Musk: Prvý pacient s mozgovým implantátom dokáže ovládať počítačovú myš mysľou

Prvý pacient, ktorému pred niekoľkými týždňami implantovali do mozgu čip, dokáže mysľou ovládať kurzor počítačovej myši. Oznámil to v pondelok zakladateľ startupovej spoločnosti Neuralink Elon Musk

Spoločnosť Neuralink implantovala prvýkrát čip do ľudského mozgu koncom januára a Musk teraz oznámil, že experiment je úspešný. "Zdá sa, že pacient sa úplne zotavil bez nežiadúcich účinkov," povedal v rozhovore streamovanom na platforme X (predtým Twitter).

Zároveň uviedol, že pacient dokáže hýbať kurzorom myši po obrazovke počítača len mysľou.

"Pokrok v nami testovanej oblasti dopadol dobre, zdá sa, že pacient sa úplne zotavil... a je schopný ovládať myš, pohybovať myšou po obrazovke len premýšľaním," povedal Musk, ktorý vlastní kontroverzný startup s mozgovými čipmi, v rozhovore v X. Spaces event v pondelok večer. „Snažíme sa z myslenia získať čo najviac stlačených tlačidiel, takže na tom momentálne pracujeme – môžeme dostať ľavú myš, pravú myš, stlačenú myš, myš hore,“ povedal, a jedným dychom dodal „čo je potrebné ak chcete na niečo kliknúť a potiahnuť, musíte stlačiť tlačidlo myši a podržať stlačené.“

Musk minulý mesiac povedal, že spoločnosť dokončila svoju prvú implantačnú operáciu na ľudskom testovacom subjekte po tom, čo minulý rok získala súhlas na štúdium bezpečnosti a funkčnosti svojho čipového implantátu a chirurgických nástrojov na ľuďoch.

Technológia spoločnosti Neuralink funguje prostredníctvom zariadenia, ktoré je veľké asi ako päť mincí naskladaných na sebe. Tento čip sa vkladá do mozgu človeka počas invazívnej operácie.

"Rozhrania mozog-počítač majú potenciál zmeniť životy k lepšiemu. Chceme priniesť túto technológiu z laboratória do domovov ľudí." Neuralink

Cieľom startupu, ktorý Musk založil v roku 2016, je vybudovať priame spojenie medzi komunikačnými linkami mozgu a počítača. Ambíciou je posilniť ľudské schopnosti, liečiť niektoré neurologické ochorenia, ako je napríklad Parkinsonova choroba či amyotrofická laterálna skleróza, a jedného dňa možno dokonca dosiahnuť symbiózu človeka a umelej inteligencie.

Skúšobným pacientom bude čip chirurgicky umiestnený v časti mozgu, ktorá riadi zámer pohnúť sa. Čip, nainštalovaný robotom, potom zaznamená a odošle mozgové signály do aplikácie, pričom prvotným cieľom je „poskytnúť ľuďom možnosť ovládať počítačový kurzor alebo klávesnicu iba pomocou svojich myšlienok,“ napísala spoločnosť v septembri. Skorý úspech v prvej skúške technológie mozgových čipov na ľuďoch by mohol znamenať dôležitý míľnik v úsilí spoločnosti Neuralink o uvedenie technológie potenciálne transformujúcej život – najmä pre ľudí, ktorí sa nemôžu pohybovať alebo komunikovať – z laboratória do skutočného sveta.

Elon Musk's Neuralink aims to one day let humans control computers with their minds.

Musk však zatiaľ ponúkol málo podrobností a žiadne dôkazy o výsledku operácie, takže zatiaľ nie je jasné, aký významný vedecký pokrok predstavuje implantácia. V konečnom dôsledku je ambíciou Neuralinku použiť implantáty na prepojenie ľudských mozgov s počítačmi, aby pomohli napríklad ochrnutým ľuďom ovládať smartfóny alebo počítače alebo slepým ľuďom vrátiť zrak. Rovnako ako existujúce rozhrania mozog-stroj, aj implantát spoločnosti zbiera elektrické signály vysielané mozgom a interpretuje ich ako akcie. Musk minulý mesiac povedal, že prvý produkt spoločnosti sa bude volať Telepatia a dodal, že jeho prvými používateľmi budú ľudia, ktorí stratili schopnosť používať svoje končatiny. „Predstavte si, že by Stephen Hawking dokázal komunikovať rýchlejšie ako rýchlopisár alebo dražiteľ. To je cieľ,“ napísal.

Musk nie je jediný, kto sa v tomto odbore snaží dosiahnuť pokrok. Americký podnikateľ údajne pre meškanie oslovil s návrhom na spoluprácu austrálsku spoločnosť Synchron, ktorá implantovala svoje prvé zariadenie pacientovi v júli 2022.

Spoločnosť Sychron začiatkom tohto roka uviedla, že prví ľudia, ktorí dobrovoľne na sebe testovali jej technologický implantát mozgu, z ktorých všetci predtým trpeli „ťažkou paralýzou“, dokázali toto zariadenie použiť na ovládanie osobného počítačového zariadenia na „bežné digitálne činnosti“, ako sú textové správy, e-maily. a online nakupovanie.

Neuralink čelil kontrole po tom, čo v roku 2022 zomrela opica počas pokusu prinútiť zviera hrať Pong, jednu z prvých videohier. V decembri 2022 zamestnanci agentúre Reuters povedali, že spoločnosť sa ponáhľa na trh, čo má za následok neopatrné úmrtia zvierat a federálne vyšetrovanie. V máji minulého roka však Neuralink získal povolenie FDA na klinické skúšky na ľuďoch a o niekoľko mesiacov neskôr začal startup nábor pacientov s kvadruplégiou spôsobenou poranením krčnej miechy alebo amyotrofickou laterálnou sklerózou (ALS). Skúška je súčasťou toho, čo Neuralink nazýva „PRIME Study“, skratka pre „Precise Robotically Implanted Brain-Computer Interface“, ktorej cieľom je študovať bezpečnosť jeho implantátu a chirurgického robota a otestovať funkčnosť jeho zariadenia, tzv. spoločnosť uviedla v septembrovom blogovom príspevku o nábore účastníkov skúšobnej prevádzky.

Jedna vec je však už teraz jasná. Bežný spotrebitelia nebudú mať tak skoro rozšírený prístup k tejto technológii. Predtým, ako sa mozgové implantáty Neuralink úspešne otestujú na dobrovoľníkoch a dostanú na širší trh, budú potrebovať regulačné schválenie jednotlivými štátmi.

Neuralink

rNUlife.sk / CNN, Bloomberg, Yahoo finance, teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.