Čo všetko sa môže stať, keď si dáte kúsok zázvoru každý deň?

Aké účinky má zázvor na ľudské telo?

Zázvor používali ľudia ako účinný prírodný liek už pred stovkami rokov. Nečudo, mali na to množstvo veľmi dobrých dôvodov. Aj najnovšie štúdie totiž preukázali, že táto koreňová rastlina má ohromné pozitívne účinky na naše zdravie. A nie je ich málo.

1. Je dobrý na srdce

Pomerne častá konzumácia zázvoru môže znížiť hladinu cholesterolu. Vedcom sa to podarilo preukázať pomocou svojej nedávnej štúdie. Vrámci nej dávali vzorke 85 ľudí s vysokým cholesterolom 3 gramy zázvorového prášku denne, a to po dobu 45 dní. Na konci experimentu, bola ich hladina cholesterolu výrazne znížená. To je, samozrejme, veľmi pozitívna správa, pretože nízka hladina cholesterolu znižuje aj riziko vzniku srdcových chorôb, hypertenzie a mŕtvice.

2. Bojuje s prechladnutím

Toto pre vás zrejme nie je žiadna novinka, ale je dobré si to pripomenúť. Zázvor je dokonalým liekom pri nachladnutí a chrípke, ale tiež je aj vynikajúcou prevenciou proti týmto chorobám. Má veľmi dobré protizápalové vlastnosti a obsahuje antioxidanty. Takzvané gingeroly, bioaktívne látky v čerstvom zázvore, môžu pomôcť znížiť riziko infekcií.

3. Zmierňuje nevoľnosť

Keď sa necítite dobre, zázvor môže byť veľmi užitočný. Pomáha pri nevoľnosti dokonca aj počas tehotenstva či po chirurgických zákrokoch.

 

 

4. Napomáha tráveniu

Zázvor je účinným liekom pri gastroenteritíde a ďalších žalúdočných problémoch. Znižuje nadúvanie a pomáha aj pri hnačke.

5. Zmierňuje migrénu

Kúsok zázvoru každý deň údajne dokáže zabrániť vzniku zápalu v mozgových cievach a pomáha pri migréne. Podľa jednej zo štúdií je zázvor rovnako účinný ako sumatripan, liečivo bežne používané pri liečbe migrény. Navyše má oveľa miernejšie, respektíve takmer žiadne vedľajšie účinky.

6. Pomáha pri chudnutí

Ak sa chcete udržiavať v dobrej kondícii, potom je pre vás zázvor vynikajúcim doplnkov stravy. Navyše štúdia Kolumbijskej univerzity preukázala, že ak jete (prípadne pijete) zázvor v dopoludňajších hodinách, nemáte potom neustály pocit hladu. To vám môže značne pomôcť v procese chudnutia.

7.Uľavuje od bolesti svalov

Denný príjem zázvoru môže uľaviť od bolesti svalov až o 25 percent.

8. Zlepšuje krvný obeh

Ak je vám zima, alebo máte studené končatiny, jednou z príčin môže byť ich zlé prekrvenie. Bylinné čaje s pridaným zázvorom dokážu zlepšiť priechod krvi a dokonale vás zahriať.

9. Pomáha pri menštruačných kŕčoch

Účinky zázvoru pri menštruačných bolestiach sú známe už dlho a potvrdili sa aj dnes. Postačí vám jeden gram zázvorového prášku každý deň počas menštruácie a bolesti ustúpia.

10. Môže vás ochrániť pred rakovinou

V tejto oblasti je ešte potrebný ďalší výskum, ale niektoré štúdie ukázali, že závor môže mať pozitívne účinky v boji proti rakovine prsníka, pankreasu a vaječníkov. Bolo tiež preukázané, že zázvor obsahuje látku účinnú pri zabíjaní nádorových kmeňových buniek, ktoré vytvárajú nebezpečné malígne tumory.

Samozrejme, teraz si nemusíte kupovať zásoby zázvoru na každý deň, aby ste urobili niečo pre svoje zdravie. Blahodárne účinky má na vaše telo každý kúsok. Čím častejšie si ho však doprajete, tým lepšie.

zdroj: dobrenoviny.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.