Zverejnili PRIESKUM O SPOKOJNOSTI MUŽOV SLOVÁKOV S ICH TELOM. Ako by ste boli so sebou spokojní?

November, známy tiež ako movember, je mesiacom osvety mužského zdravia, pričom sa rovnako zameriava aj na mentálne zdravie mužov. Dôležitým atribútom duševnej pohody mužov je cítiť sa dobre vo svojom tele, byť so sebou spokojný, taktiež byť odolný a schopný vyrovnať sa s bežnými životnými problémami a stresom. A práve na vzhľad mužov a spokojnosť s vlastným telom sa pýtal aktuálny reprezentatívny prieskum agentúry Ipsos pre spoločnosť MB Clinic[1], v ktorom až dve tretiny mužskej populácie Slovákov tvrdí, že ich vzhľad vplýva na ich kvalitu života.

To ako vyzeráme, výrazne ovplyvňuje aj to, ako sa cítime, a naopak. „Niekedy za nespokojnosťou s vlastným vzhľadom a výzorom sú rôzne psychologické faktory, kedy je potrebná psychologická pomoc- napr. pochybnosti o sebe, znížená sebadôvera, znížená sebahodnota, nedostatok sebalásky a sebaúcty, nedostatočné sebapoznanie, vnútorná neistota, úzkostné stavy, šikana kvôli telesnému vzhľadu,“ vysvetľuje psychologička Silvia Juhaszová. Ako dodala, vzhľad mužov, ich starostlivosť o seba a zvlášť estetické zákroky sú u nás stále často tabu. Estetické zákroky u mužov môžu pritom zvýšiť ich sebavedomie, zlepšiť sociálne vzťahy, prispieť k duševnej pohode a k osobnostnému rastu.

Mnoho mužov dokáže ukázať na časť, resp. časti tela, s ktorými nie sú spokojní. Podľa IPSOS prieskumu slovenských trápi mužov najmä veľké brucho, vypadávanie vlasov a plešatenie. Väčšina uznáva, že by sa mali o seba viac starať a že vzhľad je dôležitý. Zvážili by aj zlepšenie za pomoci estetického zákroku. Skoro 60 percent je presvedčená, že estetický zákrok by zlepšil ich život a pomohol zvýšiť sebavedomie.

SLOVÁCI A ESTETICKÉ ZÁKROKY MUŽOV

I napriek tomu, že neexistujú na Slovensku presné štatistiky, odborníci odhadujú, že ročne podstúpi rôzne estetické zákroky tisíce Slovákov. „Muži sa na nás najčastejšie obracajú s požiadavkami, že chcú na svojom tele upraviť časti, s ktorými sú nespokojní, ako sú najmä operácia očných viečok, nosu, uší, vyplnenie vrások, ale aj zákroky, ako sú bodysculpting, čiže tvarovanie tela.

Napríklad za transplantáciou vlasov cestujú muži do zahraničia, väčšinou do Turecka. Dnes už transplantujú vlasy tureckí lekári aj u nás. Sme jedna z mála krajín, kde sa podarilo získať renomovaných tureckých odborníkov,“ hovorí Martin Boháč, plastický chirurg z MB Clinic. Zo skúseností môže potvrdiť, že úprava nedostatkov sa takmer hneď odráža vo zvýšenom sebavedomí. Muži najviac oceňujú, ak sú úpravy čo najprirodzenejšie, okolie vníma pozitívnu zmenu, ale nevie presne definovať akú.

RIEŠENIE ZDRAVOTNÝCH PROBLÉMOV

Estetické zákroky však pomáhajú riešiť aj zdravotné problémy mužov. „Príkladom je  vybočenie nosovej prepážky a jej korekcia pri operácii nosa, obmedzenie videnia a perimetra pri nadmernom kožnom previse na mihalniciach, či operácia prsníkov, odborne gynekomastia, teda zväčšená prsná žľaza u mužov. Jedno percento mužov trpí karcinómom prsníka a aj tým, že žľazu odstránime, redukujeme riziko vzniku rakoviny,“ spresňuje zdravotné aspekty zákrokov Martin Boháč.

Starostlivosť o vzhľad nevníma ako módny výstrelok, ale súčasť osobnej a vnútornej spokojnosti mužov so sebou, čo sa viditeľne prejaví zmenou vo vyžarovaní muža a v jeho sebavedomejšom prejave voči okoliu.

Silvia Juhaszová, psychologička: Vplyv výzoru na duševné zdravie mužov

  1. Zvýšenie sebavedomia: pre niektorých mužov má zlepšenie vzhľadu pozitívny vplyv na ich sebavedomie. Ak im vadí určitý aspekt ich vzhľadu a estetický zákrok pomôže tento problém vyriešiť, môže to zvýšiť ich sebavedomie a pohodu.
  2. Zlepšenie sociálnej interakcie:  muži, ktorí sa necítia dobre s vlastným telom alebo vzhľadom, môžu mať tendenciu izolovať sa od spoločnosti. Zlepšený vzhľad môže pomôcť zvýšiť ich ochotu zúčastňovať sa na sociálnych aktivitách a budovať zdravé vzťahy.
  3. Duševná pohoda: niektorí muži môžu pociťovať lepšiu psychickú pohodu po estetických zákrokoch, pretože sa zbavia záťaže, ktorú predtým vnímali v súvislosti s určitými aspektmi svojho vzhľadu.
  4. Osobný rast: estetické zákroky sú pre niektorých mužov časťou ich osobného rastu a sebarealizácie. Motivujú ich k zdravšiemu životnému štýlu a lepšej starostlivosti o seba.

 Výsledky prieskumu IPSOS pre MB Clinic1 – Slováci a vzhľad

  • 2/3 mužov tvrdí, že ich vzhľad vplýva na kvalitu ich života.
  • 71 % opýtaných mužov tvrdí, že spokojnosť s ich telom má vplyv na ich vzťahy.
  • Viac, ako 80 % mužov si myslí, že muži by sa mali o svoj zovňajšok starať viac.
  • 1/2 opýtaných mužov tvrdí, že estetický zákrok by im pomohol zlepšiť kvalitu života
  • 57 % mužov si myslí, že estetický zákrok by im pomohol zvýšiť sebavedomie.
  • Takmer polovica z opýtaných mužov je nespokojná s tvarom a veľkosťou svojho brucha
  • Každý piaty muž je nespokojný so svojimi vlasmi v dôsledku plešatenia  a tvorby kútov.
  • Najpreferovanejšie zákroky, ktoré by muži absolvovali v prípade možnosti a dostatočných finančných prostriedkov, sú operácia brucha, liposukcia a transplantácia vlasov

[1] IPSOS – reprezentatívny prieskum: Vplyv vzhľadu na kvalitu života, realizovaný v septembri 2023 prostredníctvom online nástroja Instant Research na vzorke 1 025 respondentov

rNUlife.sk / Katarína Remiaš, PR / foto: MB clinic

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.