London Fahion Week: Dizajnérka Mata Durikovic predstaví v Londýne svoju kolekciu z bioplastov

Pod značkou MADbyMAD tvorí biodegradovateľné a bezodpadové odevy, ktoré sa dajú kompostovať, či dokonca jesť. Je laureátkou ocenenia Best Fashion Talent 2022, ktoré udeľuje Slovak Fashion Council a módne podujatie Fashion LIVE! Mata Durikovic aktuálne žije a pôsobí v Paríži, kde získala prestížnu stáž v módnom dome Chanel.

Londýnsky týždeň módy štartuje už zajtra. Táto udalosť, ktorá prebieha od piatka 17. do utorka 21. februára 2023, ako digitálny a fyzický hybrid, spája neuveriteľnú zostavu zabehnutých značiek, ale je aj miestom zrodu veľkej časti začínajúcich hviezd módneho návrhárskeho neba. LFW 2023 je venovaný zosnulej Vivienne Westwood a jej neuveriteľnému odkazu.

Londýn kladie rovnako veľký dôraz na vychádzajúce talenty a popri hlavnom programe British Fashion Council  prebieha množstvo podujatí pre mladých dizajnérov ako je Fashion Scout. Slovenská dizajnérka Mata Durikovic predstaví svoju kolekciu Pink Matrix s podporou neziskovej organizácie Slovak Fashion Council, ako samostatnú módnu šou v nedeľu 19. februára.

Jednou z hlavných aktivít SFC je vzdelávanie a podpora začínajúcich talentov.  Do Londýna prinesie mladú slovenskú módu už po 9. krát.  “Londýn s vysokým prílevom študentov módy vďaka Central St. Martins, London College of Fashion a britskej základni milánskeho Istituto Marangoni, kde sa nachádza mladá móda, je miestom, kam kupujúci, redaktori, influenceri alebo ľudia z biznisu prichádzajú, aby objavili nové talenty. Tie sem často smerujú rovno zo svojich absolventských výstav. Chceme, aby aj naši slovenskí dizajnéri získali v medzinárodnom prostredí povedomie, kontakty a inšpirácie, ktoré im pomôžu nabrať nové skúsenosti alebo otvoriť dvere do sveta módneho priemyslu,” hovorí Zuzana Bobiková, riaditeľka Slovak Fashion Council.

Mata Durikovic je absolventkou bakalárskeho štúdia odboru ženskej módy na Central Saint Martins v Londýne a už dnes sa môže pochváliť niekoľkými zahraničnými oceneniami z oblasti módy a udržateľnosti.

Považuje sa za bio/upcycling/zero waste módnu dizajnérku, a vo svojej tvorbe sa najviac venuje rozvoju vlastnej ideológie „Bioluxury era“, ktorou sa snaží dokázať, že aj luxusná móda môže byť udržateľná a udržať si vysoký štandard ‘‘haute couture‘‘.

Motto jej tvorby je: „Be MAD, be Bioluxury !“, ktorým chce prinútiť zákazníka zamyslieť sa nad momentálnymi problémami v móde a zmeniť návyky bezbrehého konzumu pri nakupovaní oblečenia. V súčasnosti žije a pracuje v Paríži pre módny dom Chanel ako textilná dizajnérka v textilnom kreatívnom tíme.

Svoje ciele pre LFW definuje Mata veľmi jasne: “Mojim zámerom je prezentovať svoju tvorbu na London Fashion Week ako dizajnérka slovenskej módy a dostať sa do povedomia širšej verejnosti a ľudí z módneho priemyslu. Medializácia je pre mňa zároveň skvelým odrazovým mostíkom pre začiatok predaja produktov.”

Ďalej hovorí o kolekcii „Pink Matrix“, ktorú predstaví v Londýne: “Snažím vytvoriť plne udržateľné luxusné oblečenie, ktoré sa dá separovať až do prvotných surových materiálov a následne je ľahko rozložiteľné a recyklovateľné. V rámci experimentu s bioplastickým materiálom sa mi úspešne podarilo vyvinúť  „zero waste“ materiál, ktorý nadobúda formu transparentnej „koženej látky”.”

Látku nazvala „Bioplastic Crystal leather“ a je možné vyrobiť ju v domácich podmienkach. Následne ju môžete zošívať, vyšiť výšivkovým strojom, potlačiť UV digitálnou tlačou, či použiť ako 3D náhradu tradičnej výšivky s tzv. „puff“ efektom. Výsledkom je kolekcia „kryštálových odevov“, ktoré je možné si uvariť doma, sú aj jedlé a plne kompostovateľné v záhrade, kde po dožití vyživujú rastliny. „Cook it! Wear it! Eat it! Vitalise plants with it !“, je motto, ktorým sa Mata riadi.

© @madbymad_ Model: @nagaadfarah

Koncept Pink Matrix vychádza zo spomienok z jej detstva a vzťahu s jej babkou, ktorá kvôli malému príjmu používala rôzne udržateľné prístupy. “Jedným z nich bolo odkladanie škrobovej vody po dovarení zemiakov, ktorou potom polievala rastliny pre lepšiu výživu. Škrobový materiál tvorí základ bioplastu - s jeho experimentovaním som začala dizajnérsky proces kolekcie.“ Ďalšou z praktík jej babky bolo prerábanie starého oblečenia na nové kostýmy. Ako vraví, vďaka nim sa stala vždy iným charakterom, keď sme sa spolu hrávali hry na cestovanie cez portály do rôznych galaxií. „Touto kolekciou chcem obnoviť môj detský svet ‘‘Pink Matrix‘‘ plný rôznych galaktických charakterov, kde každý outfit predstavuje konkrétny charakter z inej galaxie,” dodáva Mata Durikovic.

O Slovak Fashion Council

Za posledných 10 rokov podporil Slovak Fashion Council prezentáciu viac ako 30 mladých talentov a spolupracoval na mnohých módnych konceptoch. Slovak Fashion Council je profesionálna nezisková organizácia, ktorá od roku 2011 podporuje a rozvíja slovenský módny ekosystém. Zakladateľkou je módna návrhárka Dana Kleinert. Od decembra 2019 je riaditeľkou organizácie Zuzana Bobiková.

Aktuálne info a najnovšie správy nájdete online: 

SFC: Instagram @Slovak_fashion_council | Facebook @SlovakFashionCouncil | www.slovakfashioncouncil.sk

Fashion Scout: Twitter: @FashionScout | Instagram @FashionScout | Facebook @FashionScout #FashionPioneers

https://fashionscout.com/lfwschedule

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Ďakujeme!

rNUlife.sk / Andrea Gregorová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.