Pfizer kupuje biotechnologickú firmu Seagen za 43 miliárd dolárov

Americká farmaceutická spoločnosť Pfizer v pondelok oznámila, že uzavrela definitívnu dohodu o kúpe biotechnologickej firmy Seagen, ktorá sa špecializuje na inovatívnu liečbu rakoviny, za 43 miliárd USD (40,62 miliardy eur). Cieľom Pfizeru je zmierniť vplyv klesajúceho predaja vakcín proti ochoreniu COVID-19.

"Spoločnosť Pfizer nasadzuje svoje finančné zdroje na pokrok v boji proti rakovine," povedal generálny riaditeľ Albert Bourla. „Onkológia je aj naďalej najväčším motorom rastu v globálnej medicíne a táto akvizícia posilní pozíciu spoločnosti Pfizer v tomto dôležitom priestore,“ dodal Bourla.

Dohoda v hodnote 43 miliárd USD alebo 229 USD na akciu je najväčšou akvizíciou Pfizeru od roku 2009, keď farmaceutický gigant zaplatil 67 miliárd USD za spoločnosť Wyeth.

Spoločnosť Seagen – vedúca spoločnosť vo výskume, vývoji a komercializácii liečby rakoviny – rastie, s prepdokladaným 12-percentným nárastom tržieb v tomto roku na 2,2 miliardy dolárov.

Pfizer reported weighing purchase of cancer drugmaker Seagen

Spoločnosť so sídlom v štáte Washington sa do pozornosti hlavných výrobcov liekov dostala svojou prácou na konjugátoch protilátok-liek (ADC), ktoré sú „navrhnuté tak, aby prednostne zabíjali rakovinové bunky.“ Dohoda bola schválená predstavenstvami oboch firiem a bude podliehať schváleniu regulačnými orgánmi a akcionármi.

Dohodu schválili predstavenstvá oboch firiem. Pfizer bude financovať transakciu kombináciou hotovosti a nového dlhu. Obe spoločnosti očakávajú, že transakciu dokončia v závere roka 2023 alebo začiatkom roka 2024 po schválení príslušnými regulačnými úradmi. *(1 EUR = 1,0586 USD)

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.