LUX Film Days 2024: Na Slovensku štartujú tohtoročné filmové dni

Diváci sa v Kultúrnom centre Stanice Žilina-Záriečie môžu od štvrtka do soboty tešiť na päticu snímok, ktoré sa dostali do finále Ceny publika LUX 2024.

Tohtoročné filmové dni LUX Film Days odštartuje vo štvrtok 7. marca o 18.00 hod. prednáška filmového kritika a šéfredaktora portálu Kinema.sk Petra Konečného na tému „Hollywood je nuda, najlepšie artové filmy po roku 2000“. O 20.00 hod. bude nasledovať premietanie prvého z piatich filmov, ktoré sa dostali do finále tohtoročnej Ceny publika LUX, snímky „The Teachers' Lounge“ (Učiteľský salónik).

V piatok 8. marca o 17.00 hod. sa diváci môžu tešiť na snímku „Smoke Sauna Sisterhood“ (Sestry z dymovej sauny) a o 20.00 hod. na film „20,000 Species of Bees“ (20.000 druhov včiel). Premietanie filmu „On the Adamant“ (Na lodi Adamant) je naplánované na sobotu 9. marca od 17.00 hod. a filmové dni LUX uzavrie film „Fallen Leaves“ (Karaoke Blues), ktorý si diváci budú môcť pozrieť v ten istý deň o 20.00 hod.

Vstupné na každé premietanie je jedno euro.

HLASUJTE aj VY! LUX Audience Award (europa.eu) Môžete tak vyhrať vstupenky na slávnostné odovzdávanie filmovej ceny LUX priamo v Európskom parlamente.

O definitívnom víťazovi európskej filmovej ceny budú spolurozhodovať aj diváci - filmy môžu hodnotiť na špecializovanej webovej platforme ceny LUX. Minulý rok o víťazovi rozhodli poslanci Európskeho parlamentu spolu s občanmi z celej EÚ, ktorí zaslali 45.000 hodnotení. Cena publika LUX tak patrí medzi ocenenia s najväčším podielom hodnotiacich divákov na svete.

Filmové dni LUX: pätica premietaných filmov

The Teachers' Lounge (Učiteľský salónik) režiséra Ilkera Çataka je nemecký dramatický film z roku 2023. Carla Nowaková, mladá učiteľka telocviku a matematiky, sa na novej strednej škole stretáva s nečakanými výzvami. Vďaka svojmu idealizmu vyniká medzi kolegami, no keď sa objavia nevysvetlené krádeže a obvinený je študent tureckého pôvodu, rozhodne sa pátrať. Skrytá kamera odhaľuje páchateľa - nenápadnú sekretárku Friederike Kuhnovú, matku jej talentovaného žiaka Oskara. Carla stojí pred dilemou, keďže vedenie školy chce Oskara presunúť. Oskar a jeho matka sa bránia, čo spustí vášnivú diskusiu o pravde a spravodlivosti, odhaľujúc napätie medzi učiteľmi a študentmi.

Smoke Sauna Sisterhood (Sestry z dymovej sauny) je dokumentárny film z roku 2023, ktorý napísala a režírovala Anna Hints vo svojom celovečernom režijnom debute. Uprostred sviežej zelene lesov južného Estónska sa v príbehu skupina žien stretáva v bezpečí tmavej dymovej sauny, kde sa delia o svoje najskrytejšie myšlienky a tajomstvá. V hustej, sparnej horúčave odhaľujú všetko, aby zo svojich tiel vyhnali strach a hanbu a znova tak nadobudli silu.

20 000 Species of Bees (20 000 druhov včiel) je španielsky dramatický film z roku 2023, ktorý napísala a režírovala Estibaliz Urresola Solaguren. Snímka rozpráva príbeh osemročnej Lucie, ktorá sa snaží nájsť svoju identitu. Počas leta v dedinskom dome uprostred úľov dievča skúma svoju ženskosť a bojuje s tým, že si ju ľudia pri oslovovaní mýlia s chlapcom. Jej život i život jej matky sa po tomto lete navždy zmenia.

Francúzsko-japonská koprodukcia On the Adamant (Na lodi Adamant) režiséra Nicolasa Philiberta nás pozýva na palubu lode na rieke Seina v centre Paríža, kde nachádzajú útočisko dospelí trpiaci duševným poruchami. Stretnúť sa môžeme s pacientmi a opatrovateľmi, ktorí deň čo deň spoluvytvárajú život v tomto zariadení. Táto loď im ponúka starostlivosť, ktorá ich ukotvuje v priestore a čase a pomáha im zotaviť sa alebo zotrvať v psychickej pohode.

Film Fallen Leaves (Karaoke blues) je fínska tragikomédia z roku 2023 od režiséra Aki Kaurismäkiho. Snímka rozprávajúca príbeh dvoch osamelých ľudí, ktorí sa spoznajú úplnou náhodou v jeden večer v Helsinkách a pokúšajú sa nájsť prvú, jedinú a najväčšiu lásku svojho života. V ceste k tomuto vznešenému cieľu im stoja alkoholizmus hlavného hrdinu, stratené telefónne čísla, to, že nevedia, ako sa ten druhý volá ani kde býva, ale i to, že život neraz hádže polená pod nohy tým, ktorí sa usilujú nájsť šťastie.

Súvislosti

Cena publika LUX, ktorú od roku 2020 organizuje Európsky parlament a Európska filmová akadémia v spolupráci s Európskou komisiou a spoločnosťou Europa Cinema, spája hodnotenia európskej verejnosti s hodnoteniami poslancov Európskeho parlamentu, pričom každé z nich tvorí 50 % konečného výsledku.

Európsky parlament udeľuje filmovú cenu LUX od roku 2007 s cieľom pomôcť distribuovať európske filmy s vysokou umeleckou kvalitou, ktoré odrážajú kultúrnu rozmanitosť v Európe i mimo nej a ktoré sa dotýkajú otázok spoločného záujmu, ako sú ľudská dôstojnosť, rovnosť, nediskriminácia, inklúzia, tolerancia, spravodlivosť a solidarita.

Užitočné odkazy

Ø     Cena publika LUX 

Ø     Cena publika LUX: Finalisti pre rok 2024 sú známi (článok EP)

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.