SPOLOČNÁ OSLAVA NEŽNEJ REVOLÚCIE A ODSÚDENIE NÁSILIA

Už zajtra sa v centre Bratislavy spoja štyri kultúrne a spoločenské podujatia do jedného celku, aby spoločne oslávili výročie Nežnej revolúcie. Pod hlavičkou Festivalu proti násiliu sa vo štvrtok 17. novembra uskutočnia Koncert pre všímavých, Biela vrana, Stredoeurópske fórum i koncerty v klube Fuga, ktoré spája spoločná myšlienka – okrem odkazu Nežnej revolúcie sa chcú spoločne postaviť proti prejavom neznášanlivosti a násiliu, ktoré je ich dôsledkom.

Pád totalitného režimu v Československu spustil brutálny zásah polície voči povolenej študentskej demonštrácii v Prahe. Demonštrácia a policajný zásah zo 17. novembra 1989 viedli k udalostiam známym ako Nežná revolúcia. Znamenala zásadný demokratizačný obrat v Československu.

Pohľad na účastníkov generálneho štrajku v Bratislave 27. novembra 1989. (Foto: ČTK/Rychlo Ivan)

Od roku 2001 si Slovensko pripomína udalosť, od ktorej vo štvrtok (17. 11.) uplynie 33 rokov, ako štátny sviatok – Deň boja za slobodu a demokraciu.

KONCERT PRE VŠÍMAVÝCH (NÁMESTIE SNP OD 17.00)

Koncert pre všímavých vznikol ako spoločný projekt festivalov Pohoda a Konvergencie. Koncert otvorí Slovenský komorný orchester, s ktorým zaspievajú Jana Kirschner a Michal Kaščák. Michal sa predstaví aj s kapelou Bez ladu a skladu a Drť, ku ktorej sa tentokrát pripojí Fedor Gál.

Zahrajú aj Chalani z chatrče a kapely Neha!, Rozpor a Para. Zaujímavé kolaborácie ponúknu Vec, Tono S a Zuzana Mikulcová, či spojenie slovenského a maďarského folklóru v rámci vystúpenia kapiel Muzička a Varjos. Zastúpenie bude mať aj židovská menšina v podaní projektu Chasidské piesne a rusínsku kultúru na koncerte zastúpi Štefan Štec.

Záver koncertu bude patriť súčasnejším žánrom, keď zahrajú B-Complex a ukrajinská speváčka a rapperka Alina Pash.

Line-up:

  • 17.00 Slovenský komorný orchester
  • 17.20 SKO + Jana Kirschner + Michal Kaščák
  • 17.25 Bez ladu a skladu
  • 17.30 Chalani z chatrče
  • 17.35 Drť + Fedor Gál
  • 17.40 Neha!
  • 17.45 Rozpor
  • 17.50 Štefan Štec
  • 17.55 Vec, Tono S ft. Zuzana Mikulcová
  • 18.00 Jana Kirschner
  • 18.15 Muzička + Varjos
  • 18.25 Para
  • 18.35 Chasidské piesne
  • 18.40 B-Complex
  • 19.00 Alina Pash (UA)

Ak sa nemôžete zúčastniť osobne, Koncert pre všímavých bude streamovaný aj naživo FB: Pohoda Festival a YT Festival Pohoda.

STREDOEURÓPSKE FÓRUM (STARÁ TRŽNICA OD 15:30)

Stredoeurópske Fórum je medzinárodné podujatie organizované neziskovou organizáciou Projekt Fórum a Nadáciou Milana Simečku. Cieľom je propagovať hodnoty demokracie, ľudských práv, tolerancie a solidarity. V debate s názvom „Sme ako oni?” o ľudskej dôstojnosti, o strate rozumu a strate citu, o Ukrajine, ale aj o Československu sa stretnú Martin Putna, Oksana Zabužko a ďalší výnimoční hostia.

15. ROČNÍK OCENENIA BIELA VRANA (SND OD 20:00)

Už pätnástykrát udelia ocenenie Biela vrana za občiansku statočnosť – tentokrát pod titulom „Obstáť v historických chvíľach“. Ocenenie odovzdajú Bystriny v spolupráci so SND v Sále opery a baletu 17. novembra 2022 o 20.00. Moderátori Juraj Kemka a Martin Staňo okrem laureátov ocenenia privítajú na pódiu aj viacerých účinkujúcich – Janu Kirschner, Valeriiu Kuts, Annu Makarovu, Annu Prokopenko, Olenu Chuyko a Lernika Khachatriana.

FUGA: DRŤ + FEDOR GÁL, VOVK (UA), STONED JESUS (UA) – OD 19:30

Paralelne s Bielou vranou bude program v bratislavskom klube FUGA. Vystúpi alternatívna kapela Drť s Fedorom Gálom, postematalové ukrajinské zoskupenie VOVK a program zavŕši legendárne ukrajinské trio STONED JESUS.

Festival proti násiliu organizujú festivaly Pohoda a Konvergencie, Biela vrana, Stredoeurópske fórum, Bystriny, SND, BKIS, Fuga. Podujatie podporila Nadácia mesta Bratislavy, Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a mediálni partneri Aktuality.sk, RTVS, Rádio_FM a Citylife. Festival získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Grantov EHP v rámci projektu Keeping up the Freedom. Projekt bol spolufinancovaný z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky www.eegrants.sk

FB event Festival proti násiliu: https://fb.me/e/2GS1vMHEq

FB event Koncert pre všímavých: https://fb.me/e/5hfhU3td2

rNUlife.sk / Lukáš “grešško” Grešš, Pohoda festival

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.