PRELOMME MLČANIE O DOMÁCOM NÁSILÍ

Domáce násilie je problém, o ktorom jednoducho musíme diskutovať. V mnohých ohľadoch ide o akúsi tichú epidémiu. Na prvý pohľad sú obete často neviditeľné, so strachom popierajú svoju situáciu a skrývajú sa za fasádou šťastného domova. Šokujúcou realitou je však skutočnosť, že 1 z 3 žien na svete zažíva násilie, a to bez ohľadu na to, koľko má rokov, ako vyzerá, odkiaľ pochádza, čo vyštudovala či aké sú jej sociálne alebo majetkové pomery. Nezabúdajme, že za násilie je vždy zodpovedný ten, kto ho pácha, a nie ten, na kom je násilie páchané. Cieľom Avonu je preto vyzvať verejnosť, aby prelomila svoje mlčanie a nebála sa prehovoriť nahlas.

Od roku 1999 sa práve 25. november označuje ako Medzinárodný deň eliminácie násilia páchaného na ženách. Násilie sa však neobmedzuje len na konkrétny mesiac. Dochádza k nemu každý deň a to v miliónoch domácnostiach a veľké množstvo týchto incidentov zostáva naďalej bez odozvy. Ak chceme prelomiť tento kruh, je jednoducho potrebné prerušiť mnohé, umelo živené falošné mýty o násilí v rámci celej spoločnosti. Tie totiž slúžia iba na ospravedlňovanie násilníkov a vinu častokrát pripisujú práve obetiam. Týrané ženy majú bohužiaľ tendenciu násilie neustále zľahčovať a ich okolie ho prehliadať. Potrebujú teda počuť, že to, čo sa v ich vzťahu deje, nie je prirodzené a predovšetkým - nie je to ich vina. Avon vie, že o danej téme je potrebné hovoriť nahlas, aby sme sa postupne zbavovali mylných predstáv a predsudkov.

Dnešným dňom sa začína aj 16-dňová medzinárodná kampaň aktivizmu, do ktorej sa kozmetická spoločnosť zapája. Cieľom tejto iniciatívy je práve ukončiť násilie páchané na ženách a častokrát deťoch. Počas týchto dní Avon vyzýva ľudí, aby vyjadrili svoju podporu obetiam násilia. Pri príležitosti aktivizmu kozmetický gigant oznámil aj granty vo výške vyše 1 milión eur pre viac ako 35 mimovládnych organizácií po celom svete. Medzi tieto granty patrí aj 15 000 € venovaných mimovládnej organizácii Aliancia žien Slovenska, ktorej okrem toho Avon navyše venuje ďalších 5 000 € na podporu jej aktuálne prebiehajúcich projektov počas novembra.

„Dar 5 000 € použijeme na konferenciu po skončení 16 dní aktivizmu proti násiliu na ženách, v ktorej budú slovenské mimovládne organizácie aktívne chrániace ľudské práva žien a pracujúce so ženami zažívajúcimi násilie a ich deťmi sumarizovať svoje aktivity,“ priblížila Katarína Farkašová, riaditeľka Aliancie žien Slovenska.

V rámci podpory projektu Avon proti domácemu násiliu spoločnosť ponúka aj charitatívne predmety, ktorých zakúpením prejavíte svoju spolupatričnosť a podporu ženám, ktoré si prechádzajú naozaj ťažkými chvíľami. Kúpou Avon symbolov a predmetov s označením nekonečna sa tak môžete k pomoci pridať aj vy! Stačí si vybrať z pestrej ponuky charitatívnych predmetov akými sú krištáľový či glazúrovaný symbol, náramok či peňaženka. Avon sa totiž zaväzuje, že z každého predaného predmetu poputujú finančné prostriedky na boj proti domácemu násiliu.

Buďme vnímaví k svojmu okoliu, neodvracajme zrak, ak sme svedkami násilia a podajme pomocnú ruku ženám zažívajúcim násilie a ich deťom. Spoločnými silami tak vieme dopomôcť k tomu, aby získali kontrolu nad svojim životom. Ukážme im, že v tom nie sú samy.

V prípade, že zažívate akékoľvek zneužívanie, obmedzovanie alebo týranie, neváhajte sa obrátiť na nonstop krízovú linku Aliancie žien Slovenska na tel. č +421 903 519 550, a ak chcete podporiť projekt, navštívte stránku www.alianciazien.sk a www.avon.sk.

O spoločnosti AVON

Kozmetická spoločnosť Avon patriaca do poprednej globálnej skupiny Natura & Co už 135 rokov zlepšuje životy žien prostredníctvom krásy. A stále v tom pokračuje, no modernejšie. Prináša inovácie, spája ľudí, podporuje ženy, vníma všetky podoby krásy. Oslavuje silu žien po celom svete, podporuje ich v objavovaní vlastného potenciálu a prekonávaní výziev. Prekvapuje vás to? Pridajte sa k nim - #WatchMeNow #SledujteMa #AvonIsChanging #AvonSaMeni. V Avone sú zástancami toho, na čom skutočne záleží. Práve silu krásy využívajú na vytvorenie lepšieho sveta pre ženy. Pozorne načúvajú potrebám žien a sú hlasom ich túžob. Veria v lepší svet pre ženy, ktorý bude lepším svetom pre všetkých.

Bojujú za zdravé prsia, keďže rakovina prsníka je jedným z najčastejších onkologických ochorení u žien, preto venovali viac ako 20 mil. na screeningové programy. Rovnako bojujú proti domácemu násiliu, ktorému čelí 1 z 3 žien a doteraz pomohli už 14 mil. žien trpiacim domácim násilím. Celosvetovo spoločnosť Avon odovzdala viac ako 1 miliardu dolárov na témy súvisiace so zdravím a bezpečnosťou žien. Za posledných 20 rokov zaregistrovala viac ako 750 patentov a výrobky z jej portfólia získali viac ako 300 ocenení za posledné 3 roky. Vedeli ste, že každú sekundu sa po svete predajú 3 rúže, 7 parfumov a 2 výrobky pleťovej starostlivosti značky Anew? Dobre známe a obľúbené značky sú ANEW, mark., AVON TRUE, Planet Spa, Nutra Effects, Avon Care či Advance Techniques. Viac o spoločnosti a jej aktivitách, ako aj o výrobkoch Avon sa dozviete na www.avon.sk a Facebookovom profile Avon Slovensko.

rNUlife.sk / redakciu informovala Miriam Ballová, SKPR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.