Berlínska galéria vrátila diela dedičom pôvodného židovského majiteľa

Tri diela zo zbierky berlínskej Národnej galérie (NG) vrátia dedičom pôvodného židovského majiteľa, ktorý bol prenasledovaný počas nacizmu.

Jedno z diel môže zostať v inventári galérie ako dar, oznámila v stredu v Berlíne Nadácia pruského kultúrneho dedičstva (SPK) - zastrešujúca organizácia národných múzeí hlavného mesta.

Diela patrili advokátovi Ismarovi Littmannovi, ktorého prenasledovali nacisti a v roku 1934 zomrel na následky zranenia pri pokuse o samovraždu.

Littmann v 20. rokoch vytvoril rozsiahlu zbierku diel Lovisa Corintha, Maxa Pechsteina, Ericha Heckela a Maxa Liebermanna. Po jeho smrti mala rodina finančné ťažkosti a bola nútená predať veľkú časť tejto zbierky.

Vrátenými dielami sú "Die Ruhende" (Odpočívajúce dievča) od Maxa Pechsteina z roku 1911, "Autoportrét" od Wilhelma Schmida z roku 1925 a "Dvojportrét (Rabín S a jeho dcéra)" od Carla Menseho z roku 1925. Menseho dielo zostáva v galérii ako dar a berlínska Nová Národná galéria (NNG) vysvetlí jeho históriu v popise obrazu.

© Staatliche Museen zu Berlin, Nationalgalerie / Foto: Andres Kilger
Carlo Mense: „Doppelbildnis (Rabbi S. und Tochter)“ - "Dvojportrét (Rabín S a jeho dcéra)"

Obrazy boli údajne medzi viac ako 4000 umeleckými dielami, ktoré v roku 1935 kúpil pruský štát od Drážďanskej banky a daroval ich Národným múzeám. Od roku 2018 nadácia SPK tento fond skúma a pátra po predchádzajúcich majiteľoch obrazov.

"Prenasledovanie národnými socialistami priviedlo Ismara Littmanna k smrti," povedal riaditeľ nadácie Hermann Parzinger. Hoci nie sú známe všetky podrobnosti o osude týchto troch diel, ich vrátenie dedičom bolo podľa DPA spravodlivým a čestným riešením.

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.