4 kroky k tomu, aby sa z cvičenia stal zvyk

Kto prepadne športu, nevie sa ho vzdať. Endorfíny a iné chémie nám pomáhajú behať, plávať, či hrať tenis s príjemným pocitom v celom tele. Kým sa však dopracujeme k takémuto záveru, čaká nás drina, pot, bolesti svalov, ktoré sme doteraz nepoznali a každodenný boj so sebou samým.

Hlavný problém je v tom, že nepoznáme svoje hranice. Vyberáme si príliš náročné ciele, chceme cvičiť hneď od prvého dňa minimálne hodinu, o mesiac zabehnúť maratón a o dva týždne si zapnúť nohavice, ktoré sme nosili v prvom ročníku na vysokej. Alebo si stanovíme štyri ciele naraz - behať, chodiť do fitka, prestať jesť sladkosti a už nikdy si nedať colu - dáva to zmysel, ale kto to dokáže?  Skúsme to radšej takto:

1. Stanov si jeden jednoduchý, špecifický a merateľný cieľ

  • Napíš si ho, je to dôležité.
  • Jednoduchý - začni až prehnane jednoduchým. 5 minút cvičenia denne. To zvládneš. Po mesiaci to môže byť desať minút. Potom 15 minút. Vytvor návyk a postupne ho zvyšuj.
  • Špecifický - nehovor o prechádzkach alebo o cvičení. Urči kde to bude a v akom čase.
  • Spúšťač - hneď po práci? Alebo po zobudení? Po raňajkách? Vyber si spúšťač, s ktorým prepojíš cvičenie.
  • Merateľný - takto môžeš jednoznačne povedať, či si dnes cieľ splnil alebo nie. 3 sety po 5 klikov, pol kilometra behu alebo 10 minút na bicykli. Je to jednoduché.
  • Iba jeden cieľ. Nasledujúcich 30 dní sa nepúšťaj do ničoho iného.

2. Rob to denne

Iba tak si všimneš postupné zmeny a svoj progres. Ideálne je, ak si to hneď po cvičení niekam zapíšeš. Jedna zo zvláštnych vlastností ľudí je totiž radosť zo splnenej úlohy, ktorú si môžeme vyškrtnúť z diára.

3. Pochváľ sa ostatným

Môžeš sa pridať do online fóra, môžeš to riešiť s partnerom, s priateľmi, písať si blog... Jednoducho si vytvor vonkajšiu kontrolu. Mali by poznať tvoj cieľ a vedieť, že im máš podať správu každý deň.

4. Motivácia je najdôležitejšia

Predtým ako sa pustíš do cvičenia, musíš vedieť, prečo to robíš. Napíš si to a každé ráno si to pripomeň. Držíme ti palce!

 

Zdroj: zenhabits

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.