O necelé 2 týždne to vypukne! Multi kulti letná ostrovná mega párty po takmer 3 rokoch opäť na Dunaji

Sziget festival patrí medzi najlepšie a najväčšie európske festivaly. Každoročne sa v parku na ostrove v centre Budapešti stretne viac ako pol milióna fanúšikov z celého sveta. Inak tomu nebude ani tento rok, od 10. do 15. augusta budapeštiansky Óbudai ostrov s rozlohou 108 hektárov, privíta stovky tisíc návštevníkov už po 28. krát vo svojej histórii. Cieľom organizátorov je priniesť počas šiestich dní tie najväčšie mená hudobnej scény z najrôznejších žánrov.

Prvý Sziget festival sa konal ešte v roku 1993 ako niekoľkotisícové malé zhromaždenie študentov, priateľov a hudobných fanúšikov okolo zakladateľa, vtedy 23 ročného absolventa vysokej školy, Károlyho Gerendaia, pre ktorých hrali čisto domáci interpreti. Pre veľmi pozitívne ohlasy a obľúbenosť prvého ročníka sa rozhodli v organizácii podujatia pokračovať a už nasledujúci ročník mal vyše sto tisícovú návštevnosť aj s účasťou zahraničných interpretov, ako boli Jethro Tull, Eric Burdon, The Birds, Kapela Franka Zappy a iní.

Postupne sa stal jedným z najväčších hudobných festivalov v Európe. Predstavili sa na ňom postupne headlineri ako Clawfinger, Iggy Pop, Slash, The Prodigy, The Stone Roses, David Bowie, Faith No More, Foo Fighters, Motörhead, The Cardigans, Boney M., Chumbawamba, Coolio, Green Day, Patti Smith, Rammstein, Apocalyptica, Kool and the Gang, Guano Apes, Faithless, Bloodhound Gang, OASIS, HIM, Lou Reed, Morcheeba, PLACEBO, MUSE, Pulp, The Cure, The Pet Shop Boys, Nick Cave, Sean Paul, Scissor Sisters, Pink, Sex Pistols, Iron Maiden, Jamiroquai, The Killers, The Offsprings, Manic Street Preachers, R.E.M., 30 Seconds To Mars, Kasabian, Kings of Leon, Sia, Rihanna, Ed Sheeran a mnoho ďalších hviezd.

Každoročne sa organizátori snažia pre návštevníkov priviesť najväčšie hudobné mená, pripraviť viac ako 1000 koncertov a šou na 60 pódiách, množstvo sprievodných kultúrnych podujatí, a to počas siedmich, resp. dnes šiestich dní.

Károly Gerendai a Tamás Kádár, Zdroj: Csudai Sándor - We Love Budapest

Po 24 ročníkoch, v januári 2017, súkromná investičná spoločnosť Providence Equity Partners so sídlom v USA kúpila väčšinový, 70% podiel v maďarskej festivalovej spoločnosti Sziget za nezverejnenú cenu. „Budeme schopní urobiť obrovský skok vpred a pustiť sa do ambicióznych projektov, ktoré už nejaký čas pripravujeme,“ povedal vtedy zakladateľ a majiteľ Szigetu Károly Gerendai, ktorého tím si ponechal 30-percentný podiel v spoločnosti. Vtedajší manažment si ponechal správcovské práva a prevádzkovú kontrolu nad festivalmi značky Sziget. Sziget mal len v roku 2015, celkové príjmy približne 10 miliárd forintov (34,6 milióna dolárov), s očakávaným rastom v nasledujúcich rokoch.

Samozrejme počas svojej histórie sa nie vždy naplnili očakávania organizátorov, prišlo menej návštevníkov, ako sa očakávalo, starosta miestnej časti hrozil horibilnou sumou za nájom ostrova, zlé počasie odradilo neraz návštevníkov, a podobné ... pričom festival skončil nejednu sezónu aj v strate.

Následné dva ročníky, 2018 a 2019, sa konali v organizačnej réžii väčšinového investora. Nástupcom Károlyho Gerendaia sa stal nový generálny riaditeľ Szigetu, Tamás Kádár. V poradí 28. a 29. ročník, sa ako všetky hromadné podujatia, pre celosvetovú pandémiu Covid-19 nekonali.

Päť dôvodov, prečo by ste si nemali nechať újsť festival Sziget

  1. Už len samotný fakt, že po dlhej dobe si môžeme vychutnať pravý festival a mega párty leta naživo
  2. Kvalitný a prepracovaný hudobný line-up na niekoľkých pódiách rozmiestnených po celom ostrove
  3. Bohatý a pestrý kultúrny (ne)hudobný program
  4. Krásna Budapešť za priateľné ceny a dovolenkové prostredie ostrova priamo v centre veľkomesta
  5. Špeciálne balíčky za extra poplatok pre Szigeťanov (angl. Szitizens), od komfortného ubytovania priamo na ostrove až po Budapest Card, Hradnú Párty, Párty na lodi či VIP

PÄŤ TIPOV ČO SI ZBALIŤ?

1. Vstupenka

Buď v papierovej forme alebo eTicket. Je to to najdôležitejšie pre samotný vstup na ostrov do areálu festivalu. Tak na to určite nezabudni a maj svôj nabitý smartphone (pre istotu aj powerbank) s uloženým lístkom na festival.

