Airbus plánuje v tomto roku prijať 13.000 ľudí

Európsky výrobca lietadiel Airbus vo štvrtok oznámil, že má v pláne zamestnať v roku 2023 na celom svete viac ako 13.000 ľudí.

Noví zamestnanci podporia výrobu komerčných lietadiel a tiež splnenie náročných výziev v oblasti obrany, vesmíru a výroby vrtuľníkov, pričom okolo 7 000 z týchto pracovných miest budú novovytvorené miesta.

Viac ako 9 000 nových pracovných miest bude v Európe a zvyšok v rámci globálnej siete firmy.

European Business Aviation Convention & Exhibition (EBACE) v Ženeve

Airbus dodal, že už v roku 2022 zamestnal rovnaký počet ľudí a v súčasnosti má viac ako 130.000 zamestnancov na celom svete.

Tieto čísla vymazávajú dôsledky krízy COVID-19, ktorá viedla Airbus k drastickému zníženiu miery výroby a k oznámeniu prepúšťania 15 000 pracovných miest, čo je nástroj revidovaný smerom nadol v prospech verejnej pomoci, ako sú schémy čiastočnej nezamestnanosti zavedené štátmi. Potreba ďalších zamestnancov je čiastočne spôsobená dopytom, najmä po zvýšeni výroby vlajkovej lode lietadla Airbus A320.

Airbus, ktorý počas pandémie vyrábal štyridsať lietadiel za mesiac, plánuje zvýšiť produkciu na 65 lietadiel v roku 2024 a 75 "do polovice dekády".

Európsky výrobca lietadiel, ktorý na rok 2035 oznámil svoj zámer lietať na komerčnom lietadle na vodíkový pohon, chce zároveň vytvárať aj nové profesie a špeciálne nové funkcie súvisiace s dekarbonizáciou, digitálnou transformáciou a kybertechnológiou.

V oblasti obrany je tiež jedným z hlavných výrobcov zodpovedných za vývoj budúceho leteckého bojového systému (Scaf), po ktorom túžia Paríž, Berlín a Madrid a ktorý bude vo veľkej miere využívať digitálne technológie, ktoré ešte len treba vytvoriť.

Nábory sa týkajú všetkých divízií skupiny, z ktorých 60 % sa týka odvetvia komerčných lietadiel, 25 % divízie obrany a vesmíru a 15 % helikoptér Airbus. V súčasnosti 70 % zamestnancov Airbusu tvoria tzv. "biele goliere" (zamestnanci so vzdelaním ukončeným maturitou alebo vysokoškolským diplomom) a až 27 % tvoria ženy, ktoré sú viac zastúpené v podporných alebo inžinierskych funkciách.

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.