Týždeň talianskeho jazyka sa inšpiroval Danteho odkazom a nekorunovanými kráľmi Sicílie

21. Týždeň talianskeho jazyka sa v tomto roku inšpiroval odkazom velikána talianskeho jazyka a poézie Danteho, ktorý zomrel pred sedemsto rokmi. Pre vybrané bratislavské gymnáziá je pripravená výnimočná vyučovacia hodina s názvom Rocker Dante, v ktorej otázky a odpovede ponúknu prekladateľka Miroslava Vallová a herec Robert Roth. V Univerzitnej knižnici v Bratislave je sprístupnená výstava Tieň blaženého kráľovstva, ktorá sa zameriava na “obrázkové” čítanie Božskej komédie. Na programe je aj literárne online stretnutie so Stefaniou Auci, autorkou úspešného románu Floriovci – nekorunovaní králi Sicílie. Sériu podujatí pripravil Taliansky kultúrny inštitút.

„700. výročie smrti Dante Alighieriho dáva umeleckej a kultúrnej obci príležitosť znovu sa zamyslieť nad osobnosťou a dielom otca talianskeho jazyka. Úvah môže byť toľko, koľko má Danteho literárna produkcia nuáns a dejinných podobenstiev. Preto aj Týždeň talianskeho jazyka vo svete, ktorý vznikol z iniciatívy talianskeho Ministerstva zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce a koná sa pod záštitou talianskeho prezidenta Sergia Mattarellu, bude venovaný otcovi talianskeho jazyka a velikánovi svetovej kultúry“ povedala nová riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave Alessandra Sanniti.

Vo výstavnej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave bude od 15. októbra 2021 sprístupnená pre verejnosť výstava Tieň blaženého kráľovstva; je jedným z najdôležitejších podujatí 21. Týždňa talianskeho jazyka a kultúry vo svete. Ponúka “obrázkové” čítanie Danteho Božskej komédie prostredníctvom diel dvoch súčasných umelcov: ilustrátora Maria Sughiho (nerosunero) a maliara Andreu Maria Berta. Prvý z nich ponúka moderný a post-pandemický pohľad na hriechy v Očistci a druhý prináša naturalisticko-symbolické zobrazenia deviatich nebies Raja. Kurátorom výstavy je Cesare Pomarici.

Podľa Alessandry Sanniti prostredníctvom umeleckej interpretácie vystavujúcich výtvarníkov sa Danteho odkaz dostáva v aktualizovanej podobe bližšie k dnešnému človeku, uväznenému v zmätku medziľudských vzťahov a hľadaní ich zmyslu, ktoré je v tomto historickom okamihu rovnako nevyhnutné ako zložité. „Vnímavému divákovi nemôže ujsť, ako tieto podnety nadobúdajú ešte väčšiu dôležitosť práve v súčasnom období a nútia nás prehodnotiť zabehané modely fungovania spoločnosti a osobné priority. Práve v tom spočíva Danteho veľkosť: v jeho schopnosti prihovárať sa nám naprieč storočiami, preskočiť v čase sedemsto rokov a aj dnes s nami viesť dialóg. Verše Božskej komédie sa opäť stávajú zdrojom inšpirácie a nástrojom skúmania ľudského pokolenia, vyvolávajú otázky a našepkávajú odpovede aj v dnešných, výnimočných časoch,“ dodala riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu.

Súčasťou výstavy umeleckých diel talianskych výtvarníkov bude aj výstava vzácnych vydaní Danteho Božskej komédie z historického aj novodobého fondu Univerzitnej knižnice v Bratislave. Na výstave bude Univerzitná knižnica v Bratislave prezentovať výber najzaujímavejších exemplárov tohto významného diela, vydaných od 16. storočia až po súčasnosť,“ informovala generálna riaditeľka knižnice Silvia Stasselová. Výstava bude otvorená od pondelka do nedele (10:00 - 18:00 h.) a potrvá do 28. októbra 2021.

Taliansky kultúrny inštitút nadväzuje na sériu online rozhovorov so súčasnými významnými talianskymi spisovateľmi/spisovateľkami. Tentokrát sa publicista Dado Nagy bude rozprávať so spisovateľkou a učiteľkou, Stefaniou Auci, ktorej najnovší román Floriovci – nekorunovaní králi Sicílie žne úspechy aj na Slovensku. Román vydalo vydavateľstvo Grada pod značkou Metafora v preklade Júlie Mackovovej. Rozhovor bude streamovaný, dostupný 21.októbra 2021 o 18.00 h. na FB profile inštitútu.

Román ponúka príbeh troch generácií rodiny Floriovcov od ich skromných začiatkov, cez budovanie obchodného impéria až na vrchol prísnej hierarchie uzavretej sicílskej spoločnosti. Príbeh o vizionárstve, obchodnom talente, dravosti, železnej vôli, ale aj neústupčivosti Floriovcov však odkrýva aj odvrátenú stranu úspechu: závisť, intrigy, frustráciou a obety v osobnom živote. Napriek všetkému sú však Floriovci odhodlaní prekonať všetky prekážky a dosiahnuť viac, než len to, čo im nadelil osud – nech to stojí čokoľvek.

V Taliansku je kniha aj po dvoch rokoch od vydania stále na vrchole rebríčka predajnosti. Okrem Slovenska vyšla v preklade v rôznych krajinách, ako napríklad v Nemecku, Francúzsku, Španielsku, Holandsku, či USA. Medzi najznámejšie knihy Stefanie Auci patria: Florence (Baldini + Castoldi, 2015) a La cattiva scuola (Tlön, 2017), ktorú napísala spoločne s kolegyňou a priateľkou Francescou Maccani.

V rámci Týždňa talianskeho jazyka vo svete a pri príležitosti 700. výročia smrti Dante Alighieriho sa uskutoční aj niekoľko podujatí pre školy, Taliansky kultúrny inštitút pripravil v spolupráci s vybranými bratislavskými gymnáziami mimoriadnu vyučovaciu hodinu Rocker Dante (Kto je Dante?  O čo šlo Dantemu?). O známych aj neznámych Danteho osudoch a myšlienkach sa budú zhovárať herec Robert Roth a prekladateľka a editorka Božskej komédie v slovenskom preklade Miroslava Vallová. V podaní Roberta Rotha zaznejú ukážky z V. spevu Pekla a ďalšie texty.

Súčasťou programu sú aj prednášky a otvorené hodiny pre študentov talianskeho jazyka na stredných školách a univerzitách. Celý program Týždňa talianskeho jazyka na Slovensku sa nachádza na webovej stránke Talianskeho kultúrneho inštitútu.

Talianske veľvyslanectvo v Bratislave vyhlásilo pri tejto príležitosti prvý ročník súťaže „Raccontare in Italiano” na témy "Danteho cesta v Božskej komédii" a "Mladí a životné prostredie“. Súťaž je určená stredoškolským študentom talianskeho jazyka, slávnostné vyhlásenie cien sa uskutoční 26. októbra 2021 o 16.00 hod. v prednáškovej sále Univerzitnej knižnice v Bratislave.

Viac informácií ponúka webová stránka iicbratislava.esteri.it

rNUlife.sk / Zuzana Golianová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.