BYD podnecuje európsky automobilový trh: Priekopnícka maďarská továreň pripravuje pôdu pre globálnu EV revolúciu

Čínska automobilka BYD v stredu uviedla, že jej budúca továreň na elektrické autá v Maďarsku spustí výrobu o tri roky. Stane sa tak prvou čínskou spoločnosťou, ktorá bude vyrábať osobné autá v Európe. BYD oznámila svoj zámer postaviť novú továreň v Maďarsku vlani v decembri. Čínska automobilka už vyrába elektrické autobusy v Maďarsku.

Maďarsko sa má tiež stať druhým najväčším výrobcom batérií v Európe po Nemecku, pričom svoju továreň tam plánuje otvoriť aj čínska skupina CATL. Export čínskych elektromobilov však nateraz vyvoláva napätie s Európskou úniou, ktorá minulý rok začala vyšetrovať údajné dotácie pre čínskych výrobcov.

Spoločnosť BYD, globálny líder v oblasti nových elektrických vozidiel, zaznamenala významný míľnik vo svojej medzinárodnej expanzii podpísaním zmluvy o predkúpe pozemkov s maďarským Szegedom, aby tak založila svoju prvú európsku továreň na osobné automobily. Tento prelomový krok, na ktorom sa zúčastnili významné osobnosti z Maďarska a Číny, znamená jeden z doteraz najvýznamnejších a najdôležitejších investičných projektov Maďarska, ktorý sľubuje posilnenie maďarskej ekonomiky a posilnenie jej úlohy v globálnom posune smerom k elektrickým vozidlám.

Strategický podnik BYD v oblasti európskej výroby nielenže dokazuje jej odhodlanie globalizovať svoje prevádzky, ale tiež ju stavia ako prvú čínsku automobilovú spoločnosť, ktorá vybudovala závod na výrobu osobných automobilov v Európskej únii. Tento vývoj má zvýšiť konkurencieschopnosť BYD v Európe prostredníctvom lokalizovanej výroby, ktorá zlepší kontrolu nákladov, efektivitu výroby a prítomnosť samotnej značky. Uprostred rastúceho globálneho trhu s novými elektrickými vozidlami je expanzia BYD jasným znakom rastúceho vplyvu a inovácií čínskych automobilových podnikov na medzinárodnej scéne, čo signalizuje novú éru zeleného a nízkouhlíkového prechodu globálneho automobilového priemyslu na alternatívne zdroje energie, ako je elektrina či vodík.

Podľa oficiálneho oznámenia spoločnosti BYD Auto z 31. januára 2024, BYD a mestská samospráva mesta Szeged v Maďarsku, 30. januára 2024 formálne podpísali zmluvu o predkúpe pozemku pre továreň na osobné automobily spoločnosti BYD v Maďarsku. Slávnostného podpisu sa zúčastnili Péter Szijjártó, minister zahraničných vecí a obchodu Maďarska; László Botka, primátor mesta Szeged; Gong Tao, čínsky veľvyslanec v Maďarsku; a Wang Chuanfu, predseda a prezident BYD. To znamená významný nový prielom v procese lokalizácie spoločnosti BYD v európskom regióne.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó počas slávnostného podpisu uviedol: "Rozhodnutie BYD založiť svoju prvú európsku továreň na nové elektrické osobné vozidlá v Maďarsku predstavuje jeden z najväčších a najvýznamnejších investičných projektov v maďarskej histórii. Výstavba projektu ešte viac posilní maďarské ekonomickú pozíciu, upevniť základy pre dlhodobý ekonomický rast a posilniť úlohu Maďarska v globálnom prechode na elektrické vozidlá. Centrálne aj miestne vlády v Maďarsku poskytnú komplexnú podporu projektu továrne na vozidlá BYD s cieľom urýchliť jeho výrobu a prevádzku.“

Wang Chuanfu, predseda predstavenstva a prezident BYD, vyjadril: „Spoločnosť BYD ako najväčšia svetová spoločnosť vyrábajúca nové elektrické vozidlá s potešením prináša našu vysoko vyspelú technológiu a vysoko automatizované výrobné linky do Maďarska, čím podporuje transformáciu miestnej automobilovej elektrifikácie. V budúcnosti prostredníctvom lokalizovanej výroby BYD urýchli vytváranie produktov s európskymi lokalizovanými značkovými atribútmi, vytvorí užšie obchodné výmeny a doplnkovú spoluprácu s Európou, spoločne podporí zelenú a nízkouhlíkovú transformáciu a globálny trvalo udržateľný rozvoj. Lokalizovaná výroba ďalej zvýši konkurencieschopnosť spoločnosti BYD na európskom trhu. Vytvorenie výrobnej základne v Európe umožňuje spoločnosti BYD efektívnejšie kontrolovať náklady a zlepšovať efektivitu výroby, čím získava väčšiu konkurenčnú výhodu na európskom trhu. Lokalizovaná výroba navyše pomáha vytvoriť pozitívny imidž značky BYD v Európe, čím sa zvyšuje jej povedomie a reputácia. Úspešné podpísanie tejto dohody znamená, že BYD je prvou čínskou automobilovou spoločnosťou, ktorá vybudovala továreň na osobné automobily v Európskej únii. Toto míľnikové podujatie nielenže demonštruje pevné odhodlanie a silné schopnosti spoločnosti BYD v jej globálnej stratégii, ale zároveň stanovuje nový štandard pre čínske automobilové spoločnosti v ich globálnej expanzii."

rNUlife.sk / SMM TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.