Gypsy Jazz Festival predstaví nové projekty aj nevšedné fúzie žánrov

Jedinečný Gypsy Jazz Festival vstupuje do druhej dekády svojej existencie. Počas desiatich rokov priniesol na Slovenskomnožstvošpičkových umelcov (spomeniem napríklad saxofonistov Bennyho Golsona, Ernieho Wattsa,Billa Evansči Ricka Margitzu), podnietil vznik viacerých medzinárodných zoskupení a premiérovo uviedol množstvo projektov. Jeho jedenásty ročník sa uskutoční v sobotu 03. decembra v troch sálach Slovenského rozhlasu, pričom jeho Veľké koncertné štúdio, Malé koncertné štúdio a foyer budú Gypsy Jazz Fest hostiť vôbec po prvýkrát.

Kombináciu rómskej hudby a svetového jazzu prinesie v sobotu (3. 12.) do Slovenského rozhlasu 11. ročník Gypsy Jazz festivalu. "V budove obrátenej pyramídy zaznejú hudobné premiéry od etablovaných slovenských jazzových hudobníkov, ale aj nové, mladé talenty slovenskej hudobnej scény," avizujú organizátori podujatia.

Jazz je multikultúrnym hudobným žánrom, ktorý zo svojho rodiska z Ameriky prešiel do celého sveta, aby ho ovplyvnili ďalšie etnické a národné prvky. Mnoho rómskych hudobníkov doň vytesalo tradíciu, temperament, energiu a vzlyk svojho národa, poznačeného tragickými udalosťami aj oslavou života. Gypsy Jazz Festival vyhľadáva vo svojej dramaturgii práve takýchto hudobníkov a tento rok prinesie množstvo zaujímavých zoskupení.
Bol to viac-menej spontánny počin, ktorý sa intuitívne vyvíjal v mojej obľube organizovať veľké umelecké koncerty, až som si jedného dňa povedal – idem do toho (Smiech.),“ spomína na začiatky festivalu jeho zakladateľ, saxofonista Milo Suchomel.
„Ako mladý hudobník som hrával na európskych pódiách a všimol som si, že veľa účinkujúcich je rómskeho pôvodu, čo bol tiež jeden z popudov začať organizovať na Slovensku formát festivalu, aký tu chýbal. Festival z roka na rok navštevovali domáce i svetové hviezdy. Začali ma kontaktovať zahraniční manažéri veľkých svetových umelcov, čo svedčí o progresívnom vývine môjho festivalu, ktorý sa dostal v dobrom slova zmysle do povedomia aj za hranicami Slovenska.“

Rómski a jazzoví hudobníci sa predstavia vo viacerých zaujímavých spoluprácach a nevšedných fúziách žánrov. Zahraničnou hviezdou je izraelský saxofonista a skladateľ Shlomi Goldenberg, ktorý vystúpi so svojou partnerkou, speváčkou Rinat Mesika. "Izraelský hudobník z Tel Avivu príde zahrať piesne zo svojho nového albumu Spiritual Light, ktorý vznikal v apríli 2020 počas pandémie inšpirovaný tichom, ktoré zrazu v tomto období nastalo v Izraeli a na celom svete,“ dodávajú organizátori.

Koncerty sa budú striedať na troch stageoch. Vo Foyeri obrátenej pyramídy vystúpi 28-ročný gitarista zo Zvolena Peter Palaj, ktorý v roku 2015 získal cenu za sólový výkon a pôvodnú tvorbu v súťaži Nové Tváre slovenského Jazzu. So spolužiakom a gitaristom z Janáčkovej Akadémie Múzických Umení v Brne Erikom Kováčom zahrajú jazzový a gypsy-jazzový repertoár pre dve gitary.

Na festivale sa predstaví aj vokálna skupina Neha! s piesňami z rôznych kútov sveta, melódiami a harmóniami pozbieranými v rôznych krajinách od Balkánu až po Španielsko. V štúdiu 2 vystúpi autorský projekt hlavného organizátora Mila Suchomela - Šalefuky, ktorý prepája rómsku hudbu so slovenským folklórom a balkánskymi farbami dychových nástrojov. Kapele Šalefuky bude posilou aj ukrajinská speváčka Viktoria Shostak z Odesy.

V programe figuruje i projekt Tariška & Hodek Modal Trap. Po prvý raz naživo zaznie na Gypsy Jazz feste projekt klaviristu a skladateľa Ľuboša Šrámka - Beauties Lavutari, v ktorom spája výnimočné talenty slovenskej hudobnej scény. 

"Nadväzuje na svoju doterajšiu tvorbu so zoskupením Nanosymphony, v ktorej spája jazz, R&B, a súdobú vážnu hudbu. Samotný názov Nanosymphony prezrádza, že ide o netradičné hudobné teleso, ´zmenšeninu´ symfonického orchestra za účasti R&B a soulovo-jazzovej rytmickej zložky,“ približujú organizátori.

Na festivale sa v piatich skladbách postupne predstavia známe speváčky s rómskym pôvodom Anita Soul, Teri Čikoš, Erika Rein, Elia Kači, Anabela Mollová a Júlia Kozáková. "Každej zo speváčok Ľuboš Šrámek ´na mieru´ napísal pieseň, ktorú odspievajú v sprievode Nanosymphony a Mucha quartet," uzatvárajú organizátori festivalu.

Ponuka jedenásteho ročníka Gypsy Jazz Festivalu je skutočne bohatá. Vo foyeri Slovenského rozhlasu sa na úvod predstaví ženský vokálny ansámbel Neha!, ktorého členky sa svojím prejavom zastávajú slabších a trpiacich. Vlastné trio predstaví aj oceňovaný violista Vojtech Botoš. Nasledovať bude originálny mix folklóru, balkánskej hudby, jazzu a funky v podaní projektu Šalefuky saxofonistuMila Suchomela a jeho hostí. Na pódiu Veľkého koncertného štúdia sa v hlavnom programe postupne vystriedajú ďalší pozoruhodní umelci. Saxofonista Radovan Tarišku a klavirista Eugen Vizváry spojili sily s mladšou generáciou súrodencov Hodekovcov – basgitaristom Aronom Hodekom a bubeníkom Davidom Hodekom. Projekt Tariška & Hodek Modal Trap bude patriť k očakávaným momentom podujatia.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a finančne ho podporila aj Nadácia mesta Bratislava.

Vstupenky:

https://www.ticketportal.sk/event/Gypsy-Jazz-festival-11-rocnik

FB udalosť:

https://www.facebook.com/gypsyjazzfestival/

rNUlife.sk / TS

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.