeličo iné) i dĺžky trate (36 a 25 km), žiaci od 9 do 15 rokov absolvujú 11 km plavbu.

Najmasovejší vodácky maratón v Českej republike je ojedinelým sviatkom priaznivcov vodných športov, kde sa stretávajú amatéri s medzinárodne úspešnými a inými vrcholovými vodákmi. I keď sa súťaží na čas, pre väčšinu je to zážitkový pobyt (11. – 12. 10.) v atraktívnom prostredí.

Maratón je veľmi pôsobivý aj pre divákov, najmä pri hromadnom štarte stoviek plavidiel o 11. hodine vo Vyššom Brode a Rožmberku nad Vltavou, i v kempe Na Pískárně, kde o 13. hodine začína Žiacky minimaratón. Všetky lode oboplávajú mesto Český Krumlov, kde ich možno sledovať z mostov, ale aj hradu, zámku a ďalších vyvýšenín tohto mesta na kopci. Vyhodnotenie podujatia sa uskutoční o 17. hodine v Pivovarskej záhrade, kde je plánovaný voľne prístupný pestrý program so záverečnou večernou párty.

Vlani sa na Krumlovskom vodáckom maratóne zúčastnilo 708 lodí. Z nich do cieľa prišlo 685 plavidiel a 1335 účastníkov z 24 krajín. Podujatie malo premiéru 27. 10. 2003, kedy bolo mrazivé počasie pre 86 lodí v 12 kategóriách. Na štarte vo Vyššom Brode namerali mínus 9 stupňov Celzia a ani v krumlovskom cieli nebola teplota nad nulou. To neodradilo záujemcov a každoročne sa zvyšuje účasť. V roku 2009 prvýkrát raritne súťažila dračia loď so 17-člennou posádkou.

Český Krumlov ponúka aj iné lákadlá k návšteve. Hrad, zámok s piatimi nádvoriami a 11-hektárovou barokovo-rokokovou záhradou i pôvodná historická zástavba v podhradí v nezmenenej podobe prevažne zo 16. storočia je od roku 1992 zapísaný vo svetovom Zozname kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Toto historické centrum obkolesené riekou Vltava s labyrintom úzkych uličiek, stredovekých renesančných a gotických domov, kláštorov, chrámov a iných objektov tvorí unikátny mestský komplex s množstvom architektonických dominánt.

zámockom parku je jedinečný fenomén v podobe divadla s otáčavým hľadiskom v prírode, kde diváci panoramaticky vnímajú dej vďaka obojsmernému otáčaniu hľadiska. Minulý mesiac tam Juhočeské divadlo České Budějovice ukončilo 61. sezónu.

Svetovým unikátom je i Zámocké divadlo. Jeho budova na piatom nádvorí stojí od svojho vzniku v rokoch 1680 - 1682. Neskôr (1765 - 1766) ju vybavili novým zariadením, technikou na výmenu kulís, dekoráciami, kostýmami, rekvizitami. Toto spolu s partitúrami, scenármi a inými písomnosťami reprezentuje na svete najdokonalejšie zachovaný divadelný život v 17. až 19. storočí.

Turistov pri ceste na zámok zláka priekopa medzi prvým a druhým nádvorím. Je tam medveďárium od roku 1707, ale tradícia chovanie medveďov na zámku trvá od 16. storočia. K 21-ročnej medvedici Márii Terézii pribudol od 25. júla vyše dvojročný pár – samica Maša a samec Arno.

„Dlhodobo sme sa usilovali o doplnenie medveďov. Previedli sme úpravy zázemia čo sa týka bezpečnostných prvkov, zelene a ďalšieho vybavenia. Ministerstvo životného prostredia prišlo na inšpekciu a pridelilo nám mladý pár,“ zdôvodňuje kastelán hradu a zámku Český Krumlov Pavel Slavko.

Priaznivci histórie a kultúry sa všeličo dozvedia v Regionálnom múzeu, kde je i keramický model mesta Český Krumlov z čias okolo roku 1800. Veľkoplošný komplex Egon Schiele art Centrum zasa ponúka výstavy výtvarného umenia. Až do 26. 1. 2020 tam možno spoznať tvorbu českých autorov Kateřiny Šedej (1977), Federica Díaza (1971) a Karla Valtera (1909 – 2006).

Kam sa teda vyberiete na adrenalínový výlet plný zážitkov na budúci víkend?

Viac na : https://www.krumlovskymaraton.com/

Ubytovanie :  Booking

 

Pavol Erdziak/ úprava DM

 

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.