2. Stan, spacák, karimatka, baterka, rúško

Ak nechceš spať pod holým nebom tak si nezabudni vziať svoj vlastný stan a spacák, nakoľko napriek teplému letnému počasiu, noci na ostrove pri vode bývajú chladnejšie. Zíde sa i karimatka či rozkladacia stolička na posedenie pri stane. Samozrejme na večer do stanu kempingová baterka či lampáš, aby si lepšie videl. Takisto veľmi dobre poslúži aj nafukovacia posteľ, najmä ak ideš na celý fesťák, nezabudni pumpu, ústami je to pracné a nekonečné. Zíde sa aj rúško, či už ako prevencia voči korone, resp. ochrana proti nadýchaniu sa prachom, keďže veľa ľudí rozvíri prach zo zeme a veľa ľudí z toho môže pociťovať respiračné problémy.

Možností ubytovania na festivale za príplatok je hneď niekoľko: stany, domčeky, glamping, hostel. Respektíve možností ubytovania v Budapešti mimo festival je dosť. Aktuálne voľné vstupenky kemp v časti Ubytovanie: TU

3. Kozmetika a veci osobnej hygieny

Aj keď sa SZIGET festival stará o pohodu svojich návštevníkov aj vďaka svojim partnerom a sponzorom, netreba sa vždy spoliehať na to, že sa nejaká mini vzorka sprchového gélu, šampónu či zubnej pasty vždy ujde aj tebe. Preto si radšej  nezabudni pribaliť pre istotu opaľovací krém, sprchový gél, šampón a pre istotu aj nejaký dezodorant, či sprej a uterák. A veľmi dôležitá súčasť kozmetickej tašky je zubná kefka aj s pastou.

4. Niečo na seba 

Je to na tebe, čo si oblečieš, každý má svoj vkus, aby vynikol či splynul s davom, no pre istotu, pár dobrých tipov: prikrývku na hlavu (šiltovku, klobúk, šatku), šatku na tvár (často v suchom teplom letnom počasí bolo na ostrove príliš prašno), pršiplášť (dáždniky sú zakázané), môžu sa zísť aj gumáky, ak sa predpovedajú prehánky či búrky, malý ruksak či plátenku, do ktorej si odložíš napr.doklady, či iné osobné veci vr. vratného pohára, nejaký sveter a dlhé nohavice, netreba počítať len s rekordným teplom a noci bývajú chladnejšie.

5. Doklady a vreckové

Pri vstupe sa každý návštevník registruje, preto je potrebný občiansky preukaz alebo pas, na ktoré si treba počas festivalu dávať pozor, aby sa nestratili. Je možné využiť aj bezpečnostnú skrinku pre os. doklady či iné cennosti, lístok si treba zakúpiť. A v neposlednom rade nejaké vreckové na dobré jedlo a nejaký ten drink. Na ostrove sa platí cashless, to je bezhotovostne, kde si dobíjate náramok, ktorý máte na ruke, buď hotovosťou alebo bankomatovou kartou. Viac na: Festival info

Tešiť sa môžete na najväčšie hviezdy z celého sveta

Zaži najlepšiu dovolenku so speváčkou Dua Lipa, spevákom Justinom Bieberom a mnohými ďalšími. Koncerty, joga, párty na lodi, Sziget pláž, Cirque du Sziget, pomaly legendárny labyrint Luminárium a ešte omnoho viac prekvapení! Toto všetko na teba čaká počas festivalu. Po viac ako dvoch rokoch otvára Sziget opäť svoje brány, a to naozaj veľkolepo. Medzi najočakávanejších umelcov nepochybne patria Calvin Harris, Lewis Capaldi, Kings of Leon, Stromae, Bastille, Anne-Marie a mnohí ďalší.

Vytancovať sa a zažiť skvelú atmosféru môžeš na Szigete aj v Colosseu či Party Aréne, a to na tých naj svetových setoch v podaní top DJ´s. Jeden z najväčších hudobných festival sa bude konať už o necelé dva týždne, teda už len 12 dní, a to od 10. do 15. augusta v Budapešti.

Zatiaľ posledný ročník festivalu sa konal v roku 2019. Návštevnosť maďarského Sziget Festivalu 2019 na budapeštianskom Starobudínskom ostrove, aj v roku 2019 prekročila pol milióna návštevníkov. Konštatoval to vtedy pre spravodajský server Privátbankár.hu hlavný organizátor podujatia Tamás Kádár, podľa ktorého však rekord 565.000 ľudí z roku 2018 nepadol.

Sziget naposledy v roku 2019 prilákal do Budapešti takmer 100.000 zahraničných návštevníkov z vyše 100 krajín sveta. Najviac ich prišlo z Veľkej Británie, Holandska, Francúzska, Nemecka a Talianska.

Do programu festivalu sa zapojilo vyše 1000 účinkujúcich zo 62 krajín, ktorí vystupovali na 14 hudobných scénach. Prezentovali sa v žánroch od klasiky cez jazz, reggae, rock, disco až po world music. Pomer maďarských účastníkov festivalu k cudzincom bol v tento rok zhruba 53:47 percentám.

Buďme sami sebou, 💜 buďme slobodní, 🤍 buďme šťastní, ❤️ buďme s tým, ktorých máme radi! 💛 Na Ostrove slobody. 🧡Na Szigete! 💚 Od 10. do 15. augusta!

Vstupenky dostupné na: https://szigetfestival.com/sk/vstupenky/list

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.