Loli paradička to je zvratná tragikomická lovestory dvoch obyčajných ľudí z prostredia východného Slovenska a zákulisia jarmočníkov.

Láskavá tragikomédia z prostredia jarmočných obchodníkov. Milan, tridsaťpäťročný obchodník s cukrovinkami sa zamiluje do mladej, krásnej Rómky Veronky a
rozhodne sa s ňou žiť. Keďže je od narodenia bez nohy, je to preňho obrovská šanca na plnohodnotný život. Milanova matka je však rezolútne proti tejto láske. Vo svojej zadubenosti je odhodlaná Milana aj vydediť. Milan a Veronka si teda nájdu prechodný azyl v maringotke u kamaráta, kolegu balonkára Jožka. Chodia spolu predávať, zažívajú rôzne peripetie lásky, statočne čelia tlaku, ktorý na nich vyvíja matka a ľudia a snívajú o spoločnom šťastí. Všetko sa však zvrtne vo chvíli, keď na jednom z trhov Veronka stretne svoju bývalú lásku, muzikanta Viktora, ktorý ju chladnokrvne zradí a predá do cudziny... Jednoduchý, no pre diváka pútavý dej, s nejednou zápletkou v štýle Pásla kone na betóne. Film získal Cenu diváka na Art Film Fest 2019.

„Aj som sa pri ňom nasmiala, aj som si trošku poplakala. Keď sa chcete aj vy zasmiať, tak príďte do kina, neobanujete,“ pozýva na film známa východoslovenská herečka Milka Zimková, scenáristka a hlavná protagonistka dnes už legendárneho filmu z 80-tych rokov Pásla kone na betóne.

Hudba zvyčajne tvorí veľkú časť filmu, niektorí tvorcovia však, naopak, dokážu pracovať s tichom. Staviarski sú muzikálni, film spolu s Rišom strihal aj jeho mladší brat Juraj z kapely Fúzy Múzy. Muzikálnosť sa snažili preniesť do svojej snímky. "Máme radi, keď má film v sebe rytmus, a to nielen po hudobnej stránke. Aj hlášky, ktoré znejú vo filme, nám museli rezať a byť vtipné aj pre nás. Dúfali sme, že by sme to mohli potom preniesť aj na diváka."

Romantickú komédiu ideálnu pre spríjemnenie letných dní, počas ktorých príde do kín, vymyslela, režírovala a produkovala prešovská rodina Staviarskych. „Loli paradička je príbeh o láske, nádeji a trpkosti života,“ hovorí Víťo Staviarsky, laureát a niekoľkonásobný finalista ceny Anasoft Litera, ktorý je spolu so synom Richardom scenáristom a režisérom filmu. O strih filmu sa postaral ďalší syn Juraj a producentskú a produkčnú taktovku držala v ruke dcéra Marka.

Réžia: Richard StaviarskyVíťo Staviarsky

Scenár: Richard StaviarskyVíťo Staviarsky

Kamera: Ľubor Marko

Hudba: Štefan CínaVíťo Staviarsky

Hrajú: Michal IľkaninKamila MitrášováMichal SoltészKveta StražanováFedor VicoDominik DoktorPeter KudráčVasiľ RusiňákRichard Staviarsky

TS redakcii NUlife.sk poskytla Jana Studená FORUM FILM

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.