Poznáme nominácie na CE ZA AR 2020, rekordný počet prihlásených

Rekordný počet prihlásených, a to aj napriek pandemickým opatreniam, obrovská konkurencia, kvalita a kreativita. Do 19. ročníka architektonickej súťaže CE ZA AR 2020 sa prihlásilo až 110 architektonických diel. Z nich medzinárodná porota najprv vybrala 30, po obhliadkach nominovala celkovo 21 diel, ktoré zabojujú o cenu CE ZA AR 2020 v šiestich kategóriách. Mená laureátov ceny zverejnia počas galavečera, ktorý sa má uskutočniť 7. októbra.

CE ZA AR 2020 - nominácie | Archinfo.sk

"Skutočnosť, že máme rekordný počet prihlásených diel, nás veľmi potešila aj utvrdila v tom, že rozhodnutie cenu rozbiehať napriek situácii súvisiacej s koronavírusovou pandémiou, bolo správne," uviedla v pondelok na tlačovej konferencii Oľga Miháliková, manažérka ocenenia. Medzinárodná porota si vybrala na obhliadky 30 diel, ktoré boli roztrúsené po celom Slovensku. "Za päť dní precestovali viac než 1200 kilometrov. Veľmi nás potešilo, akým spôsobom boli tento rok diela rozmiestnené, neboli situované len v mestských centrách, išlo aj o malé projekty, krajinárske projekty, verejné stavby," dodala s tým, že vyhlasovateľa ocenenia, ktorým je Slovenská komora architektov (SKA), rovnako teší vysoký počet nominácií: "Hovorí to najmä o tom, že úroveň prihlásených diel bola tento rok veľmi vysoká."

"Videli sme skutočne veľa diel, ktoré sú oprostené od banality. Všetko to boli veci, ktoré v sebe mali integrovaný koncept, silu, či už to boli rodinné domy alebo iné druhy stavieb, málo banality a, naopak, veľa kreatívneho myslenia", hovorí architekt a predseda poroty Peter Moravčík a dodáva : " Ide o mimoriadne dobrý ročník, ako hovoria vinári, veľa kreatívneho myslenia v architektúre. Fotografie architektúry sú síce veľmi pekné, no skutočný zážitok z ducha architektúry zažijete až jeho návštevou."

NOMINÁCIE 2020

V kategórii Rodinné domy sa do finále dostali: Dom Hexagon v Bratislave od ateliéru Gut Gut, Dom pre brata v Prešove (Pavol Šilla a Silvia Šillová), Vila Knöpfler v Bratislave (Michal Vršanský a Martin Skoček) a Letný dom v Bratislave od ateliéru Totalstudio.

Dom Hexagon v Bratislave od ateliéru Gut Gut. Foto – Nora & Jakub Čaprnka
Dom pre brata v Prešove (Pavol Šilla a Silvia Šillová). Foto – Pavol Šilla
Vila Knöpfler v Bratislave (Michal Vršanský a Martin Skoček). Foto – Michal Vršanský
Letný dom v Bratislave od ateliéru Totalstudio. Foto – Eva Benková

V kategórii Bytové domy nominácie získali: Polyfunkčný dom na Konventnej ulici v Bratislave od ateliéru Architekti BKPŠ, BDR – bytový dom Račianska v Bratislave od ateliéru Gut Gut a bytový komplex Drotárska v Bratislave od štúdia Hantabal architekti.

Polyfunkčný dom na Konventnej ulici v Bratislave od ateliéru Architekti BKPŠ. Foto – Tomáš Manina
BDR – bytový dom Račianska v Bratislave od ateliéru Gut Gut. Foto – Lukáš Kordík, Ľuboš Dobóczi
Bytový komplex Drotárska v Bratislave od štúdia Hantabal architekti. Foto – Juraj Hantabal

Kategória Občianske a priemyselné budovy má tri nominácie: Lodenica Karloveské rameno v Bratislave (autori Martin Hormann, Richard Kastel, Peter Kopecký), #monument majer/Banská Bystrica (autori Benjamín Brádňanský, Vít Halada, Maroš Greš) a Smaltovňa v Lučenci (architekti Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Samuel Kadák, Barbara Rek, Ľuboš Dobóczi, Filip Hečko).

