Festival The Legits Blast plný inšpirácie je úspešne za nami

Štrnásty ročník festivalu The Legits Blast priniesol niekoľko prekvapivých momentov a odhalil nové tanečné talenty. Konkurencia bola historicky najvyššia. Do Banskej Bystrice prišli zabojovať o tituly tanečníci z rekordného počtu krajín.

Najväčšia tanečná horúčka odštartovala svoj hlavný program v piatok doobeda, kde v preliminačných kolách museli predviesť tie najlepšie triky tanečníci z 94 krajín sveta. Z nich postúpili do sobotňajších battlov len absolútne esá. Ani tento rok nebola núdza o prekvapivé výsledky, čo bolo príjemným oživením festivalu.

„Tento ročník bol veľmi silný a vyrovnaný po tanečnej stránke. Zúčastnilo sa ho rekordných 94 krajín, dokonca prišli aj tanečníci z ďalekej exotiky, a to z Madagaskaru, Stredoafrickej republiky, Francúzskej Guayany, Austrálie či Japonska,“ hovorí Miro Križan, organizátor podujatia.

Finále svojím tancom slávnostne otvoril UFS Mladosť, ktorý priblížil medzinárodnému publiku naše slovenské tradície. Program pokračoval detskou kategóriou, z ktorej si odniesol titul šikovný B-Boy Jason z Číny. Zaujímavé okamihy priniesli ženy, medzi ktorými zažiarila B-Girl Nicka z Litvy. Pred dvomi rokmi vyhrala túto kategóriu už ako 14-ročná. Dnes ako najmladšia v histórii patrí medzi Red Bull BC One All Stars a s veľkou pravdepodobnosťou pocestuje aj na budúcoročnú olympiádu v Paríži, kde bude patriť medzi top kandidátky na medailu.

Najsilnejšie zastúpenie bolo už tradične v kategórii 1vs1 Breaking. Do finále sa prebojovali B-Boy Lithe-ing z Číny a B-Boy Samuka z Brazílie. Z tejto dvojice bol úspešnejší Lithe-ing, ktorý len tesne zdolal zdravotne znevýhodneného súpera, ktorý si vďaka svojmu odhodlaniu získal srdcia fanúšikov. „Je neuveriteľné a zároveň veľmi inšpirujúce, že sa Samuka dostal aj napriek amputovanej nohe až do finále. Všetkých nás zodvihol zo stoličiek,“ hovorí Martin Gilian, jeden z organizátorov festivalu.

Finálový večer je možné si pozrieť zo záznamu na Red Bull BC One Youtube

Prvýkrát v kategórii 2vs2 Breaking zvíťazila dvojica Lil Zoo z Rakúska a Kuzya z Ukrajiny. Lil Zoo obhájil víťazstvo z minulého roka, tentokrát s iným partnerom. Veľkým prekvapením bola počas festivalu kategória Cypher Cat. Finálový súboj bol vyrovnaný, no nakoniec vďaka svojej tanečnej šikovnosti zvíťazili Peaky-Rock z Tuniska.

„Tohtoročný The Legits Blast bol pre nás výnimočný aj vďaka okrúhlym oslavám tohto eventu pod značkou The Legits. Spoločne sme tiež s priaznivcami oslávili 50 rokov hip-hopovej kultúry. Oslavy vyvrcholili koncertom rapera Jeru The Damaja, ktorý priviedol koncertný dav do tanečného varu. Dojímavým a zároveň silným videom sme si zaspomínali aj na vznik súťaže Outbreak a zakladateľa tohto konceptu Mex One-a, ktorý nás pred pár rokmi predčasne náhle opustil,“ hodnotí Martin Gilian, jeden z organizátorov festivalu.

V divácky najatraktívnejšom súboji krajín Rep Your Country bolo v nedeľu poriadne horúco. Pre porotu, ale aj divákov bola radosť pozerať sa na elektrizujúce výkony tanečníkov. Vo finálovom kole sa opäť ocitla favorizovaná Ukrajina, ktorá dokázala zvíťaziť a obhájila tak prvenstvo z minulého roka. Ukrajina bola skutočne v najlepšej forme a prvenstvo si bezpodmienečne zaslúžila.

Organizátori zhodnotili, že sa tento ročník festivalu mimoriadne vydaril: ,,Chceme sa poďakovať všetkým zúčastneným, vďaka ktorým mesto pod Urpínom opäť ožilo tancom a hudbou. Veľká vďaka patrí našim hosťom, partnerom, ale aj dobrovoľníkom, bez ktorých by nebolo možné zorganizovať festival v takejto podobe. Ďakujeme všetkým, ktorí prišli podporiť tanečné talenty. Už teraz sa tešíme na ďalší ročník, ktorí sa uskutoční 11. - 18. augusta 2024. Veríme, že opäť prinesieme do nášho regiónu nezameniteľnú atmosféru tohto svetovo známeho konceptu,“ dodáva Martin Gilian, jeden z organizátorov festivalu.

Festival The Legits Blast tento rok z verejných zdrojov podporili Vyšehradský fond, Banskobystrický samosprávny kraj a OOCR. Komerčnými partnermi boli Europa SC, Kia Sales Slovakia, Motor-Car Banská Bystrica, Steffe, StVPS, Jägermeister a Nicolaus.

rNUlife.sk / PR Správa Festival The Legits Blast

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.