Ako je to s infláciou u nás? V decembri na Slovensku klesla medziročná harmonizovaná inflácia na hodnotu 6,6 %

Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa európskej harmonizovanej metodiky dosiahla v decembri 2023 hodnotu 6,6 %. Medzimesačná HICP inflácia dosiahla zápornú hodnotu -0,1 %.

Priemerná ročná miera HICP inflácie (porovnávajúca zmenu priemernej cenovej hladiny za priemer harmonizovaných indexov spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov) dosiahla v decembri 2023 hodnotu 11,0 %, pred rokom - v decembri 2022 bola jej hodnota 12,1 %. Priemerná ročná miera HICP inflácie je významným ukazovateľom cenovej stability v krajine, jej výška je posudzovaná aj ako jedno zo štyroch tzv. maastrichtských kritérií, ktoré musí členský štát EÚ splniť pred zavedením spoločnej meny euro.

Inflácia v SR naďalej spomaľovala, v decembri 2023 dosiahla úroveň 5,9 %. Je to najmenej za posledných 10 mesiacov. V porovnaní s novembrom ceny mierne klesli, o 0,1 %. Lacnejšie boli potraviny s nealko nápojmi a doprava. Naopak, vyššie ceny boli najmä v zdravotníctve a tiež v reštauráciách a hoteloch. Viac v informatívnej správe: INFLÁCIA-INDEXY SPOTREBITEĽSKÝCH CIEN V DECEMBRI 2023 https://lnk.sk/pls8

V decembri 2023 harmonizované indexy spotrebiteľských cien medzimesačne v úhrne klesli o 0,1 %. Medzimesačné zníženie cenovej hladiny bolo najviac ovplyvnené znížením cien v odbore doprava (celkový záporný príspevok -0,13 percentuálneho bodu k medzimesačnej inflácii bol spôsobený najmä znížením cien pohonných látok).

Druhý najvýraznejší vplyv na zníženie cien v decembri v porovnaní s cenovou úrovňou v novembri mal odbor potraviny a nealkoholické nápoje (-0,06 p. b.). Naopak, nárast cien a najvyšší kladný príspevok k medzimesačnej inflácii bol dosiahnutý v odbore reštaurácie a hotely (kladný príspevok celého odboru predstavoval +0,02 p. b. – zvýšili sa najmä ceny stravovacích služieb).

Inflácia v roku 2023 na Slovensku síce spomalila svoj rast, ale zostala dvojciferná, nad úrovňou 10 %. Dvojciferný rast cien zaznamenalo 5 z 12 hlavných odborov spotrebného koša. Dôležité je, že v 6 odboroch rast cien medziročne utlmil svoje tempo. O koľko sa za celý rok 2023 zvýšili ceny potravín, bývania, či ďalších tovarov a služieb? Viac v informatívnej správe: PRIEMERNÁ ROČNÁ INFLÁCIA V ROKU 2023 https://lnk.sk/nxq3

Výsledný sumár harmonizovanej inflácie za december 2023 v rámci Európy sa dozviete 17. januára 2024 od 11. hodiny na stránkach Eurostatu.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.