Raper Majk Spirit promuje NFT a kryptomeny. Odborníci tvrdia, že tým nepriamo vystavuje fanúšikov riziku straty peňazí

Je to tretia digitálna revolúcia. Prvou bol internet, druhou sociálne siete a treťou sú NFT a kryptomeny. Týmito slovami zdôvodňoval vydanie svojho prvého digitálneho diela, ktorého je k dispozícii celkovo 5-tisíc kusov, jeden z našich najznámejších raperov a influencerov Majk Spirit. Odborníci na investovanie ale tento krok známeho hudobníka označujú ako nebezpečný. A to z dôvodu jeho spojenia sa s kryptomenovou platformou Wexo. „Majk Spirit síce reklamuje svoju vlastnú značku, na čom nie je skutočne nič zlé, ale popri tom tiež promuje spoločnosť, ktorá vydáva vlastnú kryptomenu,“ vraví Radoslav Valko, generálny riaditeľ poradenskej spoločnosti SOPHISTIC Pro finance a skúsený investor.

Za platformou Wexo stojí slovenský startup Crypton Digital. Ten spojením s Majkom Spiritom získa nielen masívnu reklamu, keďže raper má na sociálnych sieťach Instagram a Facebook vyše milióna fanúšikov, ale aj prístup k tisíckam ľudí. Kúpou raperovho digitálneho diela si totiž do mobilu stiahli aj digitálnu peňaženku platformy Wexo, v ktorej ako jedinej si môžu zakúpené diela pozrieť. „Táto digitálna peňaženka predstavuje priestor, kde Crypton Digital môžu predávať svoju fiktívnu kryptomenu a tým ľudí, z ktorých väčšina nemá skúsenosti s investovaním, dostávať do rizika straty financií,“ reaguje Radoslav Valko.

Kryptomeny nemajú medzi investormi dobrú povesť. Väčšina odbornej verejnosti ich totiž považuje za niečo imaginárne, čo nemá iný ako len marketingový význam. „Kryptomena nie je nič reálne. Má hodnotu len dovtedy, kým ľudia veria, že hodnotu má,“ upresňuje Radoslav Valko.

Faktom je, že hoci aj samotný Majk Spirit hovoril o rizikovosti investícií do NFT či kryptomien v jednej zo svojich instagramových stories, prvá séria NFT graficky znázorňujúca rapera, je takmer vypredaná. „Tento svet je veľmi volatilný. Ak hľadáš miesto, kde bezpečne a stabilne investovať svoje peniaze, tak si kúp radšej zlato či nehnuteľnosti,“ odkázal jednému z fanúšikov Majk Spirit cez svoj instagramový profil, na ktorom má takmer 500-tisíc sledovateľov. Ďalej podotkol, že to, ako bude stúpať cena jeho NFT projektu, je ťažké predpovedať. „Záleží od toho, aký ‚hype‘ chytí. Cenu – tak ako všade - určuje dopyt a ponuka.“

K dispozícií bolo 5-tisíc kusov NFT Majka Spirita, z ktorých prvé tri (diamantová, zlatá a strieborná) sa vydražili spolu za tisíce eur, zvyšné si záujemcovia mohli kúpiť bežnou formou za 50 eur. Celý výťažok z predaja (očistený o transakčné poplatky) vôbec prvého raperovho digitálneho diela poputuje na charitatívne účely. „Tí fanúšikovia, ktorí chceli vlastniť digitálny obrázok Majka Spirita, budú spokojní. Avšak tí, ktorí si ho zaobstarali len z titulu zhodnotenia ceny, môžu byť časom sklamaní. Platia tu tie isté pravidlá ako pri kúpe obrazu. Ani tu vám nikto nebude garantovať rast ceny,“ objasňuje Radoslav Valko.

Zhruba pred pol rokom sme upozorňovali na konanie Zuzany Plačkovej. Na svojom instagramovom účte - bez upozornenia na možné riziká - promovala tzv. social trading, teda sociálne obchodovanie, pričom tu spolupracovala s obchodníckou platformou Naga. Osloviť mohla státisíce ľudí, ktorí v prípade, že jej verili, mohli podstúpiť obrovské riziko straty financií.

Konanie Majka Spirita sa však s konaním Zuzany Plačkovej porovnávať nedá. „Kým Zuzana Plačková promovala social trading bez toho, aby upozornila na možné riziká (takmer 80-percent ľudí na social tradingu prerába), Majk Spirit predáva svoje digitálne umelecké dielo, čo nekalou a podvodnou činnosťou nie je,“ uzatvára generálny riaditeľ a väčšinový akcionár SOPHISTC Pro finance Radoslav Valko.

Čo to je NFT?

NFT, teda non-fungible (nezameniteľný) token je jednotka dát, ktorá sa nachádza na digitálnej databáze blockchain. Každá jednotka NFT reprezentuje unikátnu digitálnu položku, pri ktorej vlastníci vedia jednoducho dokázať, že patrí im. Ak by umelec Leonardo da Vinci namaľoval svoje majstrovské dielo Mona Lisa v digitálnej forme, všetky ďalšie kópie by boli 100-percentne rovnaké, ale len jedna by bola pravá. Pre konečného užívateľa je výhodná len vtedy, ak chce mať potvrdenie o vlastníctve originálu.

O spoločnosti SOPHISTIC Pro finance a. s.:

SOPHISTIC Pro finance a. s. je renomovanou poradenskou spoločnosťou na Slovensku, ktorá bola založená v roku 2013. Dnes ju tvorí takmer 200-členný tím skúsených odborníkov a sprostredkovateľov. O rozvoj firmy sa postarala výnimočná znalosť finančného trhu, jeho neustála odborná analýza a následné vyhodnocovanie produktov finančných inštitúcií. SOPHISTIC Pro finance a. s. zabezpečuje klientom komplexné finančné služby, ako aj riešenia šité na mieru. Akékoľvek ďalšie informácie nájdete na webe: https://www.spfinance.sk

*** Doplnené o stanovisko CRYPTON DIGITAL, SE  za platformu WEXO:

„Spoločnosť CRYPTON DIGITAL, SE, ako tvorca kryptomenovej platformy WEXO sa ohradzuje proti týmto špekuláciám. Priniesli sme prvé charitatívne NFT, pričom celých 100 % výťažku z tejto charity smeruje na pomoc telesne postihnutým pacientov, zväčša deťom. Mrzí nás, že niekto v týchto náročných časoch ,hejtuje‘ ešte aj charitu, len aby sa zviditeľnil, a špekuluje o niečom, s čím nemá skúsenosti,” reagoval CRYPTON DIGITAL, SE.

rNUlife.sk / Petra Jamrichová, komunikačná a PR agentúra Nextina

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.