Srdce na dlani 2022: Dobrovoľníci si za svoju nezištnú pomoc už po 14. raz prevzali ocenenia

V priestoroch Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky v Bratislave sa 16. marca 2023 uskutočnil 14. ročník oceňovania slovenských dobrovoľníčok a dobrovoľníkov pod názvom Srdce na dlani 2022.

V kategórii Dobrovoľník SlovakAid si ocenenie prevzal Ján Jaňák, ktorý vlani niekoľko mesiacov pôsobil na odbornom učilišti v dedine Kybakadde v Ugande.

Matúš Valko za pomoc ľuďom vo vojnou najviac zasiahnutých oblastiach Ukrajiny získal ocenenie v kategórii Dobrovoľník pomáhajúci v zahraničí. Pri príležitosti 20. výročia vzniku SlovakAid získalo ocenenie aj sedem mimovládnych organizácií za ich dlhodobý prínos pri vysielaní dobrovoľníčok a dobrovoľníkov pod značkou SlovakAid. Uvedené tri ceny odovzdala štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková. Spomedzi 69 nominácií bola počas slávnostného večera udelená cena Srdce na dlani celkovo v deviatich kategóriách.

„Uznanie vyjadrujem nielen dnešným oceneným, ale všetkým dobrovoľníkom, ktorí si popri svojich každodenných povinnostiach nájdu čas aj na nezištnú a pred očami verejnosti často ukrytú dobrovoľnícku činnosť. Svojou obetavosťou, odhodlanosťou a ochotou pomáhať nám dennodenne ukazujete, čo znamená ľudskosť a solidarita,“ uviedla I. Brocková.

Dobrovoľníctvo má podľa štátnej tajomníčky v spoločnosti nezastupiteľné miesto: „Našťastie, ani náročné obdobie, ktorým si naša spoločnosť prechádza, neutlmilo vôľu a ochotu pomáhať. Sociálne kontakty, ktoré dobrovoľníčky a dobrovoľníci generujú, vytvárajú pre spoločnosť záchrannú sieť doma aj vo svete. Napríklad vďaka podpore SlovakAid sme za ostatných 10 rokov vyslali viac ako 280 dobrovoľníkov do 26 partnerských krajín.“

Organizátorom podujatia bola Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií, ktorá je strešnou organizáciou 23 subjektov rozvíjajúcich dobrovoľníctvo. Všetky nominácie a mená ocenených si môžete pozrieť na webovej stránke podujatia.

rNUlife.sk / Komunikačný odbor MZVaEZ, foto: Tomáš Bokor

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.