Credit Suisse vykázala kvartálny zisk, pomohol však odpis dlhopisov

Švajčiarska banka Credit Suisse, ktorá sa v marci dostala do problémov a v súčasnosti prebieha proces jej prevzatia konkurenčnou UBS, zaznamenala za 1. kvartál návrat k zisku. Za pozitívnymi výsledkami sú však jednorazové kroky spojené so záchranným plánom švajčiarskej vlády, v rámci ktorého banka na príkaz regulačných úradov odpísala veľký objem riskantných dlhopisov AT1.

Banka v pondelok oznámila, že za 1. kvartál zaznamenala čistý zisk na úrovni 12,43 miliardy švajčiarskych frankov (12,69 miliardy eur). Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka evidovala stratu 273 miliónov CHF. Zisk pred zdanením dosiahol 12,76 miliardy CHF, zatiaľ čo pred rokom vykázala banka stratu 428 miliónov CHF.

Za návratom k zisku je však nariadenie švajčiarskeho úradu pre dohľad nad finančným trhom FINMA odpísať riskantné dlhopisy typu AT1 v hodnote 15 miliárd CHF. Bez započítania jednorazových položiek Credit Suisse oznámila za 1. kvartál pred zdanením stratu 1,32 miliardy CHF, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka vykázala zisk zhruba 300 miliónov CHF.

Credit Suisse zaznamenala počas turbulencií rekordné odlevy financií

Banka okrem toho uviedla, že za prvé tri mesiace roka zaznamenala odlev aktív v objeme približne 61 miliárd CHF. Navyše odlev aktív pokračuje aj v súčasnom štvrťroku, a to aj napriek záchrannému plánu v podobe prevzatia bankou UBS. "Rozsah odlevu aktív sa zmiernil, nezastavil sa však," uviedla Credit Suisse. Oznámenie kvartálnych výsledkov bolo podľa všetkého pre Credit Suisse posledné, keďže proces jej prevzatia bankou UBS by sa mal čoskoro dokončiť.

Švajčiarska banka Credit Suisse zaznamenala minulý mesiac rekordný odliv financií zo svojich fondov v čase, keď vrcholili jej problémy a hrozil jej kolaps. Ukázali to v piatok údaje Morningstar. Podľa týchto údajov investori vytiahli z fondov banky v marci 2023 rekordných 4,6 miliardy eur.

Údaje Morningstar pokrývali celý marec, keď švajčiarske finančné úrady zorganizovali núdzové prevzatie Credit Suisse konkurenčnou UBS.

Z údajov Morningstar ďalej vyplýva, že Swisscanto, ďalší švajčiarsky správca aktív, zaznamenal v marci druhý najväčší prílev financií po iShares, pričom investori doň naliali odhadom 6,2 miliardy eur.

Credit Suisse zasiahla v uplynulých rokoch séria škandálov vrátane krachu britskej finančnej spoločnosti Greensill, do ktorej investovala 10 miliárd USD (9,14 miliardy eur), aj kolapsu amerického hedžového fondu Archegos Capital Management, ktorý jej priniesol stratu 5,5 miliardy USD.

Akcie Credit Suisse sa 15. marca strmo prepadli po tom, ako jej hlavný akcionár Saudská národná banka odmietol poskytnúť ďalšiu finančnú injekciu. *(1 EUR = 0,9795 CHF)

rNUlife.sk / Bloomberg, teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.