Chýba ti disciplína? Týchto šesť malých krokov ti pomôže ju opäť nájsť

Nebudem jesť sladkosti. Budem jesť zdravo. Budem každý deň hodinu cvičiť. 15 minút denne sa budem učiť španielčinu. Už nikdy nebudem ponocovať. Ale ako dlho mi to vydrží? Zväčša dva dni a na povestný tretí deň ma zlomí čertík hedonista, hlavný nepriateľ sebadisciplíny. Nuž a keď zlyhám raz, je ľahké celý plán zahodiť. Ako to napraviť?

  1. Odpusť si. Nie si dokonalý. Nikto nie je. Párkrát sa zhlboka nadýchni, odpusť si, a pohni sa dopredu.
  2. Uvedom si, že disciplína je iba ilúzia. Nie je to niečo, čo môžeš robiť alebo nerobiť. Zamysli sa nad tým. Ľudia hovoria, že disciplína je dotlačiť sa do niečoho, čo sa ti nechce robiť. Ale ako to urobíš? Aké schopnosti sú na to potrebné? Jednoducho sa musíš donútiť a na to je potrebná motivácia. Bez motivácie sa nepohneš, takže odteraz bude práve ona svetielkom v tme.
  3. Sústreď sa na motiváciu. Čo ťa motivuje k vytvoreniu nového zvyku alebo k dosiahnutiu cieľa? Napíš si to. Môžeš sa napríklad podeliť o svoj cieľ s inými ľuďmi a to ťa bude motivovať, aby si ho dosiahol.
  4. Uľahči si to. Disciplína je náročná preto, že to, čo chceš dosiahnuť, je náročné. Namiesto toho to urob ľahké. Až smiešne ľahké. Napríklad - zaviaž sa k tomu, že budeš denne cvičiť päť minút. Tvoríš nový zvyk a nejde o to, aby si zhodil za deň 20 kíl. Po tridsiatich dňoch vytvoríš rutinu. Nevieš sa prinútiť ráno skoro vstať a ísť do fitka? Cvič doma alebo choď radšej po práci. Netlač na seba príliš silno.
  5. Zameraj sa na príjemné veci. Keď chceš robiť niečo, čo v skutočnosti robiť nechceš, musíš na tom nájsť niečo príjemné. Ak nerád cvičíš, počúvaj pri tom príjemnú hudbu alebo si nájdi niekoho, s kým sa pritom môžeš rozprávať, či vyraz do príjemného prostredia v prírode. Neznášaš prácu s dokumentmi a účtovníctvo? Uvar si k tomu dobrú kávu alebo čaj, zapáľ sviečku, pusti si dobrú hudbu, rozlož si ich na pohodlnom gauči... A zameraj sa na to, aké je to príjemné.
  6. Opakuj to, pokiaľ to nevyjde. Každý občas skĺzne z cesty k zlozvykom. Príliš sa tým neubíjaj a nevnímaj to, ako potrebu začať odznova, ale ako výmoľ na ceste. Nezatracuj všetko, čo si dosiahol, aj keď sa ti darilo "len" dva dni. Pokračuj ďalej. Vráť sa ku kroku jedna a daj šancu sám sebe.

 

Zdroj: zenhabits

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.