Intel má za sebou katastrofálny kvartál, jeho akcie padli o 9 %

Intel zaznamenal vo 4. štvrťroku výrazný pokles tržieb, zisku aj hrubej marže. Očakávania sklamali aj vyhliadky pre prebiehajúci kvartál aj celý rok. Akcie Intelu v predĺženom obchodovaní padli o viac než 9 % aj napriek tomu, že firma neznížila svoju dividendu.

Tržby vo 4. kvartáli medziročne klesli o 32 % na 14 miliárd USD (12,85 miliardy eur) z 19,5 miliardy USD v rovnako období pred rokom. Analytici počítali s tržbami na úrovni 14,5 miliardy USD.

Čistá strata predstavovala 699 miliónov USD alebo 16 centov na akciu po zisku okolo 3,8 miliardy USD alebo 1,13USD na akciu vo 4. kvartáli 2021. Upravený zisk na akciu dosiahol 10 centov, pričom analytici očakávali 19 centov.

Intel tvrdo zasiahol pokles trhu osobných počítačov (PC) rovnako ako oslabenie v segmente serverov. V oboch dôležitých segmentoch padli tržby koncernu v uplynulom kvartáli o viac než 30 % a prevádzkový zisk o viac než 80 %.

Intel CEO Pat Gelsinger, with U.S. President Joe Biden (not pictured), announces the tech firm’s plan to build a $20 billion plant in Ohio, from the South Court Auditorium on the White House campus in Washington, January 21, 2022.
Generálny riaditeľ Intelu Pat Gelsinger s americkým prezidentom Joeom Bidenom (nie je na obrázku) oznamujú plán technologickej firmy postaviť závod v hodnote 20 miliárd dolárov v Ohiu z South Court Auditorium v kampuse Bieleho domu vo Washingtone, 21. januára 2022. Jonathan Ernst | Reuters

Šéf Intelu Pat Gelsinger, ktorý to zdôvodnil slabou ekonomikou, neočakáva zlepšenie ani v prebiehajúcom štvrťroku. Ďalším faktorom, ktorý negatívne poznačil výsledky, bol nárast investícií do nových čipov a výrobnej techniky.

"Je jasné, že financie nie sú také, ako by sme dúfali," povedal Gelsinger analytikom.

Nie až taká zlá správa: Dividenda

Dlhodobí investori vždy pozorne sledovali, ako spoločnosť vyvažuje krátkodobú potrebu uspokojiť akcionárov s masívnymi kapitálovými výdavkami potrebnými na udržanie konkurencieschopnosti v odvetví výroby polovodičov. Ak spoločnosť Intel znižuje náklady a stále potrebuje investovať do tovární na výrobu čipov, aby podporila svoj obrat, analytici tvrdia, že možno bude chcieť prehodnotiť výšku svojej dividendy.

Intel minul v roku 2022 na dividendy 6 miliárd dolárov, no vo štvrtok po reporte výsledkov neznížil dividendy. Medzitým spoločnosť uviedla, že chce v roku 2023 znížiť náklady o 3 miliardy dolárov a burzový analytici sa domnievajú, že chce minúť približne 20 miliárd dolárov v kapitálových výdavkoch na výstavbu svojich tovární.

„Povedal by som len, že predstavenstvo, manažment, máme veľmi disciplinovaný prístup k stratégii alokácie kapitálu a budeme naďalej odhodlaní byť veľmi obozretní, pokiaľ ide o alokáciu kapitálu pre vlastníkov, a sme odhodlaní udržiavať konkurencieschopnosť dividendy,“ odpovedal Gelsinger.

Image result for mobileye

Vo štvrtok mal Intel aspoň jeden svetlý bod. Mobileye, dcérska spoločnosť, ktorá vstúpila na burzu v priebehu decembrového štvrťroka, vykázala v ten deň upravený zisk na akciu vo výške 27 centov a rast výnosov o 59 % na 656 miliónov USD. Predpovedá tiež silné príjmy na rok 2023 vo výške od 2,19 miliardy USD do 2,28 miliardy USD. Akcie vzrástli počas bežných obchodných hodín vo štvrtok takmer o 6 %.

*(1 EUR = 1,0895 USD)

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.