Zisk svetového producenta polievok Campbell Soup prudko vzrástol

Americká potravinárska spoločnosť Campbell Soup, najväčší výrobca polievok na svete, oznámila za 4. kvartál obchodného roka 2022/2023 výrazný rast čistého zisku, pričom zároveň splnila očakávania trhov. Výsledky podporilo zmiernenie nákladov a výrazný rast dopytu po jej výrobkoch v divízii drobného pečiva. Ten kompenzoval slabší dopyt po konzervovaných polievkach, keď inflácia presunula pozornosť viacerých Američanov na privátne značky.

Spoločnosť oznámila za 4. štvrťrok obchodného roka 2022/2023 (skončil sa 30. júla) čistý zisk 169 miliónov USD (155,85 milióna eur), čo na akciu predstavuje 57 centov. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka zaznamenala firma zisk 96 miliónov USD (32 centov/akcia).

Bez započítania mimoriadnych položiek predstavoval zisk Campbell Soup 150 miliónov USD. Na akciu to znamená 50 centov. Spoločnosť tak splnila očakávania trhov, ktoré odhadovali upravený zisk práve na tejto úrovni. Tržby sa zvýšili o 4 % na 2,07 miliardy USD.

Firma zaznamenala výrazný dopyt najmä v divízii vyrábajúcej sušienky. Práve takzvaný snack segment zaznamenal vo 4. kvartáli rast organických tržieb o 9 %.

Na druhej strane, dopyt po jej polievkach klesol, pretože v dôsledku inflácie dali viacerí zákazníci prednosť lacnejším, privátnym značkám obchodných reťazcov. Výsledkom je, že objem predaja v rámci jej divízie hotových jedál a nápojov klesol o 5 %.

Campbell Soup očakáva, že pokles objemu predaja bude pokračovať aj v 1. polroku súčasného obchodného roka 2023/2024. Počas druhej polovice roka však spoločnosť predpokladá zlepšenie situácie.

*(1 EUR = 1,0844 USD)

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.