Nová dobrovoľná iniciatíva má zastaviť plytvanie potravinami

Slovenská katolícka charita, Slovenský Červený kríž, Free Food - Jedlo pre všetkých, Inštitút cirkulárnej ekonomiky, Circular Slovakia, OZ Depaul, nezisková organizácia Jeden rodič a občianske združenie Vagus podpísali 30. októbra memorandum o spolupráci. Vytvorili tak dobrovoľnú iniciatívu Platforma potravinovej pomoci Slovensko. Cieľom je zastaviť plytvanie potravinami a minimalizovať tvorbu potravinového odpadu.

V roku 2020 sa na Slovensku vyhodilo 577.000 ton potravín, z toho približne 15.000 ton vyprodukovali supermarkety a 197.000 ton prvovýroba a spracovateľský priemysel. Podpisom memoranda sa organizácie zaviazali k tomu, že sa budú snažiť vytvoriť efektívny a udržateľný systém na využívanie prebytočných potravín na pomoc ľuďom v núdzi. Pokrývať má celé územie Slovenska s tým, že zmierni následky chudoby a poskytne ľuďom v núdzi bezpečné a výživovo hodnotné potraviny.

Zdroj: Free Food

"Spoločne prispejeme k zlepšeniu kvality života tých, ktorí nemajú dostatok vlastných prostriedkov na zabezpečenie potravy a trpia potravinovou neistotou. Takáto iniciatíva je v súčasnosti veľmi potrebná, pretože ľudí v zraniteľných komunitách, bohužiaľ, neustále pribúda," uviedla generálna sekretárka Slovenského Červeného kríža Zuzana Rosiarová Kesegová.

Organizácie upozornili aj na to, že na základe zisťovania EU SILC bolo na Slovensku v riziku chudoby alebo sociálneho vylúčenia v roku 2021 približne 841.000 ľudí, čo predstavovalo 15,6 % celkového obyvateľstva. V roku 2022 išlo o zhruba 888.000 ľudí, čo predstavovalo 16,5 %. "Vytvorenie tejto platformy je míľnikom v našej snahe zabezpečiť, aby potraviny, ktoré máme k dispozícii, naozaj slúžili tým, ktorí ich najviac potrebujú. Spoločne môžeme dosiahnuť veľký pozitívny vplyv a zlepšiť životy mnohých ľudí v našej krajine," povedal generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity Miroslav Dzurech.

Cieľom platformy je tiež vytvoriť priaznivé legislatívne prostredie, a tak bude vyvíjať advokátsku činnosť voči orgánom verejnej moci. V oblasti plytvania potravinami a ich darovania tak bude verejná komunikácia súčasťou činnosti platformy.

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.