Letný cyklus Ozveny Ji.hlavy, ktorý opäť predstaví špičku svetovej dokumentárnej tvorby, privítame v Novej Cvernovke!

Aj tento rok prinesú Ozveny Ji.hlavy to najlepšie z 25. ročníka najväčšieho stredoa východoeurópskeho festivalu dokumentárnych filmov. Už po štvrtý raz uvedie distribučná spoločná Film Expanded v spolupráci s MFDF Ji.hlava víťazné filmy či divácke „hajlajty“ v osvedčenom celoletnom formáte. Diváci a diváčky si môžu projekcie pod hviezdami vychutnať v známom letnom kine v bratislavskej Novej Cvernovke, no po prvý raz aj v košickom Záhradnom kine.

Open-air premietania v bratislavskej Novej Cvernovke budú sprevádzané diskusiami s režisérmi a režisérkami, ale aj odborníkmi a odborníčkami na rôzne témy. Dokumentárne podujatie uvedie v celkovom počte až 10 slovenských premiér a predstaví rozmanitú paletu progresívnych autorských prístupov. Medzi nimi nebude chýbať režijný debut Charlotte Gainsbourg, autorský dokument od Susan Sontag či film Očitý svedok - novinka od úspešného Jiřího Havelky. Dôležitou súčasťou bude aj prehliadka experimentálnych filmov či druhý ročník prezentačnej platformy Film Expanded Show.docs.

Už dnešný pondelok, 27. júna, štartujú najväčšie Ozveny Ji.hlavy slávnostnou premiérou víťazného filmu Bratstvo, ktorý do Novej Cvernovky príde osobne uviesť taliansky režisér Francesco Montagner. Dokumentárne pondelky budú ďalej pokračovať do 1. augusta v košickom Letnom kine a do 15. augusta v bratislavskej Novej Cvernovke.

„Dokumentární filmy k nám často vstupují z okraje a obracejí naši pozornost směrem, kterému máme tendenci se vyhnout. Když tuto výzvu přijmeme a zaměříme svůj pohled na tato bílá místa, jako bychom jim tímto soustředěným časem vyjadřovali respekt a smysl. A odměnou nám je nová zkušenost a poznání světa kolem nás i nás samotných. Takovýchto objevitelských zážitků vám letošní slovenské ozvěny dokumentární Ji.hlavy nabízí celkem osm ve dvou městech. Upřímně se z toho raduji, děkuji všem, kteří to umožnili, a přeji vám inspirativní filmová setkání,” vyjadril sa riaditeľ jihlavského festival Marek Hovorka.

„Dokumentárny film je to, čo nás zaujíma a myslíme si, že aj to, čomu ako distribútori a kurátori dobre rozumieme. Nikdy si však nemôžeme byť úplne istí, že ho poznáme dokonale, pretože predstavuje relatívne nekonečnú množinu prístupov, akými je možné spracovávať to, čomu hovoríme realita. Spomedzi rôznych filmových rodov je to práve dokument, ktorý najviac inklinuje k hybridným formám a neprebádaným územiam - umeleckým, vedeckým, filozofickým, intímnym… Ji.hlavský festival už 25 rokov prezentuje túto meniacu sa množinu, chameleóna menom dokumentárny film. Jeho svojrázna dramaturgia nadväzuje na často radikálne autorské gestá a z obrovskej svetovej množiny obsahov a foriem vyberá tie najodvážnejšie,“ vysvetľuje kreatívny riaditeľ Film Expanded Matej Sotník.

„Sme veľmi radi, že časť z nich vám už po štvrtýkrát môžeme priniesť na Slovensko a ešte radšej, že po prvýkrát nielen do magického Parku de Palma bratislavskej Novej Cvernovky, ale aj do košického Záhradného kina pod správou Kina Úsmev. Srdečne vás pozývam prísť si po nové poznania, kritické a optiky a fascinácie a odovzdať sa dokumentárnemu filmu spolu s nami,“ pozýva na mimoriadne letné podujatie Sotník.

Prehliadka progresívnych autorských prístupov a výnimočné premiéry

Otvárací film Bratstvo (2020) je intímnym skúmaním procesu dospievania trojice bosnianskych bratov. Po odsúdení ich prísneho otca na dva roky väzenia, získavajú časovo obmedzenú slobodu s príležitosťou zistiť, akými mužmi sa chcú stať. Spoločne s režisérom prenikáme do vyčerpávajúceho procesu, pričom bratia balansujú medzi povinnosťami a túžbami, čelia vzájomným konfliktom a testujú vlastnú maskulinitu. Dokumentárny príbeh s nádychom fikcie získal okrem hlavnej ceny v sekcii Česká radost na MFDF Ji.hlava aj ocenenie na festivale v Locarne. Na slávnostnú premiéru Bratstva, ktorá sa uskutoční už dnes o 21:00 s účasťou režiséra Francesca Montagnera, pozývajú do Novej Cvernovky organizátori Ozvien Ji.hlavy širokú verejnosť.

