6 príbehov zo Slovenska i zo sveta, ktoré obnovia vašu vieru v dobro ľudstva

Dobrý skutok niekedy zažiari ako diamant medzi rutinou a všednosťou bežných dní a takéto diamanty sa medzi ľuďmi zaskveli aj v roku 2016. Inšpiratívne príbehy zahrejú pri srdci a pripomenú, aké krásne to je, keď človek pomôže človeku.
Ilustračné foto — Foto: Koláž DN

BRATISLAVA 31. decembra - Rok 2016 bol bohatý na inšpiratívne príbehy, ktoré nám ukázali, že s ľudstvom to ešte vôbec nie také zlé, ako by sa nám niekedy mohlo zdať. Aj tento rok sa vo svete aj na Slovensku našlo veľa ľudí, ktorí ochotne a nezištne pomohli iným a dokázali, že ľudské srdce ešte žije.

Tieto dojímavé a hlavne ľudské príbehy nám pripomínajú, aké je to krásne, keď je človek človeku nablízku a aké je dôležité, aby sme si navzájom pomáhali. Niekedy to boli tí najbližší, niekedy však podali pomocnú ruku úplne cudzí ľudia, a to iba preto, aby urobili dobrú vec a niekomu zlepšili deň. Vyčarujte si úsmev na tvári pomocou najkrajších ľudských príbehov uplynulého roku.

1. Tatranskí záchranári preniesli chlapca na vozíku cez 860 schodov, aby videl jaskyňu

Dobrovoľníci z horskej služby sa malému chlapcovi postarali o úžasný zážitok.
Dobrovoľníci z horskej služby sa malému chlapcovi postarali o úžasný zážitok. Foto: Michal Legutky

Sedmi členovia Tatranskej horskej služby urobili pre jedného malého chlapca pripútaného na invalidný vozík úžasný skutok plný nezištnej pomoci, a to len preto, aby mu urobili radosť. Aj s vozíkom ho ochotne zobrali do rúk a prešli s ním exkurziu Belianskej jaskyne. Nezľakli sa ani 860 schodov, ktoré boli pre chlapca jasnou prekážkou. Vďaka nim sa mohol so spolužiakmi zúčastniť vysnívaného výletu, zažil veci, ktoré by bez ich pomoci nikdy nezažil, a mohol vidieť Tatry.

2. Dievčatko dalo starčekovi jedinú otázku. Zmenilo tým život sebe i jemu

Medzi malým dievčatkom a starčekom vzniklo pekné priateľstvo.
Medzi malým dievčatkom a starčekom vzniklo pekné priateľstvo. Foto: Facebook/Tara Wood, Writer

Keď bola 4-ročná Norah so svojou mamou na nákupe v supermarkete, svojou detskou bezprostrednosťou zmenila život opustenému starčekovi. Norah je totiž živé striebro, no zároveň úprimné a empatické dieťa, ktoré jedinou otázkou vnieslo do mužovho života svetlo. Prihovorila neznámu starému mužovi, ktorý bol očividne veľmi smutný, porozprávala sa s ním a dokonca sa s ním na pamiatku odfotila a objala ho. A práve tak sa pre nich dovtedy neznámy pán stal rodinným priateľom.

3. Chlapcovi ostala po rakovine jazva. Jeho otec preňho urobil nečakané gesto

Josh so svojím synom Gabrielom.
Josh so svojím synom Gabrielom. Foto: Facebook/Beingcute

Choroba detí dokáže rodičov mimoriadne potrápiť a často ju prežívajú spolu so svojimi ratolesťami. V dôsledku rakoviny si malý Gabriel okrem bolesti, trápenia a traumy odniesol aj obrovskú jazvu na hlave. Jeho otec Josh ho v tom však nenechal samého a na znak solidarity a bezhraničnej otcovskej lásky vytetovať na hlavu symbol podobný jazve jeho syna. Chcel mu pomôcť vyrovnať sa s jazvou, aby sa kvôli nej netrápil.

4. Túžba pomôcť úbohému starčekovi sa vymkla spod kontroly. Ľudia vyzbierali státisíce dolárov

Keď ľudia videli fotografiu starčeka a prečítali si jeho príbeh, rozhodli sa mu pomôcť.
Keď ľudia videli fotografiu starčeka a prečítali si jeho príbeh, rozhodli sa mu pomôcť. Foto: reprofoto/mirror

Spomínate si na fotografiu starčeka, ktorý tlačí zmrzlinársky vozík? 89-ročný starček musel kvôli ťažkej situácii každé ráno chodiť do mesta a predávať nanuky, aby dokázal uživiť svoju rodinu. Vďaka pomoci neznámeho muža, ktorý si ho všimol, sa však všetko razom zmenilo. Ten zverejnil jeho fotografiu a príbeh na internete, a ten ľudí natoľko zaujal, že preňho vyzbierali toľko peňazí, že sa konečne dočkal zaslúženého odpočinku.

5. 12-ročný chlapec vyrobil 800 plyšových hračiek, aby potešil choré deti v nemocniciach

Malý chlapec sa rozhodol vlastnoručne vyrobiť hračky pre iné deti.
Malý chlapec sa rozhodol vlastnoručne vyrobiť hračky pre iné deti. Foto: Facebook/Project365byCampbell

Hoci má Campbell Remess iba 12 rokov, posledné tri roky strávil tým, že vyrábal plyšové hračky, ktoré potom daroval deťom v nemocniciach. Naučil sa šiť, aby mohol hračky vlastnoručne vyrábať, a každý deň v roku vyrobil aspoň jeden darček, ktorým mohol niekoho potešiť.

6. Chlapec na prešovskej zastávke potreboval pomoc. Ako jediné si ho všimlo 14-ročné dievča

Dievča ochotne pomohlo chlapcovi, ktorému prišlo zle.
Dievča ochotne pomohlo chlapcovi, ktorému prišlo zle. Foto: reprofoto/tvnoviny

Tento príbeh sa stal pomerne nedávno, a hoci poukazuje aj na ľahostajnosť ľudí k ostatným, je zároveň neskutočne inšpiratívny a môže byť pre nás ostatných veľkou výzvou. Školáčka Ľudmila (14) zahanbila dospelých a krízovú situáciu, kedy chlapec potreboval pomoc, zvládla doslova bravúrne. Vďaka svojmu činu je príkladom pre svojich rovesníkov, ale aj pre dospelých. Všetkých dojala tým, že ochotne pomohla chlapcovi, ktorý to potreboval, zatiaľ čo dospelí sa k činu nijako nehrnuli. Zároveň prosí aj ostatných ľudí, aby neboli ľahostajní k svojmu okoliu, aby prejavili trochu empatie a všímali si ostatných ľudí.

Ďakujeme za krásne info dobrenoviny.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.