V Litomyšli najviac láka zámok zo Zoznamu UNESCO a vymaľovaný dom     

Zámok Litomyšl má nové prehliadkové okruhy, na ktorých možno spoznať príbehy dávnych šľachtických obyvateľov tohto českého renesančného zámku i historické skutočnosti. Verejnosti je od tohtoročnej letnej sezóny sprístupnená aj zámocká veža, z vrcholu ponúka panoramatický výhľad nielen na zámocký areál zapísaný v Zozname svetového dedičstva UNESCO, ale i na široké okolie.

Lákavé je i Zámecké sklepení s najväčšou expozíciou sochárskych objektov Olbrama Zoubka (1926 - 2017), ktoré významný výtvarník daroval mestu Litomyšl a návštevníkov sám o nich informuje prostredníctvom zvukového sprievodcu. Jedna podzemná miestnosť je vyhradená 2,3 tonovej a dva metre vysokej sviečkovej plastike Srdce pre Václava Havla, na ktorú je dobrý pohľad z rebríka.     

Srdce pro Václava Havla v Litomyšli (kudyznudy.cz)

Na zámocké návršie a mesto je atraktívny pohľad z vyhliadky piaristického chrámu Nalezení sv. Kříže. Tento dominantný kostol štyri razy vyhorel, v 60-tych rokoch 20. storočia ho štátna moc zatvorila. Bol veľmi schátraný, využívaný ako sklad a parkovisko nákladných áut, hrozila mu demolácia. Skupina pamiatkarov sa zaslúžila o jeho záchranu. Rozsiahlou rekonštrukciou bol obnovený a obohatený o prvky modernej architektúry.

Cestu na vyhliadku cez empory chrámu spestruje stála expozícia sakrálneho umenia Andělé na návrší, edukácia nielen pre deti a iné expozície. V otváracej kostolnej krypte je galéria, ktorú do 31. 10. 2022 zaplnila výstava Tóny skla. Inštalácia desiatok zelených objektov z uranového skla od Jiřího Pačinka v tmavom podzemí iluminovaná UV svetlom je rozžiarená do neuveriteľných farebných tónov. So špeciálnou hudobnou kompiláciou Miloša Mio Vacíka vytvára pôsobivý vizuálno zvukový umelecký projekt.       

Výstava Tóny skla / zdroj: čt

V blízkosti zámku a Kláštorných záhrad je raritne vymaľovaný dom s názvom Portmoneum. Toto múzeum maliara, grafika, ilustrátora, sochára, rezbára, spisovateľa, básnika, vynálezcu a cestovateľa Josefa Váchala je po zámku druhý najnavštevovanejší objekt v Litomyšli.

Z vonku nenápadný domček je vo vnútri po nedávnej generálnej rekonštrukcii ako z iného sveta. Dve pestrofarebne vymaľované miestnosti na všetkých stenách, oknách a nábytku po storočí svietia novotou. Spôsobilo ju náročné experimentálne reštaurovanie nástenných olejomalieb s mýtickými postavami, krajinárskymi, kresťanskými, orientálnymi i okultnými motívmi, ktoré im expresívne vdýchol svojrázny umelec i autor Krvavého románu Josef Váchal. Drevoryty ilustrujúce túto jeho najslávnejšiu knihu sa stali predlohou pre sgrafitovú výzdobu budov na ulici pomenovanej po ňom.       

Zberateľ umenia a kníhtlačiar unikátnych bibliofílií Josef Portman dal Váchalovi vymaľovať svoj dom. Stalo sa to v rokoch 1920 – 1924 a výtvarník vlastnoručne vyrezal nábytok, ktorý tiež pomaľoval, podobne ako i drobné plastiky. Jeho pestrý život a dielo spoznajú návštevníci v podkroví sledovaním nového 13 minútového videomappingu s názvom Josef Váchal – kumštýř boha i ďábla.

Kreslená veľkoplošná projekcia s vtipným hovoreným komentárom približuje osobnosť tohto všestranného umelca a pozoruhodného človeka, ktorý podnikal cesty po krajinách i do vlastnej duše a ako narodený v znamení váh celý život váhal nad všeličím.

Na prízemí múzea nová výstava Portmoneana – Váchaliana okrem grafických listov, tlačiarenských štočkov, exlibrisov a iných Váchalových diel prvýkrát prezentuje veľkorozmernú autorskú 276 stranovú knihu Šumava umírající a romantická. Vzácny originál vydaný Váchalom v roku 1931 je unikátny hmotnosťou 20 kg, koženou väzbou i jeho 52 celostranovými drevorytmi s rozmermi 65 x 49 cm a vlastnoručne napísaným textom. „Kniha je jedno z najvýznamnejších českých umeleckých diel 20. storočia,“ hovorí sprievodca v Portmoneu Bohuslav Šmíd.      

Stála expozícia okrem Váchala (1884 – 1969) a Portmana (1893 – 1968) je venovaná i Ladislavovi Horáčkovi (1947 – 2015), ktorý ako Váchalov obdivovateľ sa zaslúžil o zachovanie domu a vytvorenie múzea Portmoneum. Po Horáčkovej smrti dedičky múzea ho predali Pardubickému kraju, ktorý v roku 2020 uskutočnil jeho celkovú rekonštrukciu. Portmoneum prevádzkuje Regionálne múzeum v Litomyšli. 

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK / titl.foto: vytvarnalitomysl.cz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.