O Európske filmové ceny zabojuje Cenzorka

Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) navrhla na Európske filmové ceny Cenzorku, snímku režiséra Petra Kerekesa a producenta Ivana Ostrochovského.

Dej drámy Cenzorka sa odohráva na Ukrajine, v jednej z odeských ženských väzníc, kde filmoví tvorcovia strávili návštevami a nakrúcaním šesť rokov. Väčšina protagonistiek vo filme hrá svoj skutočný príbeh.

Snímka už počas svojej realizácie v roku 2017 získala ocenenie Works in Progress na Medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary, o rok neskôr zvíťazila ako najlepší projekt na MFF Odesa. Svetovú premiéru mala vlani v septembri na filmovom festivale v Benátkach, kde si jej tvorcovia prebrali cenu za najlepší scenár v sekcii Horizonty. "Toto ocenenie z Benátok získal slovenský film po prvý raz v histórii modernej slovenskej kinematografie," pripomína Radovan Brhlík.

Cenzorka bola úspešná aj na medzinárodnom filmovom festivale v americkom Chicagu, odkiaľ si odniesla ocenenie Silver Hugo v kategórii najlepšia réžia, či na tohtoročnom filmovom festivale v nemeckom Cottbuse, kde získala hlavnú cenu pre najlepší film. Stala sa tiež slovenským národným kandidátom na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied (Oscar) v kategórii najlepší zahraničný celovečerný film. Počas tohtoročného udeľovania národných filmových cien Slnko v sieti zvíťazila v kategóriách najlepší hraný film, najlepšia filmová réžia, filmový scenár a ženský herecký výkon v hlavnej úlohe.

Európske filmové ceny udeľuje každoročne od roku 1988 Európska filmová akadémia za vynikajúce výsledky v oblasti európskeho filmu. Ceny sa udeľujú v 26 kategóriách, z ktorých najdôležitejšia je Najlepší film. Zameriavajú sa na európsku kinematografiu a európskych producentov, režisérov a hercov.

V poradí 35. ročník odovzdávania Európskych filmových cien sa uskutoční v sobotu 10. decembra v Reykjavíku. Nominácie zverejnia 8. novembra.

rNUlife.sk Radovan Brhlík, PR foto: archív rtvs

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.