Bratislavské kultúrne leto začína už tento štvrtok. Otvoria ho legendárni Mezzoforte

Už tento štvrtok 15. júna začína najväčší mestský festival Bratislavské kultúrne leto. Počas nadchádzajúcich mesiacov prinesie obyvateľkám a obyvateľom viac než 200 kultúrnych podujatí na viacerých scénach naprieč celým hlavným mestom

Multižánrový letný festival organizuje Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) v spolupráci so 14 mestskými časťami, 5 mestskými organizáciami a desiatkami kultúrnych organizátoriek a organizátorov. Prinesie koncerty, výstavy, program pre rodiny s deťmi, komentované vychádzky mestom, ale aj živé nahrávanie podcastu, diskusie o duševnom zdraví či cvičenia pod holým nebom. Pestrý program je určený všetkým vekovým kategóriám a bude sa konať aj na nevšedných miestach.

„V letných mesiacoch viac ako inokedy ožívajú ulice nášho mesta a som rád, že už tradične pod hlavičkou Bratislavského kultúrneho leta zapĺňajú verejný priestor desiatky podujatí plné umenia, ale aj voľnočasových aktivít. Bratislavské kultúrne leto je oslavou a festivalom, ktorý ponúka niečo pre všetkých obyvateľov a obyvateľky, návštevníkov a návštevníčky. Teším sa, že aj tento rok je program bohatý a inšpiratívny - pozývam všetkých, aby si leto v Bratislave aj cez Bratislavské kultúrne leto užili,“ uviedol Matúš Vallo, primátor Bratislavy.

Slávnostné otvorenie prebehne už tento štvrtok 15. júna na Hlavnom námestí v spolupráci s ONE DAY JAZZ festivalom. O 18:00 na pódiu vystúpi hudobná legenda Mezzoforte, ktorá sa predstaví v špeciálnej zostave so slovenským bubeníkom Martinom Valihorom. K hlavnej festivalovej hviezde sa pripojí aj Lukáš Oravec Orchestra.

V centre aj v mestských častiach

Program sa koná na viacerých scénach v meste. V Sade Janka Kráľa budú pondelky patriť joge, stredy cestovateľskému kinu, piatky umeniu mladých a nedele programu pre rodiny s deťmi. Cvičiť s profi trénermi budete môcť každý pondelok večer na Cvičku pod mostom Lanfranconi. V koncertnej sieni Klarisky sa počas celého leta budú konať najmä rôzne hudobné vystúpenia, ale organizátori pripravujú aj swap oblečenia či silent disco pre 150 ľudí. Živé nahrávanie podcastu Rande s mestom a obľúbené bratislavské kvízy sa budú konať v Rómerovom dome. A na mestských hradbách vás čakajú dva kultúrne večery, ktoré spoja koncerty s premietaním filmov.

Do Bratislavského kultúrneho leta sa svojím programom zapájajú aj mestské organizácie - Galéria mesta Bratislavy, Múzeum mesta Bratislavy, Mestská knižnica v Bratislave, Bratislava Tourist Board a ZOO Bratislava. Premietania filmov, koncerty, divadielka, detskú burzu, dobový piknik a ďalšie rôznorodé športové a kultúrne podujatia pripravujú mestské časti - Devín, Dúbravka, Jarovce, Karlova Ves, Lamač, Nové Mesto, Petržalka, Podunajské Biskupice, Rača, Rusovce, Ružinov, Staré Mesto, Vajnory a Vrakuňa.

Zelená Biela

BKIS v apríli 2023 dostalo do prenájmu mestské priestory na Bielej 6. „Priestory sa dlhodobo nevyužívali a ich stavebno-technický stav to v súčasnosti ani nedovoľuje. V nasledujúcich mesiacoch nás preto čaká náročná, no nevyhnutná rekonštrukcia. Následne budú priestory slúžiť verejnosti na kultúrne a komunitné podujatia,“ približuje plány riaditeľka BKIS Katarína Hulíková. Počas Bratislavského kultúrneho leta BKIS pozýva na nádvorie Bielej, ktoré sa premení na zelenú oázu v centre mesta. Návštevníčky a návštevníci si tu môžu oddýchnuť, zahrať partiu šachu a vychutnať si vizuálnu a zvukovú inštaláciu, ktorá ich prenesie do sveta za hranice Starého Mesta.

Diskusie pre dušu

Témou tohto ročníka Bratislavského kultúrneho leta je podpora well-beingu. V spolupráci s Mestskou knižnicou v Bratislave a Ligou za duševné zdravie chystá BKIS sériu diskusií o duševnom zdraví v letnej čitárni U červeného raka. Moderátor Martin Staňo privíta 6. a 20. júla psychológa Radovana Kyrinoviča. Prezradí, čo robiť a kam sa obrátiť, keď sa necítime dobre, priblíži zásady, ktoré môžu pomôcť správnej starostlivosti o mentálne zdravie.

V augustovom termíne bude hostka Diana Klepoch Majdáková hovoriť o tom, ako pomôcť komunite v škole stať sa duševne zdravým prostredím. Všetky tri diskusie budú tlmočené do slovenského posunkového jazyka a bude z nich vyhotovený videozáznam. BKIS tak na svojom YouTube kanáli už od minulého roka vytvára online archív pre Nepočujúcich.

Mladí v Sade

Program Bratislavského kultúrneho leta z veľkej časti vzniká aj vďaka spoluprácam s aktérkami a aktérmi bratislavskej kultúry. Prostredníctvom systému Open Call môžu od BKIS žiadať technickú podporu, či ponúknuť svoje umenie do programu niektorého z celomestských festivalov. V rámci otvorenej výzvy Mladí v Sade s cieľom zapojiť umenie mladých ľudí do programu Bratislavského kultúrneho leta získalo BKIS do uzávierky 42 žiadostí. Do výzvy sa zapojili mladí, ktorí píšu básne, hrajú v kapelách, rapujú, venujú sa tancu, chcú priniesť autorské čítanie alebo DJ set. Vybratí uchádzači a uchádzačky získajú priestor prezentovať svoje umenie na Kultúrnej scéne v Sade Janka Kráľa.

Aktuálny program sledujte na www.kulturneleto.sk a užite si letné dni a noci v Bratislave kultúrne.

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.