Dve sokyne v láske spoločne pri rodinnom štedrovečernom stole

Svoju 40. sezónu otvorí Divadlo GUnaGU čiernou vianočnou komédiou TICHÁ NOC (silenta nokto). Autor Viliam Klimáček ju napísal pre Kamilu Magálovú, ktorej zveril, ako inak, hlavnú rolu autoritatívnej a svojskej matky a zároveň podvedenej a ohrdnutej manželky jej už nedávno zosnulého manžela. Je to zároveň aj herečkino prvé hosťovanie v GUnaGU. Hra bude mať premiéru už dnes 27.októbra. V divadle GUnaGU si tak môžete vianočnú náladu užiť v predstihu, a zároveň zistíte niečo o tom, aká Tichá štedrovečerná noc je a o čom by rodinné Vianoce mali či nemali byť? 

Viliam Klimáček, umelecký šéf autorského divadla GUnaGU je známy tým, že píše svoje hry priamo pre konkrétnych hercov, ktorých si vyberá na spoluprácu. Po hrách, ktoré napísal pre veľké slovenské herečky Emíliu Vášáryovú, Zuzanu Kronerovú a Božidaru Turzonovovú, napísal rodinnú čiernu komédiu aj pre členku Činohry SND, vynikajúcu slovenskú herečku Kamilu Magálovú.

"V ktorej rodine je dnes všetko v poriadku aj počas sviatku Vianoc či priam počas Štedrej večere ? Možno niekto má celú rodinu úžasnú a vzťahy so všetkými nadpriemerné a zároveň mu pod košeľou šuchoce anjelské perie, ale ja takých ľudí, žiaľ, nepoznám. V príbehu musí byť problém, ináč za nič nestojí. Išli by ste do kina na film, kde sú všetci šťastní, ľúbia sa, činia blížnym iba dobre, nie sú nikdy chorí a nevrlí a zalieva ich žiara láskavosti ako sirup zavárané marhule? O pol hodinu by ste z kina ušli, ručím za to, možno aj skôr, a to som realista" povedal Viliam Klimáček.

V komédii Tichá noc (silenta nokto) si Kamila Magálová zahrá autoritatívnu matku rodiny, ktorá pri štedrovečernom stole nájde v skrini zopár kostlivcov. Jej syn tají rozvod a vnuk si váži každý gram stravy, ktorú zje. Rodina počas Vianoc spomína na mŕtveho otca, ktorý ich opustil a našiel si milenku a pritom vyplávajú na povrch temné udalosti z rodinnej minulosti, podané typickým humorom made in GUnaGU.

Prečo matka nakoniec otca doopatrovala, keď sa vrátil od milenky chorý? Pre koho je prichystaný štvrtý tanier na štedrovečenom stole? A kto zabije kapra?

„Vianoce sú sviatky domáceho násilia. Cez rok sa rodina poriadne ani nestretne, no zrazu sa tlačí v malom byte, v televízii ide len Mrázik a Tři oříšky pro Popelku a frustrovaní otcovia rodín si vybíjajú napätie na svojich blízkych.“

Hereckými kolegami Kamily Magálovej v Tichej noci sú Viktor Horján, Darina Abrahámová a Adam Jančina, v réžii Mariany Luteránovej. Kostýmy navrhla Simona Vachálková, scénu Silvia Makovická, hudbu zložil Slavo Solovic.

VSTUPENKY: Divadlo GUnaGU | TICKETPORTAL

rNUlife.sk / PR GUnaGU

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.