Disney oslavuje 100 rokov! Ako darček vytvorilo nádherný animovaný film Prianie

Epický animovaný muzikál Prianie prináša najväčšiu filmovú poklonu dedičstvu Disney už v samotnom názve: Prianie. Film deti aj dospelých naučí, že sila naozajstného úprimného želania je nezastaviteľná. Animovaný muzikál príde do slovenských kín 30. novembra.

Úplne nová hudobná komédia štúdia Walt Disney Animation Prianie pozýva divákov do čarovného kráľovstva Rosas, kde Asha, bystrá idealistka, vysloví také silné želanie, že ho vypočuje vesmírna sila - malá guľa neobmedzenej energie zvaná Hviezda. Asha a Hviezda sa spoločne postavia hrozivému nepriateľovi - vládcovi Rosasu, kráľovi Magnificovi, aby zachránili svoju komunitu a dokázali, že keď sa vôľa jedného odvážneho človeka spojí s kúzlom hviezd, môžu sa diať zázračné veci.

Slávnostná premiéra Priania v Londýne sa uskutočnila 20.11.2023 : (z Ľ do P) Juan Pablo Reyes, Peter Del Vecho, Jennifer Lee, Julia Michaels, Rochelle Humes, Ariana DeBose, Fawn Veerasunthorn a Chris Buck, London, November 20, 2023. (Foto: StillMoving.Net for Disney)

Animovaný muzikál pripravila režisérska dvojica, ktorá predstavuje ozajstnú tvorivú silu. Chris Buck, režisér filmov Tarzan, Ľadové kráľovstvo či Ľadové kráľovstvo 2, nastúpil do Disney ako ručný animátor pod vedením Erica Larsona, jedného zo slávnej základnej skupiny animátorov spoločnosti Walt Disney. Buck, držiteľ vzácneho Oscara®, o novom animovanom muzikáli povedal: “Chceli sme vytvoriť film, ktorý by zahŕňal odkaz toho, čo Walt vytvoril. A zároveň by bol ale relevantný pre dnešok. Presne tak by to urobil aj on - vždy posúval hranice.”

Režisér tak vzdal pri 100. výročí založenia štúdia Disney hold jeho zakladateľovi. Spolurežisérkou bola Fawn Veerasunthornová, ktorá s Buckom ako výtvarníčka spolupracovala aj na Ľadovom kráľovstve, ale neskôr pôsobila ako vedúca príbehu Raya a posledný drak. Pre spoločnosť Walt Disney je typické, že spolu pracujú rozličné generácie, ktoré spoja svoje vedomosti, skúsenosti a aj nápady, aby vytvorili dokonalé dielo. Tak to nastolil Walt Disney a tak to funguje až dodnes, čoho príkladom sú aj 65-ročný Chris Buck a 40-ročná Fawn Veerasunthornová.

Režisérska dvojica sa v príbehu zamerala na silu prianí a želaní. Podľa Bucka film skúma, čo znamená splniť si želanie. "Keď si niečo želáte a sfúknete sviečky na narodeninovej torte, všetci hovoria: "Nikomu to nehovor!” Ale ja si myslím, že by sme mali svoje želania zverejniť - nech sa to ľudia dozvedia. Existujú pomocníci, ktorí nás môžu nasmerovať správnym smerom. V mojom živote som vždy chcel pracovať v spoločnosti Disney a dal som to najavo už na strednej škole. Otec jedného môjho priateľa pracoval v Disneylande a povedal: "Môžem ti vybaviť pohovor v štúdiu, poznám Erica Larsona. Dostal som sa na pohovor, ktorý ma priviedol do CalArts [založeného Waltom Disneym]. Takže hovorím, aby ste nahlas vykričali svoje želanie a dali všetkým najavo, čo chcete.”

Hlavá hrdinka Asha sa rozhodne spievať svoje želanie hviezdam nad hlavou. Pre sedemnásťročnú dievčinu sú želania všetkým - v skutočnosti sú základom jej kráľovstva Rosas, ktoré sa nachádza pri Pyrenejskom polostrove a je domovom pevne zviazanej komunity vedenej kráľom Magnificom. "Ľudia prichádzajú z celého sveta, aby odovzdali svoje želania tomuto úžasnému kráľovi, ktorý sľubuje, že ich sny budú v bezpečí a jedného dňa im ich splní," hovorí Buck.

Magnifico však nie je celkom úprimný. On sám totiž rozhoduje o tom, komu sa želanie splní a komu nie. Veerasunthornová hovorí: "Asha zistí, že všetky želania, ktoré sú príliš veľké, ambiciózne alebo vzdialene ohrozujúce Magnifica, nebudú splnené. To znamená, že v Rosase je naozaj veľká časť ľudí, ktorí sa nikdy nedočkajú splnenia svojich snov. Keď sa Asha dozvie túto krutú pravdu o Magnificovi a želaniach ľudí, nemôže len tak sedieť a nič nerobiť.” Príbeh tak prináša opäť silnú a bojovnú ženskú hrdinku, ktorá dokáže, že nie je správne so založenými rukami čakať, čo sa bude diať, ale je potrebné vstať a za svoje sny bojovať.

Dôležitou súčasťou muzikálu je, samozrejme, hudba. V pôvodnej verzii Ashu rozpráva a spieva držiteľka Oscara® Ariana De Bose. V slovenskej verzii hlavnú hrdinku dabovala a spievala Dominika Richterová. V animovanom filme budete počuť aj hlasy Lukáša Adamca, Michala Hudáka, Lukáša Pištu, Martiny Kaprálikovej, Lukáša Hartla Soni Norisovej a ďalších.

95 min ANIMOVANÝ, DOBRODRUŽNÝ, KOMÉDIA
Orig. názov: Wish
Žáner: animovaný, dobrodružný, komédia
Krajina: USA
Réžia: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn
Scenár: Chris Buck, Jennifer Lee
Hrajú: Dominika Richterová, Lukáš Pišta, Lukáš Adamec, Michal Hudák, Jozef Benedik, Lukáš Hartl, Soňa Norisová, Radka Kopriva, Dárius Koči, Sara Polyaková, Martina Kapráliková
Hudba: Dave Metzger

Jedinečný animovaný hudobný film Prianie prináša do našich kín distribučná spoločnosť CinemArt SK už 30. novembra.

rNUlife.sk / Perla Žinčíková, PR / Zdroj foto = CinemArt SK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.