foto1
LODENICA KARLOVESKÉ RAMENO, OFFICE110 architekti
Architekti: Martin Hörmann, Richard Kastel, Peter Kopecký, Foto: Martin Hörmann
foto1
#monument majer Banská Bystrica - Majer Ateliér: N/A
Architekti: Benjamín Brádňanský, Vít Halada, Maroš Greš, Foto: Ján Kekeli
foto1
Smaltovňa Lučenec, Architekti: Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Samuel Kadák, Barbara Rek, Ľuboš Dobóczi, Filip Hečko, Foto: Matúš Sedlak, Samuel Kadák, Ľuboš Dobóczi

V kategórii Fenomény architektúry nominovali objekt Lesná sauna v Spišskom Hrhove (autorky Danica Pišteková, Anna Cséfalvay, Marianna Maczová, Veronika Michalíková), Prístavbu k chalupe v Čachticiach od architekta Pavla Paňáka a tretiu nomináciu získala rekonštrukcia Múzea Slovenských národných rád v Myjave (autori Martin Kusý II., Pavol Paňák, Mária Michalič-Kusá, Jana Paňáková, Viera Bolebruchová, Denisa Kubinová, Július Vass).

foto1
Lesná sauna Spišský Hrhov, Ateliér: WOVEN
Architekti: Danica Pišteková, Anna Cséfalvay, Marianna Maczová, Veronika Michalíková
Foto: Lukáš Procházka
foto1
Prístavba k chalupe v Čachticiach , Ateliér: Architekti BKPŠ, Architekt: Pavol Paňák, Foto: Tomáš Manina
foto1
Múzeum Slovenských národných rád - rekonštrukcia Myjava, Ateliér: Architekti BKPŠ, Architekti: Martin Kusý II., Pavol Paňák, Mária Michalič - Kusá, Jana Paňáková, Viera Bolebruchová, Denisa Kubinová, Július Vass, Foto: Tomáš Manina

V kategórii interiér sa o cenu uchádza päť diel. Oddelenie odbornej literatúry Mestskej knižnice v Senci od architekta Matúša Bišťana, ďalej sú to byty v Bratislave - Mezonetový loft Mlynica (autori Juraj Hubinský, Peter Kuklica, Martin Smerek), byt v Panorama City (architekt Martin Skoček), rekonštrukcia podkrovného bytu na Godrovej ulici (autori Ilja Skoček, Danica Ščepková) a byt AK (Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Barbara Rek).

foto1
Oddelenie odbornej literatúry Mestskej knižnice v Senci, Architekt: Matúš Bišťan Foto: Pavel Meluš
foto1
MEZONETOVÝ LOFT MLYNICA, Ateliér: Juraj Hubinský, Kuklica Smerek architekti
Architekti: Juraj Hubinský, Peter Kuklica, Martin Smerek, Foto: Jakub Markech
foto1
BYT PC Bratislava, Ateliér: Martin Skoček, Architekt: Martin Skoček, Foto: Matúš Bence
foto1
REKONŠTRUKCIA DOMU NA GODROVEJ ULICI BRATISLAVA, Ateliér: Ing.arch. Ilja Skoček
Architekti: Ilja Skoček, Danica Ščepková, Foto: Peter Jurkovič
foto1
BYT AK Bratislava, Ateliér: GutGut, Architekti: Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Barbara Rek, Foto: Bc. Ľuboš Dobóczi

Laureát kategórie exteriér vzíde z troch diel. Sú nimi Korzo Zálesie v obci Zálesie (autori Vojtech Krumpolec, Peter Derevenec), turistická útulňa - Červená studňa v Banskej Štiavnici (architekti Tomáš Ružiak, Miroslav Šestina, Eva Šestina) a Archeopark v Kopčanoch (autori Vojtech Krumpolec, Mária Krumpolcová, Peter Derevenec, Vladimír Vodný).

foto1
KORZO ZÁLESIE, Ateliér: AŽ PROJEKT s.r.o., Architekti: Vojtech Krumpolec, Peter Derevenec, Foto: Juraj Krumpolec
foto1
TURISTICKÁ ÚTULŇA - ČERVENÁ STUDŇA Banská Štiavnica, Ateliér: Ateliér HAUS
Architekti: Tomáš Ružiak, Miroslav Šestina, Eva Šestina, Foto: Tomáš Ružiak
foto1
ARCHEOPARK KOPČANY, Ateliér: AŽ PROJEKT s.r.o.
Architekti: Vojtech Krumpolec, Mária Krumpolcová, Peter Derevenec, Vladimír Vodný,
Foto: Peter Letko (COLAS SLOVAKIA)

Viac na : https://www.cezaar.tv/

rNUlife.sk / Ing.arch. Broňa Tarnócy, SKA / cezaar.tv

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.