FUTBALISTA ROKA 2022 – Škriniar obhájil s miernym náskokom

Výsledky 30. ročníka tradičnej ankety Slovenského futbalového zväzu slávnostne vyhlásili v pondelok na galavečere v hoteli Senec. Slovenský futbal spoznal v pondelok víťazov v piatich individuálnych kategóriách. Iba v jednej, Cene fanúšika, bol nový víťaz, vo zvyšných sa trofeje pridávali k už získaným v predchádzajúcich rokoch. Najlepším futbalistom Slovenska sa stal po štvrtý raz za sebou obranca Milan Škriniar, obhájil tak prvenstvá z rokov 2019, 2020 a 2021.

Na vyhlasovaní nechýbali hráči národného tímu, ktorí si ceny mohli prevziať osobne počas asociačného termínu pred zápasmi kvalifikácie ME 2024 s Luxemburskom a Bosnou a Hercegovinou.

Premiérovo bol organizátorom ankety samostatne Slovenský futbalový zväz, nové bolo hlasovanie prostredníctvom čertsvo vzniknutej Slovenskej futbalovej akadémie. Jej členmi sú predchádzajúci víťazi ankety, bývalí a súčasní reprezentační tréneri A tímu a dvadsaťjednotky, aktuálni tréneri ligových tímov, súčasní reprezentační tréneri všetkých mužských a ženských mládežníckych výberov, bývalí reprezentanti a laureáti Siene slávy slovenského futbalu. Celkom 73 členov SFA. Právo hlasovať využilo 58. Na ankete sa podieľalo aj 34 zástupcov médií

O výslednom poradí takv tohtoročnej ankete rozhodli hlasy 92 hlasujúcich, čo je rekordný počet v 30-ročnej histórii ankety.

Na hlasovacích lístkoch sa objavilo 23 hráčov, víťaz ankety Milan Škriniar sa na 52 hlasovacích lístkoch ocitol na 1. mieste. Rozdiel medzi 1. a 2. miestom bol 18 bodov.

Ľubomír Moravčík (vľavo) odovzdal trofej Futbalista roka športovému manažérovi MŠK Žilina Karolovi Belaníkovi, čím symbolicky prevzal cenu za Milana Škriniara, ktorý práve v Žiline futbalovo vyrastal

Štvrtý raz v rade získal najviac bodov Milan Škriniar. Pre zdravotné problémy sa nemohol osobne zúčastniť na vyvrcholení slávnostného večera, prítomných pozdravil prostredníctvom videonahrávky. „Veľmi si vážim podporu najbližších aj fanúšikov.“

Na druhom mieste skončil stredopoliar Stanislav Lobotka, ktorý oblieka dres SSC Neapol. Ten získal aj cenu fanúšika. Tretiu priečku obsadil stredopoliar a rekordný osemnásobný víťaz ankety Marek Hamšík, ktorý v uplynulej sezóne získal s Trabzonsporom turecký titul.

Za pozornosť stojí skutočnosť, že bronzový Marek Hamšík skončil aj šestnásty raz v sérii na stupňoch víťazov! „Musím byť na seba pyšný, zároveň hovorím, že každé jedno ocenenie si veľmi vážim,“ priznal bývalý reprezentačný kapitán, pôsobiaci veľmi uvoľnene. „Mám trénerské ambície, mám čo dať deťom v mojej akadémii.“

Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov získal v 23. ročníku ankety Tomáš Suslov z FC Groningen. Dvadsaťročný ofenzívny stredopoliar obhájil prvenstvo z minulého roka. Druhý bol Adrián Kaprálik z MŠK Žilina a tretie miesto spoločne obsadili Adam Obert (Cagliari Calcio) a David Strelec (Spezia Calcio).

V kategórii hráčov  do 21 rokov hlasovalo 90 odborníkov, víťazný Tomáš Suslov sa 56-krát ocitol na 1. mieste. Je piatym dvojnásobným víťazom tejto kategórie v jej histórii. „Želal som si byť úspešný v baráži s dvadsaťjednotkou, nestalo sa,“ povedal Suslov do mikrofónu. Odrazí sa k víťazstvám v najcennejšej kategórii, ako Škrtel či Hamšík pred ním? „Ťažko sa im vyrovnať, snažím sa byť najlepšou verziou samého seba.“

Trénerom roka sa stal Vladimír Weiss z ŠK Slovan Bratislava. S "belasými" získal majstrovský titul a klub priviedol v novembri do osemfinále Európskej konferenčnej ligy. V ankete zdolal o 145 bodov Michala Gašparíka zo Spartaka Trnava. Weiss sa na 77 hlasovacích lístkoch objavil na 1. mieste. "Veľmi si to vážim, ďakujem svojim blízkym i hráčom. Želám všetko dobré slovenskej reprezentácii. Možno tu stojím poslednýkrát, mám nejaké plány, uvidíme," uviedol Weiss.

Najlepšou futbalistkou roka 2022 sa stala stredopoliarka Dominika Škorvánková, ktorá oblieka dres francúzskeho Montpellieru. Stala sa tak absolútnou rekordérkou medzi futbalistkami, na konte tak už má jedenásť víťazstiev v príslušnej kategórii. Ani ona sa nemohla zúčastniť na galavečeri, ďakovačku videli a počuli všetci z videa: „Ďakujem všetkým, ktorí pri mne stoja,“ trofej tak prevzala najbližšia osoba, mama Viera. Dominiku Škorvánkovú dalo na 1. miesto svojho poradia 25 hlasujúcich zo 79, ktorí svoj hlas odovzdali.

Cenu fanúšikov za rok 2022 získal Stanislav Lobotka. „Aj preto, že som zvládol zložité obdobie,“ mal jasno stredopoliar, ktorého uznáva celé Slovensko a leží mu pri nohách nielen Neapol, ale celé Taliansko. Ako už bolo spomenuté, bol to jeho premiérový triumf v tejto kategórii.

Do Siene slávy slovenského futbalu uviedli ďalších päť laureátov: in memoriam Kolomana Gögha a Karola Poláka, spomienkové artefakty od akademického sochára Jozefa Hobora si osobne prevzali Ján Čapkovič, Stanislav Seman a MUDr. Ján Michalko. „Futbal milujeme, sledujeme, podporujeme a chceme, aby sa tomu nášmu slovenskému darilo,“ povedal za všetkých ocenených legendárny košický doktor.

Celkovo dosiahlo na triumf v ankete Futbalista roka 14 futbalistov. Rekordérom je Marek Hamšík, ktorý triumfoval 8 krát, k 4-násobnému víťazovi Martinovi Škrtelovi sa pridal v tomto roku aj Milan Škriniar, 3-krát zvíťazili v ankete Dušan Tittel.

rNUlife.sk / Daniel Mičuda + SFZ / foto: Milina Strihovská + SFZ

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.