Festival Viva Musica! začína presne o mesiac

Hudobný festival Viva Musica! je už šestnásť rokov neoddeliteľnou súčasťou leta v Bratislave a, hoci v upravenom režime, aj tento rok svojim návštevníkom prinesie exkluzívne hudobné zážitky. S heslom „svetovo slovenská Viva“ ponúkne počas celého augusta minimálne desať koncertov na šiestich magických miestach v centre Bratislavy. Na koho sa môžete tešiť?

Dalibor Karvay / N. Paganini: Capriccio č. 24 a mol

Otvárací koncert 16. ročníka festivalu (1.8.2020, Nádvorie Starej radnice) prinesie premiérové spojenie excelentných slovenských umelcov, ktorí už niekoľko rokov žijú a pôsobia v zahraničí. Huslista Dalibor Karvay a kontrabasista Roman Patkoló uvedú spoločne s klaviristom Danielom Buranovským virtuózne diela svetovej hudobnej literatúry, o. i. aj slávne Štyri ročné obdobia v Buenos Aires argentínskeho hudobného skladateľa Astora Piazzollu v úprave pre husle, kontrabas a klavír.

Roman Patkoló & Anne-Sophie Mutter / K. Penderecki: Duo Concertante pre husle a kontrabas

„Som veľmi rád, že budem môcť vystupovať s Daliborom Karvayom a Danielom Buranovským na festivale Viva Musica!. Tento prestížny festival bude slnkom pre Slovensko po ťažkých časoch korona krízy,“ uviedol Roman Patkoló, ktorý na festivale vystúpi po prvýkrát.

Martin Adámek / L. Berio: Loosin Yelav (Folk Songs)

Festivalovú štafetu prevezme ďalší výrazný talent, ktorý sa na Slovensko v lete vráti zo zahraničia, konkrétne z Paríža, kde žije a pôsobí. Klarinetista Martin Adámek patrí i napriek svojmu mladému veku medzi svetovú interpretačnú špičku. Je laureátom niekoľkých medzinárodných súťaží a členom prestížneho súboru súčasnej hudby Ensemble intercontemporain, ktorý na festivale vystúpil v roku 2018. Na koncerte 4.8.2020 v záhrade legendárneho Domu Albrechtovcov na Kapitulskej ulici ho doplnia klaviristka Alena Hučková a violončelista Andrej Gál.

Martin Adámek / S. Reich: New York Counterpoint

Sólové recitály, ale aj netradičné spojenia

V záhrade Domu Albrechtovcov okrem Martina Adámka vystúpia ďalší dvaja umelci, ktorí hudbu prepájajú s rôznymi inými performatívnymi či vizuálnymi prvkami. V utorok 11.8.2020 sa predstaví operný spevák, režisér, scénograf a konceptuálny umelec Peter Mazalán, ktorý sa venuje najmä autorským intermediálnym projektom prepájajúcim klasickú piesňovú literatúru so súčasnými divadelnými a performatívnymi technikami. Jeho najnovší projekt Zimná cesta (Winterreise) vychádza z piesňového cyklu Franza Schuberta a je zároveň príspevkom k diskusii o téme autizmu. Na koncerte ho uvedie v spolupráci s klaviristom Petrom Pažickým a herečkami Janou OľhovouAnnamáriou Janekovou.

WINTERREISE / ZIMNÁ CESTA

WINTERREISE (Zimná cesta)Franz Schubert / Elfriede JelinekŠtúdio12 / 25.2._19:00Winterreise od Schuberta je jeden z najznámejších cyklov klasických piesní. Stal sa inšpiráciou mnohým ďalším umelcom - aj Elfriede Jelinek - nositeľke Nobelovej ceny za literatúru. video: Sophia Boyd

Zveřejnil(a) Peter Mazalan dne Pátek 21. února 2020

Spojenie hudby a vizuálneho umenia na festival prinesie Dalibor Kocián aka Stroon, ktorý svoje koncerty vždy prispôsobuje miestu, času a divákom. „Veľmi sa na koncert teším, aj kvôli prostrediu a konceptu, aký sme vymysleli. Bude to skvelý audiovizuálny zážitok. Budem hrať prierez mojou tvorbou, čo znamená akustické kompozície, staršie elektroakustické skladby, solárne prelúdia a, samozrejme, aj skladby z nového albumu, na ktoré sa teším asi najviac,“ povedal Stroon. Site-specific koncert v záhrade Domu Albrechtovcov je naplánovaný na 18.8.2020 a zaznie v spolupráci s vizuálnym expertom Jakubom Pišekom (VJ Kubriel).

Stroon & VJ Kubriel

Päticu doteraz zverejnených festivalových koncertov doplní huslista Milan Paľa, neprehliadnuteľný zjav na hudobnej scéne, ktorého odborná verejnosť právom radí medzi elitu svetových interpretov mladej generácie. S klaviristom Ladislavom Fančovičom v rámci koncertu 25.8.2020v Zrkadlovej sieni Primaciálneho palácauvedú diela z tvorby Dmitrija Šostakoviča, Jevgenija Iršaia a Mieczysława Weinberga.

Prehľad doteraz zverejnených koncertov 16. ročníka Viva Musica! festivalu:

1.8., Nádvorie Starej radnice – KARVAY, PATKOLÓ, BURANOVSKÝ

4.8., Záhrada Domu Albrechtovcov – MARTIN ADÁMEK: RECITÁL

11.8., Záhrada Domu Albrechtovcov – PETER MAZALÁN: ZIMNÁ CESTA

18.8., Záhrada Domu Albrechtovcov – STROON & VJ KUBRIEL

25.8., Zrkadlová sieň – PAĽA, FANČOVIČ

Viac info : www.vivamusica.sk a www.facebook.com/vivamusicafestival.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Zmena programu a účinkujúcich vyhradená.

Viva Musica! festival v číslach

Festival Viva Musica! vznikol v roku 2005 a od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom to najlepšie z klasickej hudby formou príťažlivou pre všetkých. V rámci uplynulých pätnástich ročníkov divákom priniesol viac ako 400 koncertov v podaní špičkových umelcov a hudobných zoskupení z celého sveta. Viva Musica! je najväčším letným festivalom klasickej hudby na Slovensku a jeho obľúbenosť z roka na rok rastie.

A. Piazzolla: Štyri ročné obdobia v Buenos Aires – Mari & Håkon Samuelsen, Trondheimsoloists

rNUlife.sk / Matúš Maderič, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.