Spolupráca spoločnosti Tachyum s Filmovou a televíznou fakultou VŠMU otvorí nové možnosti umeleckej tvorbe

Technológie sú nevyhnutnou súčasťou rozprávania filmového príbehu. Mnohé z nich (VFX, 4D technológie, animácie, atď.) sú extrémne náročné na výpočtový výkon. Aby bolo možné vytvárať v krátkom čase diela, ktoré by pred 20 rokmi boli nepredstaviteľné, je potrebné výpočtovo vysokovýkonné prostredie. Ponúknuť takéto prostredie všetkým, ktorí ho potrebujú, je ambíciou spoločnosti Tachyum a konzorcia I4DI. Filmová a televízna fakulta Vysokej školy múzických umení v Bratislave (FTF VŠMU) prejavila záujem sa na napĺňaní tohto cieľa spolupodieľať. Vďaka podpísanému memorandu so spoločnosťou Tachyum bude fakulta aktivitami svojej študentskej i pedagogickej obce súčinná pri vývoji superpočítača.

Tachyum, jeden z najúspešnejších slovenských technologických start-upov v oblasti umelej inteligencie, vyvíja prvý univerzálny procesor na svete s vlastnou architektúrou pod názvom Prodigy. Výnimočne vysokovýkonný procesor s nízkou spotrebou energie bude základným pilierom nového slovenského superpočítača, najrýchlejšieho na svete, ktorého spustenie spoločnosť plánuje v roku 2022.

Podľa memoranda je spoločnou ambíciou oboch strán zaoberať sa otvorenou platformou v oblasti superpočítačov, vedeckých, umeleckých a výskumných aktivít v oblasti veľkých dát a umelej inteligencie, nastavenia optimálnych podmienok pri využívaní počítačových nástrojov pri tvorbe filmového či herného príbehu, na vyjadrenie výtvarnej estetiky vo vzťahu k veľkému výpočtovému výkonu.

Vľavo riaditeľ spoločnosti Tachyum Radoslav Danilák

Sme veľmi radi, že popri technických univerzitách rozširujeme spoluprácu aj s umeleckou vysokou školou. Moderná filmová a animačná tvorba dnes pracuje s obrovskými súbormi dát a AI superpočítač postavený na univerzálnom čipe Prodigy výrazne skráti čas potrebný na ich spracovanie. Očakávame, že spolu s FTF VŠMU sa nám podarí identifikovať najpoužívanejšie softvéry v tejto brandži, ktoré následne upravíme na našu technológiu tak, aby budúci zákazníci mohli spúšťať svoje aplikácie ihneď po nasadení novej technológie. Študentom a učiteľom fakulty poskytneme prístup k infraštruktúre Tachyum pre vybrané projekty,“ hovorí zakladateľ a riaditeľ spoločnosti Tachyum Radoslav Danilák.

Atraktivita a zmysluplnosť vysokoškolského štúdia na Slovensku je jednou z významných úloh v našom akademickom prostredí. Výnimočnosť technológií a výnimočnosť talentu je potrebné skĺbiť tak, aby slovenskí študenti kvôli jedinečným technológiám neodchádzali do zahraničia a naopak, aby aj pre zahraničných študentov bolo naše vysokoškolské umelecké prostredie príťažlivé,“ dopĺňa Ľudovít Labík, vedúci ateliéru Ateliéru vizuálnych efektov, zastrešujúci i študijný program Herného dizajnu.

Študenti i učitelia FTF VŠMU už v tomto akademickom roku plánujú svojimi umeleckými aktivitami poskytovať dáta a spätnú väzbu spomenutému vedeckému výskumu. Vedenie fakulty verí, že nová spolupráca s externým prostredím v blízkej budúcnosti vytvorí podmienky pre vznik výnimočných diel v oblasti filmovej a televíznej tvorby, či herného dizajnu.

Memorandum o spolupráci je k dispozícii na nahliadnutie v Centrálnom registri zmlúv: www.crz.gov.sk/zmluva/5945689/

rNUlife.sk / Peter Gašparík, PR FTF VŠMU

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.