Európska cena Karola Veľkého pre mládež: na podanie prihlášky ostáva už iba pár dní

Mladí ľudia zapojení do projektov na podporu európskeho porozumenia a integrácie sa môžu prihlásiť do súťaže o Európsku cenu Karola Veľkého do 2. februára.

Európsku cenu Karola Veľkého pre mládež udeľuje každoročne od roku 2008 Európsky parlament a Nadácia medzinárodnej ceny Karola Veľkého v Aachene mladým Európanom vo veku od 16 do 30 rokov. Do súťaže je možné prihlásiť projekty, ktoré podporujú spoluprácu a porozumenie v Európe, posilňujú spoločné povedomie o európskej identite a integrácii, povzbudzujú mladých ľudí k aktívnej účasti na demokratických procesoch v Európe či poskytujú praktické príklady spolužitia Európanov ako jedného spoločenstva.

Tri víťazné európske projekty získajú okrem samotnej ceny aj finančnú odmenu vo výške 7.500 eur za prvé miesto, 5.000 eur za druhé miesto a 2.500 eur za tretie miesto na ďalšie rozvíjanie svojich aktivít. Okrem finančnej odmeny bude trojica európskych víťazov pozvaná na návštevu Európskeho parlamentu v Bruseli alebo v Štrasburgu.

Podrobné pravidlá súťaže a prihlasovací formulár sú k dispozícii na samostatnej webovej stránke. Prihlášky je možné predkladať najneskôr do 2. februára 2023, výber víťazov národných kôl prebehne v marci 2023.

Predchádzajúci víťazi Európskej ceny Karola Veľkého

V roku 2022 sa stal európskym víťazom Ceny Karola Veľkého portugalský projekt „Orquestra Sem Fronteiras“ (Orchester bez hraníc), ktorý podporuje cezhraničnú spoluprácu medzi Portugalskom a Španielskom prostredníctvom mladých hudobných talentov z oboch krajín.

Druhé miesto získal český projekt „Politika (nejen) pro mladé“, ktorý spája mladých politikov z celého politického spektra, podnecuje diskusie o politike, demokracii a ľudských právach a podporuje úsilie o vytvorenie informovanej a aktívnej mladej občianskej spoločnosti. Tretie miesto obsadil nemecký projekt „Ukrainian Vibes – European Public Sphere“ (Ukrajinské dojmy – Európska verejná sféra), ktorý prostredníctvom diskusií vo virtuálnom priestore o demokracii, rozvoji a európskej integrácii - s dôrazom na vzťahy medzi EÚ a Ukrajinou - spojil ľudí z 36 krajín.

Slovenským víťazom Európskej ceny Karola Veľkého za rok 2022 sa stala Youth United Media. Ide o organizáciu založenú stredoškolskými študentmi z viacerých európskych štátov, ktorá sa zameriava na písanie článkov o spoločensko-politických otázkach ovplyvňujúcich európsku mládež. Ich texty sa okrem iného zamerali na príbehy hrdinstva v ukrajinskom konflikte, likvidáciu Európskeho parlamentu mládeže v Bielorusku či homofóbiu v post-sovietskych štátoch.

Webová stránka Európskej ceny Karola Veľkého pre mládež

rNUlife.sk / Ján Jakubov, ZEPaEKnaSK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.