Karel Gott odišiel na večnosť. Jeho hviezdny život sa naplnil.

Nielen hudobnú scénu šokovala smutná správa o úmrtí zrejme najslávnejšieho speváka v rámci celého Československa. Karel Gott odišiel na večný odpočinok 1.10.2019 vo veku 80 rokov, keď prehral boj s akútnou leukémiou.

14. júla 2019 oslávil "Božský Kája" jubilejných 80 rokov a práve pri tejto príležitosti sa na internete objavilo dojímavé video, na ktorom mu jeho kolegovia z brandže (Ilona Csáková, Michal David, Hana Zagorová, Štefan Margita, Monika Bagárová, Pepa Vojtek, Marian Vojtko, Dasha, Bohouš Josef, Markéta Konvičková, Petr Kolář, Alžbeta Bartošová) zablahoželali originálnym spôsobom. Karel Gott bol dojatý.

Za Karlom Gottom smútia aj zahraničné médiá, najmä nemecké, kde bol svojho času veľmi populárny. Vďaka naspievaniu mnohých šlágrov, či titulnej piesne pre seriál Včielka Maja, pripomína spravodajský server ČT24. "S Karlom Gottom zomrel jeden z najväčších tenorov a spevákov šlágrov. Počas viac ako 60 rokov, ktoré strávil na pódiách, predal 50 miliónov albumov," uviedol server nemeckého denníka Bild.

Taktiež server týždenníka Die Zeit upozorňuje, že Gott bol jednou z najväčších hviezd sveta šlágrov, tak obľúbeného najmä v Nemecku. "Klasicky vzdelaný tenor si vyslúžil pomenovanie Sinatra Východu," píše Die Zeit a pripomína, že neprekonateľnou legendou bol spevák aj vo svojej domovine, kde získal 42 Zlatých slávikov. Rakúsky denník Kurier uviedol, že bol nielen Zlatým hlasom z Prahy, ale taktiež Sinatrom východu. Dodal, že podobne ako Barbra Streisandová alebo práve Frank Sinatra vydržal na scéne celé desaťročia.

Francúzska tlačová agentúra AFP spomína jeho ďalšiu prezývku božský Karel a pripomína, že naspieval tiež Pretty Woman od Roya Orbisona alebo Forever Young od skupiny Alphaville. Gott bol tiež zručným maliarom a príležitostným hercom. Ocenenia zbieral vo viacerých krajinách vrátane Nemecka, Poľska a Ruska, uvádza AFP.

Agentúra AP pripomína, že počas svojej kariéry vydal 300 albumov a konštatuje, že bol vzácnym prípadom východoeurópskeho speváka, ktorý sa stal populárnym aj za železnou oponou v západoeurópskych krajinách.

Karla Gotta mnohí kritizovali a kritizujú, že za komunizmu mohol spievať aj za hranicami a že "dobre vychádzal" s komunistickým režimom. Trápilo ho, že za komunizmu sa nepridal k nám, hovorí dnes Marta Kubišová. Jej komunisti spievať zakázali, on vystupovať mohol. „Karel mi stokrát povedal, že ho to mrzí a že sa mal pridať na našu stranu. Bolo to pre neho očistné.“

V deň 100. výročia založenia Československej republiky, Gott takto v rozhovore pre Českú televíziu odpovedal na otázku, ako spomína na pád komunistického režimu. „Ako na dobu, keď si do mňa kopali tí, ktorí boli nespokojní sami so sebou a chceli se zviditeľniť. Tak sa pustili do Karla Gotta, Heleny Vondráčkovej...". Gott si podľa svojich slov myslel, že keď za minulého režimu neemigroval, bude všetkým sympatický. Lenže to sa nestalo!

V rodnej krajine chcú maestrovi vyhlásiť štátny smútok a vystrojiť štátny pohreb. Česť jeho pamiatke.

 

DM/NČ/Youtube

 

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.