Alergikov potrápi peľ, rozbehla sa sezóna liesky a jelše

Po oteplení v uplynulom týždni došlo k výraznému nárastu denných koncentrácií peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Dominoval peľ liesky, jelše a v Bratislave dosiahol veľmi vysoké hladiny aj peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité.

Médiá o tom v stredu v súvislosti s peľovou situáciou informovala Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Nezvyčajné: Vo vzduchu je už aj peľ jaseňa

„Monitorovacie stanice v Bratislave a Trnave už zachytili aj prvý peľ jaseňa, čo je pre toto obdobie naozaj nezvyčajné, no v minulosti sa už predčasne v monitorovaní peľovej sezóny vyskytlo."

"Na celom území Slovenska sa rozbehla peľová sezóna liesky a jelše. Denné koncentrácie ich peľu v ovzduší dosahovali alergiologicky významné hodnoty aj v chladnejších oblastiach. Niektoré monitorovacie stanice zachytili aj prvé peľové zrná brestu, jaseňa a topoľa," zhodnotila Lafférsová.

Brest: Jeho účinky na trávenie a iné oblasti, použitie ako čaj aj na obklad a dávkovanie
Väčšina ľudí považuje Brest za obyčajný strom, ktorý nie je ničím zaujímavý, no opak je pravdou. Okrem toho, že je jeho peľ je aj alergénom, kôra či puky z Brestu sa totiž používajú napríklad na prípravu čajov podporujúcich fungovanie tráviacej sústavy, rovnako tak v rôznych doplnkoch výživy.

Najvyššiu dennú hladinu peľu liesky a jelše zachytili monitorovacie stanice v Bratislave a v Košiciach.

"V Bratislave, Nitre a v teplejších oblastiach Slovenska predpokladáme v ďalších dňoch veľmi vysoké koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, ktoré majú významné zastúpenie v záhradných a parkových výsadbách," dodala Lafférsová.

Peľová situácia na Slovensku – 7. týždeň 2023

Aktuálne druhy najvýznamnejšie z alergiologického hľadiska:
jelša, lieska, cyprusovité-tisovité
spóry húb: Cladospórium, Alternária, Epicoccum, Stemphylium

Kvitnúca lieska (február)
Kvitnúca lieska (február)
PEĽ LIESKY
lat. Corylus, ang. Hazel
Rozkvitanie liesok sa považuje za začiatok botanického predjaria. Peľ liesok sa objavuje v januári a februári. Alergiu na peľ liesky zvyčajne sprevádza alergia na peľ brezy a jelše a intolerancia voči lieskovým orechom (prejavy potravinovej alergie).

Po oteplení v uplynulom týždni došlo k výraznému nárastu denných koncentrácií peľu v ovzduší na celom území Slovenska. Dominoval peľ liesky a jelše, ale v Bratislave dosiahol veľmi vysoké hladiny aj peľ drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Na celom území Slovenska sa rozbehla peľová sezóna liesky a jelše. Denné koncentrácie ich peľu v ovzduší dosahovali alergiologicky významné koncentrácie aj v chladnejších oblastiach. Niektoré monitorovacie stanice zachytili aj prvé peľové zrná brestu, jaseňa a topoľa.

Kvitnúca jelša (marec)
Kvitnúca jelša (marec)
PEĽ JELŠE
lat. Alnus, ang. Alder
Začiatok peľovej sezóny a jej intenzita závisí najmä od teploty vzduchu v zime a na začiatku jari. Peľ jelše sa v ovzduší objavuje v druhej polovici februára a v marci. Peľ jelše predstavuje po peli brezy druhú najčastejšiu príčinu sezónnej alergickej nádchy a alergického zápalu spojiviek v jarnom období. Citlivosť voči alergénom peľu jelše je často sprevádzaná citlivosťou na alergény peľu brezy a liesky.

Najvyššiu dennú hladinu peľu liesky zachytili v Bratislave - 184 peľových zŕn v m3 vzduchu, v Košiciach - 141 peľových zŕn v m3 vzduchu a v Banskej Bystrici - 44 peľových zŕn v m3 vzduchu. Najvyššiu dennú koncentráciu peľu jelše - 88 peľových zŕn v m3 vzduchu zachytili v Košiciach, v Bratislave to bolo 74 peľových zŕn v m3 vzduchu. Peľ drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité dosiahol najvyššiu hladinu v Bratislave - 787 peľových zŕn v m3 vzduchu a v Nitre - 95 peľových zŕn v m3 vzduchu. Spóry húb (plesní) zastúpené najmä rodom Cladospórium dosahovali väčšinou len nízke hladiny.

Prognóza peľovej situácie v SR na 8. týždeň 2023

Oteplenie, dostatok vlahy a slnečného svitu prináša nárast denných koncentrácií peľu v ovzduší. Peľová sezóna jelše a liesky sa rozbehla na celom území a denné koncentrácie ich peľu dosiahnu alergiologicky významné hladiny. V Bratislave, Nitre a teplejších oblastiach Slovenska predpokladáme aj veľmi vysoké koncentrácie peľu drevín z čeľadí cyprusovité a tisovité, ktoré majú významné zastúpenie v záhradných a parkových výsadbách. Mierny nárast denných hladín predpokladáme aj u spór húb (plesní). Počas daždivých dní dôjde k dočasnému poklesu koncentrácií peľu v ovzduší.

Podrobnejšie informácie nájdete aj na  www.alergia.sk

Aktuálne peľové spravodajstvo v SR – graficky 

Alergia * Alergia dýchacích ciest * Respiračné a očné alergie * Typy alergií * Liečba alergie * Alergické reakcie * Alergény * Peľ * vzdušné alergény * kontaktné alergény * potravinové alergény * liekové alergény * alergény hmyzu * typy alergénov * lieky na alergiu * alergické ochorenia * peľový kalendár * byliny * trávy * stromy * čo je to alergia * imunitný systém * alergická nádcha * alergia.sk (pelovespravodajstvo.sk)

Správa je spracovaná na základe výsledkov monitorovacej stanice peľovej informačnej služby RÚVZ BB, RÚVZ NR, RÚVZ KE a ÚVZ SR BA. Nie sme zodpovední za obsah, funkčnosť, dostupnosť ani bezpečnosť externej webovej stránky.

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.