TOTO SÚ ODPORÚČANIA LETOVÉHO RIADITEĽA SIAF-U IVANA CHVOJKU. PREČÍTAJTE SI, ČO NEZMEŠKAŤ NA TOHTOROČNÝCH LETECKÝCH DŇOCH

Dlhoročný letový riaditeľ a odborník Ivan Chvojka sa teší hneď na niekoľko vystúpení. Odporúča ukážky lietadiel aj sprievodný program.

Ivan Chvojka Zdroj: https://www.aerojob.sk/team/ivan-chvojka/

Vojenský pilot (podplukovník) vo výslužbe bol v aktívnej vojenskej leteckej službe v rokoch 1979 – 2004 ako pilot–inštruktor vo funkcii do veliteľa letky, inšpektor Leteckého úradu pre pilotov vojenskej kvalifikácie L-39. V rokoch 1992 – 2002 praoval ako vedúci vojenskej akrobatickej skupiny Biele albatrosy na lietadlách L-39. Získal skúsenosti z riadenia letovej prevádzky ako riadiaci lietania letky. V súčasnosti pôsobí ako pilot–inštruktor (vedúci výcviku) v leteckej škole (ATO), inšpektor SNA, letový examinátor LÚ SR a letový riaditeľ MLD SIAF.

Na SIAF prídu účastníci z ôsmich krajín vrátane Slovenska. Na ktoré zahraničné vystúpenia sa najviac tešíte?

Ja ako letový riaditeľ sa teším na všetky vystúpenia. Z vlastnej skúsenosti viem, že všetci účastníci, či už na vetroňoch, malých vrtuľových alebo nadzvukových rýchlych lietadlách musia veľmi poctivo nacvičiť svoje zostavy, bezpečne ich predviesť a úspešne pristáť. Zaslúžia si preto obdiv a ich vystúpenia budú stáť za to.

Čo z plánovaného programu by ste návštevníkom určite odporúčali nezmeškať? 

Vrelo odporúčam nezmeškať otvorenie leteckých dní. Taktiež si v pokoji poriadne pozrieť statické ukážky strojov, oddýchnuť si, občerstviť sa, nájsť si vhodné miesto na sledovanie leteckých ukážok a podľa programu si vybrať to svoje.

Letecký deň si treba naplánovať ako celodenný výlet. Netreba sa sústrediť len na ukážky lietadiel, ale pozrieť si aj sprievodné podujatia, potešiť sa zo vzájomných stretnutí a byť s priateľmi.

Predstavia sa tiež Ozbrojené sily SR – ktoré z ich strojov si nemáme nechať ujsť?

OS SR budú mať okrem iného aj kvalitnú ukážku pozemnej techniky. Odporúčam pozrieť si ju s deťmi. Nevynechajte ani letové ukážky veľkých lietadiel L410 či C-27 J Spartan. Veľmi pôsobivé bude aj vystúpenie vrtuľníkov Black Hawk.

V sobotu aj nedeľu o 15:00 treba určite prísť na rozlúčkový prelet a vystúpenie MiG-29. Pree mňa a fanúšikov tohto lietadla to bude smutná, no pekná udalosť. Uvidíme aj lietadlo L-39, ktoré budú onedlho tiež pomaly končiť.

Ivan Chvojka sa teší aj na moderné americké stíhačky F-22 Raptor, ktoré uvidí po prvýkrát. 

Na SIAF sa vracia aj SOLOTÜRK z Turecka. Čím sú výnimoční?

Na SIAF-e uvidíme vystúpenie F-16. Bude to veľmi kvalitná ukážka, a keďže na tohtoročných leteckých ďnoch vystúpi aj F-16 z Poľska, budeme mať možnosť ich predstavenia porovnať.

Pripravených je tiež viacero statických ukážok z Nemecka, Talianska či Poľska. Divákom sa môžu oproti dynamickým zdať menej pútavé. Prečo by sme si mali pozrieť aj statiku a ktorý stroj neprehliadnuť?

Statika je zaujímavá najmä pre takzvaných fajnšmejrov kvôli možnosti obzerať si a fotiť detaily. V sobotu priletia a po krátkom vystúpení budú vystavené na zemi dokonca aj dve americké stíhačky F-22 Raptor. Je to unikát, ktorý zatiaľ nebol na našich ani na väčšine európskych leteckých dní.

rNUlife.sk / SIAF

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.