Radíme: Za rakovinou kože je aj životný štýl pacientov

Dermatológovia sa s rakovinou kože stretávajú často. Môže za to životný štýl pacientov. Uviedla to dermatovenerologička z AGEL Clinic v Bratislave Ľudmila Žigová.  

Pod laickým označením rakovina kože rozumejú odborníci dve veľké skupiny ochorenia kože. "Sú to nádorové zmeny na koži bez predchádzajúcej pigmentácie kože, teda bez predchádzajúceho znamienka. Príčinou rozvoja týchto zmien je najmä žiarenie, najčastejšie ide o ultrafialové žiarenie, a teda aj slnečné žiarenie," načrtla lekárka špecialistka Žigová.

V prípade basaliómu a spinaliómu, ktoré podľa nej patria do tejto skupiny spolu s ich vývojovými štádiami, je hlavným klinickým príznakom zmena na koži v podobe lokalizovaného šupinatenia kože so začervenaním, nezvyčajný rast ohraničených útvarov a nakoniec krvácanie, prípadne kožné defekty. Subjektívne môžu pacienti pociťovať svrbenie.

"Ďalšou veľkou skupinou sú problémy, ktoré sa rozvíjajú na základe pigmentovaných lézií - znamienok. V tomto prípade je pre pacienta dôležité venovať pozornosť každej zmene na koži v zmysle zväčšenia znamienka, zmeny farby, tvaru, ohraničenia až krvácania. Práve toto sú príznaky, ktoré netreba podceňovať a je potrebné urýchlene vyhľadať odborníka," priblížila dermatovenerologička.  

V poslednom období, najmä vďaka medializácii tejto problematiky, sa podľa nej pacienti správajú väčšinou veľmi zodpovedne a prichádzajú na vyšetrenia včas. "Samozrejme, sú aj výnimky, kde vidíme už pokročilé stavy. K veľkému rozšíreniu kožnej rakoviny prispieva najmä zmena nášho životného štýlu - častá expozícia intenzívnemu slnečnému žiareniu bez predchádzajúcej prípravy od včasného detského veku," vysvetlila lekárka.  

Odborníčka odporúča kontrolu u kožného lekára vždy, keď na svojej koži ľudia pozorujú zmeny v porovnaní s predchádzajúcim stavom. Pomocou je samovyšetrenie kože, prípadne kontrola blízkou osobou, napríklad na ťažšie prístupných miestach, ako je koža chrbta.

"Jednoznačne by som odporúčala pravidelné preventívne vyšetrenie kože dermatológom. Technický rozvoj v podobe možnosti vyšetrenia aj hlbších štruktúr kože dermatoskopom prispieva k rýchlejšej diagnostike. Dôležité je, samozrejme, venovať svojej koži náležitú starostlivosť, teda chrániť sa pred slnečným žiarením, krémovanie či pravidelná kontrola," dodala Žigová.

Ako vyzerá problematické znamienko?

  1. Je asymetrické, nemá pravidelný oválny alebo kruhový tvar.
  2. Má rozstrapkaný, mnohotvárny okraj.
  3. Znamienko má viacero farebných odtieňov.
  4. Jeho priemer je väčší než 5 milimetrov.
  5. Ide o rastúce znamienko, ktoré bolo predtým ploché.
  6. Znamienko vyzerá zvláštne, inak ako ostatné v jeho okolí.
  7. Svrbí.
  8. Leskne sa.
  9. Je drsné na pohmat alebo sa ošupuje.
  10. Vyzerá ako nehojaca sa ranka.
Najväčšie mýty o rakovine
Čo sú to prekancerózy
Ide o degeneratívne zmeny kože spôsobené opakujúcim sa pôsobením slnečného žiarenia. Môžu sa vytvárať až po 25 rokoch pôsobenia slnečného žiarenia. Lekársky sa označujú ako keratómy. Ide o dobre ohraničené, biele až šedobiele šupinaté ložiská s načervenalou spodnou časťou. Pri odstránení šupiny sa objaví červená lesklá spodná časť, ktorá ľahko krváca. Vytvárajú sa na tvári, chrbtoch rúk, u mužov na plešine – miesta vystavené účinkom slnečného žiarenia.
Nemelanómové kožné nádory
Vyskytujú sa dva typy:
Bazaliómy – vychádzajú z bazálnych buniek kože, sú to pomaly rastúce nádory, väčšinou nemetastázujú
Spinaliómy – vychádzajú z dlaždicových buniek pokožky, často sa rozširujú a metastazujú
Výskyt týchto nádorov kože má narastajúcu tendenciu, ide o najčastejšie zhubné nádory vôbec. Väčšinou sa ich však včas podarí odhaliť, preto sú dobre liečiteľné a takto postihnutí pacienti majú dobrú prognózu. Výskyt týchto nádorov narastá spolu s vekom, najčastejšie nad 75 rokov veku u oboch pohlaví.
Najčastejšie sa objavujú na miestach, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu ako je hlava, krk, pery, uši a chrbty rúk. Z počiatku vyzerajú ako začervenalé drsné škvrny na koži, neskoršie môžu vytvárať chrasty, mokvajú, krvácajú a môžu sa šíriť do okolia. Agresívnejšie z hľadiska vývoja a šírenia do okolia a do ďalších orgánov sú spinaliómy. Medzi rizikové faktory sa zaraďuje okrem slnečného žiarenia aj žiarenie chemické, ionizačné a chronické dráždenie kože.
Malígny melanóm
Ide o zhubný nádor kože, ale vyskytuje sa taktiež vzácne aj inde na tele, napríklad v oku. Melanóm vzniká nanovo, alebo v miestach materských znamienok. Rizikovým faktorom je UV žiarenie a genetický vplyv. Výskyt tohto nádoru stúpa u oboch pohlaví vo veku nad 35 rokov. Pre jeho agresívny rast a sklom k metastázovaniu je spojovaný s vysokou úmrtnosťou.
Dôležitá je včasná diagnóza, sledovanie kožných lézií, ich zmena v zmysle zväčšovania ložiska, zmena farby, stmavnutie, svrbenie, krvácanie. Optimálne je raz za rok navštíviť dermatológa a nechať sa dermatoskopicky vyšetriť. V súčasnosti ta cena takého vyšetrenia na Slovensku pohybuje od 30 do 60 €. V prípade podozrenia je nutné rýchle histologické vyšetrenie.

Ako znížiť riziko kožných nádorov?

  • Vyvaruje sa prudkému opaľovaniu, hlavne počas poludnia
  • Používajte pri opaľovaní ochranné krémy. Čím je koža svetlejšia, o to voľte vyššie číslo ochranného faktoru
  • Výrazne by mali obmedziť slnenie hlavne jedinci s „materskými znamienkami“
  • Navštívte lekára pri náleze neobvyklého kožného útvaru, ktorý rastie, mení farbu alebo sa rozpadá.
  • Ak ste zamestnaný na rizikovom pracovisku (práca so saponátmi, ionizujúce žiarenie, ochrana rastlín a podobne), kontroluje svoje telo a kožu detailne a pravidelne. Používajte ochranné pomôcky.

rNUlife.sk / tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.