Proseč je česká metropola na fajky, vyrába ich 180 rokov, má aj múzeum fajok

Unikátnou históriou výroby fajok na tabak sa môže pochváliť malé mestečko Proseč v okrese Chrudim v Pardubickom kraji. Spoločnosť BPK vo vyše dvojtisícovom meste je dlhodobo jediný český výrobca fajok a podľa množstva v sériovej výrobe má svetové prvenstvo. O kvalite výrobkov svedčí skutočnosť, že okrem európskych krajín ich dodáva do Afriky, Ázie, Severnej a Južnej Ameriky. Neďaleko BPK je Múzeum fajok, kde sa návštevník dozvie o počiatkoch vzniku fajok, spozná ich vývoj a podoby rôznych druhov od jednoduchých až po kuriozity neobvyklých tvarov, veľkostí a povrchových zdobení.     

Exkurzia v BPK je ojedinelý pohľad na celý výrobný proces od prípravy špeciálneho dreva cez jeho narezanie a ďalšie spracovanie polotovaru v jednotlivých oddeleniach až po montáž výrobku, povrchovú úpravu, výstupnú kontrolu, balenie a prípravu na expedíciu. Aj keď používajú frézy a iné vyše 80-ročné pôvodné stroje je to náročná ručná práca rovných, poloohnutých a ohnutých fajok dodávaných väčšinou na export. Stará sa o to okolo 20 zamestnancov, ktorý hlavne z tvrdého talianskeho briarového dreva – koreňa vresovca stromovitého (Erica arborea) vyrobia ročne takmer 70 000 fajok.    

Ich história siaha do roku 1842, kedy remeselníci Antonín Pešina a Filip Švec z miestnych drevín (slivka, čerešňa, javor, orech, hruška) začali ručne vyrábať fajky. Boli lacné, bol o ne záujem v celom Rakúsko-Uhorsku a k výrobe sa pridávali ďalší remeselníci. Okolo roku 1845 obohatil Pešina svoje vybavenie o šlapací sústruh tzv. draxel, ktorý je v múzeu. Zdokonaľovala sa aj povrchová úprava, kedy na šmirgľom vyhladený a prifarbený povrch nanášali šelakovú politúru, od roku 1860 fajky zdobili rezbou a gravírovaním.

Výroba sa úspešne rozvíjala, v roku 1880 sa ňou zaoberalo okolo 200 obyvateľov z Proseče a okolia. Vtedy založil obchodník Bernard Kopperle dielňu, v roku 1905 ju zmenil na továreň a podľa vzoru francúzskych výrobcov začal po roku 1910 používať kvalitné takmer nehorľavé briarove drevo z dovozu. Pribúdali nové prevádzky, ktoré sa špecializovali na výrobu polotovarov, brúsenie a ďalšie úkony. Koncom 30. rokov 20. storočia v Proseči a susedných obciach vyše 600 remeselníkov ( 510 fajkárov, 60 pasiarov, 15 sústružníkov a 15 rezbárov) vyrábalo okolo 500 rôznych typov fajok.      

Po komunistickom znárodnení majetku sa v roku 1950 celá výroba fajok v Československu sústredila do spomínaného mestečka. 

Súkromná remeselná výroba postupne upadala až zanikla. Továreň v Proseči prevzal národný podnik Koh-i-noor, neskôr TOFA. V 70. rokoch sa tam výroba fajok vrátila a produkovala vyše milión kusov ročne, z toho 90 percent išlo do zahraničia. Dediči pôvodných majiteľov budovy č. 192 sa ku svojmu majetku dostali až po roku 1994, kedy im štát podnik v rámci reštitúcie vrátil. V súčasnosti fajkárska legenda pod názvom BPK pokračuje už 180. rok. 

Nielen prosečské výrobky zdobia jediné české Múzeum fajok. V kultúrnej pamiatke – Dome číslo 61 v desiatkach vitrín návštevník spozná jednoduché drevené krkačky, hadovky, sukačky, fajky porcelánové, kovové, najvzácnejšie biele penovky a rôzne cudzokrajné fajky i venované známymi osobnosťami, akými sú Miloš Forman, František Filipovský, Karel Schwanzenberg, Dušan Klein, Ján Hrušínský a iní.  

PAVOL ERDZIAK / foto: BKB Proseč

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.