Kráľ hazardných hier Alvin Chau z Macaa dostal 18 rokov väzenia

Kráľ hazardných hier v Macau Alvin Chau bol odsúdený na 18 rokov väzenia za viac ako 100 obvinení vrátane organizovaného zločinu a nezákonného hrania.

48-ročného muža uznali vinným v prípade, ktorý sa sústreďoval na biznis s nelegálnymi stávkami a hazardným hraním, celkovo presahujúcim hodnotu 823,7 miliardy HK$ (približne 85,7 miliardy libier; 105 miliárd eur/dolárov).

Chau, vysoko postavený v miestnom kasínovom priemysle, samozrejme všetky obvinenia poprel.

Alvin Chau bol miestnou celebritou pred jeho zatknutím v roku 2021© Getty Images

Macao, bývalá portugalská kolónia, je jediným čínskym mestom, kde sú hazardné hry stále legálne.

Chau bol riaditeľom a zakladateľom Suncity Group. V Macau to bol najväčší prevádzkovateľ organizovaných výletov pre bohatých hráčov z Číny do kasín v ostrovnom Macau. Spoločnosť zabezpečovala, aby bohatí hazardní hráči z pevninskej Číny cestovali do Macaa a hrali v mestských kasínach, a ponúkala im aj pôžičky. Následne vymáhala aj dlhy v mene kasín a prevádzkovala aj VIP miestnosti v kasínach v Macau.

Podnikateľ, prezývaný „Junket King“, odstúpil z funkcií v decembri 2021 dní po svojom zatknutí

Prokurátori obvinili Chaua zo založenia a vedenia zločineckej skupiny, ktorá napomáhala aj prevádzkovaniu nelegálnych stávok. Ako uviedli, v dôsledku toho vláda stratila odhadovaných viac ako 8,26 miliardy HK$ (97 miliónov eur) na príjmoch z daní.

Image result for Alvin Chau arrested for 18 years
So svojimi uhladenými vlasmi a opálenou pokožkou je Chau známou postavou v čínsky hovoriacom svete a obľúbeným medzi miestnymi bulvárnymi médiami, ktoré sa zameriavajú na jeho milostné aféry. Zaujímavosťou je, že ho miestne médiá označili za „Washing Rice Wa“ podľa postavy zo sitcomu – hoci je toto meno v kantončine tiež eufemizmus pre pranie špinavých peňazí.

Súd dal za pravdu prokurátorom vo väčšine obvinení, no Chaua oslobodil spod obžaloby z prania špinavých peňazí. Vo vysoko sledovanom prípade je spolu až 20 obžalovaných.

Odvetvie hazardných hier bolo tvrdo zasiahnuté obmedzeniami pandémie koronavírusu, ako aj tvrdým zásahom čínskej vlády proti presunu peňazí z pevniny do Macaa. V septembri súd vo východočínskom meste Wenzhou uväznil viac ako 30 ľudí za cezhraničné hazardné hry v súvislosti s Chauovým prípadom. Suncity po Chauovom zatknutí zatvorilo všetky svoje VIP miestnosti v kasínach, kde sa mali konať nelegálne stávky.

Prevádzkovanie hazard v Macau neustále klesá. Podľa oficiálnych údajov je v súčasnosti už len 36 hazardných prevádzok, čo je pokles zo 100 v roku 2019.

https://www.msn.com/en-us/money/medical/macau-jails-junket-king-alvin-chau-for-18-years/vi-AA16sGNk

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.