AMNESTIE = Film, v ktorom sa otočia dejiny Československa

Inšpirovaný skutočnými udalosťami z obdobia Nežnej revolúcie a kontroverzným prepustením viac než 21 000 väzňov na pokyn nového prezidenta Václava Havla.

Hrdinov filmu AMNESTIE, rovnako ako celú spoločnosť, dobiehajú démoni minulosti a vyžadujú si splatenie dlhov. Mnohí cítia šancu využiť situáciu a získať do svojich rúk moc. Kto to ale bude? Tí schopnejší, či tí drzejší?

Snímka vznikla v dielni produkčnej spoločnosti Azyl Production v koprodukcii s RTVS, HomeMedia Production, ČTV a českou produkčnou spoločnosťou Endorfilm. Inšpiráciou k filmu bola kniha Radovana Dunaja Amnestia, ktorá rozpútala peklo. Režisérom snímky je Jonáš Karásek v tandeme s kameramanom Tomášom Juríčkom. Spolu s producentom Marošom Hečkom sú vo filmovom prostredí známi okrem mnohých sólových projektov aj vďaka úspešnému filmu Kandidát. 

Dramatický príbeh troch rodín sa odohráva počas veľkých spoločenských zmien, na ktorých pozadí vzniká nové demokratické Československo. Porážka totality, Havlove amnestie a následné udalosti v leopoldovskej väznici výrazne vstúpia do ich životov. 

AMNESTIE majú potenciál zaujať väčšinového, ako aj náročného diváka. Sú prvým slovenským filmom, ktorý ponúka perspektívu zlomových udalostí Novembra ´89 cez krehké osudy všetkých troch rodín. Vo filme je množstvo akcie a napätia, ale zaujme predovšetkým snahou o zachytenie ľudských charakterov doby. 

K autenticite filmu okrem prostredí, kde sa nakrúcalo, pomáhajú kostýmy Zuzany Krejzkovej, kamera Tomáša Juríčka, ktorý spolu s režisérom Jonášom Karáskom pedantne udržali atmosféru prelomu 80. a 90. rokov.

AMNESTIE sú prvým československým filmom, v ktorom odznejú dobové skladby od Depeche Mode, Eurythmics, A-ha, Kajagoogoo, Spandau Ballet, Richarda Mullera alebo Nerezu.  

S manažmentom kapely DEPECHE MODE a vydavateľom sa dohodli na použití dvoch piesní: Tie zašumené slová v ruštine kultová britská kapela dala do úvodu svojej piesne To Have and To Hold. Okrem nej ešte vo filme zaznie klavírna balada Somebody. Obe skladby pochádzajú ešte z 80. rokov, z albumov Some Great Reward a Music for the Masses.

Pieseň Karla Kryla - Pasážová revolta - sa stala titulnou piesňou pripravovaného filmu Amnestie, ktorý prichádza do kín už túto jeseň, pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie. Špeciálne pre film skladbu prespieval Richard Műller, David Koller a Viki Olejárová.

Maroš Hečko (scenárista a producent filmu): „AMNESTIE sú reflexiou nás všetkých.“

Peter Veverka (producent filmu): Pred novembrom ´89 sme boli všetci väzňami. Vybojovali sme si ale druhú šancu. V centre nášho príbehu sú postavy, ktoré zachytávajú vzorku československej spoločnosti so všetkou ľudskou krásou a zároveň jej hrôzostrašnosťou. V bezpečí kinosály ponúkame divákom možnosť cestovať v čase a presunúť sa do doby, počas ktorej sa začala formovať nová nádej. Verím, že famózna práca nášho štábu, skvostné zábery a svetlo Tomáša Juríčka (MÁRIA TERÉZIA, KANDIDÁT), réžia skvelého Jonáša Karáska (KANDIDÁT) a oceneniahodné herecké výkony očaria aj vás!” 

