Deň onko-prevencie v Banskej Bystrici prináša rady, ako sa chrániť pred ochoreniami

Onkologické ochorenia patria hneď po srdcovocievnych chorobách medzi tie, ktoré sa vyskytujú najčastejšie. O tom, že je im lepšie predchádzať, ako ich liečiť, sa dozvedia návštevníci banskobystrického nákupného centra, kde sa v stredu koná Deň onko-prevencie. Osvetovú akciu organizuje Poradňa zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.

"Odborníci ľuďom radia, čo môžu pre seba urobiť, aby sa chránili pred onkologickými ochoreniami, ako je rakovina hrubého čreva, pľúc, prsníka, krčka maternice, semenníkov. Na počkanie bezplatne merajú hladinu cholesterolu, množstvo telesného tuku a množstvo CO vo vydychovanom vzduchu u fajčiarov," informovala regionálna hygienička RÚVZ Zora Kľocová Adamčáková.

Podľa nej revidované údaje podielu príčin úmrtí hovoria, že dokonca v produktívnom veku 25 až 64 rokov sú onkologické ochorenia na prvom mieste.

"V tomto mesiaci sme si pripomenuli Svetový deň boja proti onkologickým ochoreniam. Pri tejto príležitosti prebiehajú naše edukačné aktivity na školách v okresoch Banská Bystrica a Brezno," dodala Kľocová Adamčáková.

Deň onko-prevencie prináša do 18.00 h aj sprievodný program s nácvikom merania krvného tlaku a prvej pomoci v domácom prostredí, ukážku cvičenia pri sedavom zamestnaní, rôzne súťaže či tvorivé dielne.

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.