Návštevou nás poctí aj úspešný divadelný a filmový režisér Jiří Havelka, ktorý 4. júla v Bratislave osobne uvedie svoj nový film Očitý svedok (2021) – fascinujúcu pandemickú mockumentary. Dokumentárna anatómia masovej vraždy tematizuje popravu viac ako 260 karpatských Nemcov, Maďarov a Slovákov, ktorú v júni 1945 vykonali československí vojaci. Masaker u Přerova je sprítomnený skrz záznamy výsluchov priamych účastníkov či očitých svedkov, ktorí vstupujú na komunikačnú platformu Zoom.

Ozveny Ji.hlavy dávajú každoročne priestor nevšedným počinom aj z oblasti experimentálnej kinematografie, preto 11. júla nebude chýbať ani pásmo víťazných filmov zo sekcií Fascinace a Fascinace Exprmntl.cz – súčasťou prehliadky, ktorá reflektuje špecifickú realitu z obdobia pandémie či naliehavé environmentálne otázky, bude v bratislavskej Novej Cvernovke aj Q&A s autormi/kami filmov. Sekcie Fascinace a Fascinace Exprmntl.cz sú veľkou továrňou experimentálnej kinematografie, ktorá prehlbuje možnosti filmového vnímania. České experimentálne filmy tak neprestávajú v pátraní po nových výrazoch
spracovania na filmový materiál či digitálne formáty.

Súčasťou 25. ročníka MFDF Ji.hlava bola aj unikátna programová sekcia, ktorá zaostrila na kompletnú filmografiu vplyvnej americkej esejistky Susan Sontag s podtitulom Filmovanie je výsada. Záujem o film sa odjakživa prelínal jej tvorbou, preto Ozveny Ji.hlavy 18. júla predstavia Sontagovej najintímnejší film List z Benátok (1993). Turisticky vyhľadávané Benátky sú miestom, do ktorého cudzinci prichádzajú s obdivom, úzkosťou či nedočkavosťou. Všetci ale zdieľajú rovnakú túžbu povedať: „Bol som tam.“ Hoci nie je jasné, či ide o film hraný, dokumentárny alebo esej, je zrejmé, že sledujeme návštevu Benátok, ktorými nás sprevádza Susan Sontag. Pred bratislavským premietaním sa o 19:30 odohrá diskusia Kapitalks o tvorivej
osobnosti Susan Sontag pod hlavičkou angažovaného mesačníka Kapitál.

Premietania počas 25. júla budú patriť osobnému režijnému debutu francúzskej herečky a speváčky Charlotte Gainsbourg. Predstavuje nám dokumentárny portrét jej slávnej matky – herečky, modelky a speváčky Jane Birkin. Kamera sprevádza dcéru s matkou po emotívnych i každodenných miestach. Jane očami Charlotte (2021) pomocou intímnych rozhovorov odhaľuje rodinnú históriu, dôverné spomienky a analyzuje témy materstva, kultu krásy či alkoholizmu. „Nakrúcať ťa na kameru je v podstate iba výhovorka, aby som sa na teba mohla pozerať,“ priznáva Gainsbourg. Snímka bude súčasťou distribučného katalógu spoločnosti Film Expanded, a tak majú diváci/čky možnosť vidieť v špeciálnu slovenskú predpremiéru práve na Ozvenách Ji.hlavy.

Prvý augustový deň sa dokumentárny cyklus Ozveny Ji.hlavy v košickej Letnej záhrade uzavrie filmom Čiary (2021) - víťazom sekcie Opus Bonum spoločne s víťazným krátkym filmom Milý tati (2021).

Čiary, celovečerný debut Barbory Sliepkovej, sú dokumentárnou esejom v štýle urbánnych symfónií o súčasnej Bratislave. Prostredníctvom mikropríbehov a pozorovaní zaznamenáva atmosféru mesta v procese premeny na európsku metropolu.

Autobiografická snímka Milý tati, okrem iného ocenená aj Českým levom, originálne kombinuje techniku animovaného a hraného filmu. Režisérka Diana Cam Van Nguyen tematizuje písanie listov ako snahu vyrovnať sa s pocitmi neporozumenia a osamelosti.

V rámci bratislavského podujatia budú mať návštevníci/čky možnosť o filmoch diskutovať s režisérkami osobne. Okrem toho bude súčasťou programu prezentačná platforma Film Expanded Show.Docs, na ktorej sa odprezentujú mladé filmárky a filmári či kľúčové platformy slovenského dokumentárneho industry. Druhý ročník prezentačnej platformy je priestorom pre neformálny pitching mladých či progresívnych projektov - filmov, iniciatív, platforiem, inštitúcií či publikácií. Spoločným menovateľom sú nové vízie, netypické prístupy či pohľady na dokumentárny film, jeho tvorbu, produkciu a distribúciu.

Po skončení košickej časti ponúkne Nová Cvernovka ešte dve špeciálne projekcie filmov z distribučného katalógu spoločnosti Film Expanded - Jednotku intenzívneho života (8. august) a záverečný dokument Sila (15. august).

Facebook udalosť / Bratstvo: https://fb.me/e/3kbhTe2vK

Facebook udalosť / Očitý svedok: https://fb.me/e/1yxN8SkwU

rNUlife.sk / Laura Bilíková, Film Expanded

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.