Jonáš Karásek (režisér filmu): „Náš film nie je oslavou Nežnej revolúcie, Václava Havla, ani amnestie, ktorú udelil. Nie je ale ani jeho kritikou. Snažíme sa cez osudy postáv zachytiť komplikovanosť doby, kedy veľká časť ľudí totalitný režim nenávidela, zároveň s ním však bola ochotná kolaborovať. Film zobrazuje tiež chaos, ktorý nastal po páde režimu. Úplne nepripravení ľudia museli chtiac-nechtiac prevziať moc a zo dňa na deň bol celý chod spoločnosti na ich pleciach. Napätosť doby sa najlepšie ilustruje na situácii vo väzniciach, kde sa dej nášho filmu z veľkej časti odohráva. Dnes je veľmi ľahké spätne kritizovať niektoré činy a rozhodnutia (čo možno pozorovať aj na internetovej diskusii k nášmu filmu). Aj mňa samotného trápi nedostatočné vyrovnanie sa našej krajiny s komunistickou minulosťou, čo nás negatívne ovplyvňuje až dodnes. Je to jeden z motívov nášho filmu. Osobne si však vážim ľudí, ktorí boli ochotní prevziať na seba zodpovednosť za často veľmi náročné rozhodnutia, ktorých všetky dôsledky sa v danom chaose a eufórii dali len ťažko odhadnúť.”

Marek Majeský (postava Richarda Kelemena): “Vo filme stvárňujem verejnosťou obľúbeného herca SND, ktorý si niekedy až samoľúbo užíva a občas aj zneužíva svoju popularitu. V súkromí však poslušne počúva rady a rafinované plány svojej manželky - šedej eminencie - doktorky Kelemenovej. Prirodzene ju rešpektuje, pretože obdivuje jej intelektuálnu predvídavosť a vnútornú nepoddajnosť. Veľmi sa mi páči zvláštny vzťah, ktorý oboch manželov spája. Vzťah plný ambícií, ctižiadosti, túžby po moci, sexe... Jedným slovom: rozporuplnosť je hlavný menovateľ nielen mojej postavy Richard Kelemen. Nič v živote predsa nie je čiernobiele. Nie sú len tí dobrí a len tí zlí. A to je to, čo si myslím, že je vo všeobecnosti na našom filme Amnestie výnimočné. Film nekomentuje, nesúdi, nehodnotí. Iba zaznamenáva diskutabilné správanie a rozhodnutia jedincov na pozadí zásadných spoločenských a politických zmien v bývalom Československu. V tom zároveň vidím veľkú paralelu so súčasnosťou. Aj dnes rôzni jedinci rozhodujú o tom, ako budeme musieť žiť my všetci a naše deti. Niekedy ma preto premkne desivý pocit z toho, že minulosť sa v cykloch stále opakuje.”

Juraj Bača (postava Drahomíra Lupka):  „Keď neokrádaš iných, okrádaš svoju rodinu.“

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AMNESTIE, Thriller Slovensko / Česko, 2019, r. Jonáš Karásek, hrajú Juraj Bača, Anna Geislerová, Marek Majeský, Marek Vašut, Jana Oľhová, Natália Germáni, Roman Luknár, Ján Jackuliak, Michal Kubovčík, Martin Landl a ďalší

AMNESTIE zachytávajú svet kontrolovaný ŠtB, kde disidenti komunikujú pomocou tajných správ. Svet, v ktorom ľudia udávajú svojich rodinných príslušníkov a zároveň túžia po osobných výhodách a slobode. Fascinujúci zrod československej demokracie v novembri 1989 otvára nové možnosti pre všetkých. Platí to aj pre najkrutejšiu väznicu komunistického zriadenia v Leopoldove, kde výbuch emócií prerastie do otvorenej vzbury. Hlavný hrdina, väzeň Drahoš Lupko, musí prekonať obrovské prekážky a bojovať za svoje práva. Obklopený krutými, sebeckými a manipulatívnymi ľuďmi prijme výzvu a plne sa chopí ponúknutej druhej šance.

Premiéra filmu Amnestie je plánovaná v čase osláv 30. výročia Nežnej revolúcie - SR 31.10.2019, ČR 14.11.2019, film do slovenských kín uvádza distribučná spoločnosť Continental film, do českých Bontonfilm. 

Facebook    https://www.facebook.com/filmamnestie/
Instagram  https://www.instagram.com/amnestiefilm/

 

Continental Film/youtube.com/Redakcia NUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.