Utajovaný maliar František Kupka. Najslávnejší český moderný maliar sa narodil pred 150 rokmi

František Kupka bol významný český maliar a grafik, prevažnú časť života prežil vo Francúzsku. Je považovaný za jedného zo zakladateľov abstraktného maliarstva. Jeho vzťah k hudbe viedol k realizácii ďalšieho nového výtvarného smeru – orfizmu, smeru, ktorý približoval maliarstvo iným umeniam. Kupkove diela vystavujú popredné svetové galérie a keď sa náhodou niektorý z jeho obrazov dostane do predaja, jeho ceny atakujú vysoké sumy.       

V Česko-Slovensku sa o ňom dlhé desaťročia nesmelo ani hovoriť. Komunistický režim z neho urobil emigranta a maliara ľudu nezrozumiteľného umenia. Polstoročie tabu a mlčania vykonalo svoje. Kupkove obrazy až na výnimky Česi ani Slováci nepoznali. To sa zmenilo až v 90 tych rokoch 20. storočia.

Amorfa. Dvoubarevná fuga. (1912) Národní Galerie Praha

Zaujímavý príbeh má jeho najznámejší obraz Amorfa. Dvoubarevná fuga. Znázorňuje červené a modré obrazce ohraničené elipsovitými čiarami na čiernom a bielom pozadí. Kupka vraj k tvarom na obraze dospel, keď sledoval svoju nevlastnú dcéru Andrée ako sa hrá s loptou, obraz tak stvárňuje pohyb obsiahnutý v tejto hre. Ide o jeden z prvých abstraktných obrazov vôbec a teda priekopnícku prácu tohto výtvarného umenia. Olejomaľba na plátne s rozmermi 211 × 220 cm bola prvýkrát vystavená na parížskom Jesennom salóne v roku 1912. Dnes je majetkom Národnej galérie v Prahe a možno ju vidieť pri prehliadke Veľtržného paláca. 

Najväčšia súkromná zbierka malieb F. Kupku sa nachádza v Múzeu Kampa.  Foto - Pavol Urbánek

Kolekcie Kupkovych diel patria medzi najdôležitejšie časti zbierky Múzea Kampa v centre českej metropoly. Stála expozícia v siedmich kapitolách chronologicky predstavuje jeho tvorbu od polovice 90. rokov 19. storočia až do 50. rokov 20. storočia. Skvele tak možno sledovať jednotlivé fázy majstrovho umeleckého vývoja. Vystavených je tam vyše 70 diel tohto priekopníka abstrakcie. Väčšiu zbierku na jednom mieste asi aktuálne nikde inde nestretnete. Väčšinu ďalších obrazov v rámci Českej republiky vlastní spomínaná Národná galéria. Kupkove diela bývali aj v zbierkach Pražského hradu, ale prvý komunistický prezident sa ich začiatkom 50. rokov 20. storočia zbavil ako umelecky nevhodných. Je dobre, že neboli zničené, ale len upratané do depozitárov českej Národnej galérie.   

František Kupka sa narodil 23. septembra 1871 ako najstaršie z piatich deti v rodine notárskeho úradníka v Opočne. Mladosť prežil v Dobruške pod Orlickými horami, kde sa vyučil za sedlára, ale už vtedy maľoval vývesné štíty a obrázky svätých. Maliarsky talent ho zaviedol na výtvarné školy do Prahy, Viedne a Paríža, kde sa usadil v roku 1896. Počas štúdií na L’école des Baux-Arts sa živil maľovaním plagátov, vyučoval náboženstvo a dokonca vystupoval ako špiritistické médium (bol priaznivcom teozofie, východných filozofií a mysticizmu). V roku 1914 išiel dobrovoľne na front. Zranili ho v bitke pri rieke Aisne, neskôr dostal vyznamenanie Rád dôstojníka Čestnej légie a získal hodnosť kapitána. Pomáhal organizovať česko-slovenské légie vo Francúzsku, založil Českú kolóniu, ktorej bol predsedom. Po vojne ho vymenovali za profesora pražskej Akadémie, kde v roku 1920 prednášal. Neskôr prednášal aj v Paríži, vyučoval československých štipendistov. Namaľoval stovky diel, zúčastnil sa mnohých výstav a získal veľa ocenení. Väčšinu svojho života strávil na parížskom predmestí Puteaux, kde 24. júna 1957 zomrel vo veku 85 rokov. Pochovaný je v Paríži.  

František Kupka: Dva rekordy

V posledných rokoch média pravidelne prinášajú informácie o rekordných čiastkach za jeho obrazy vydražených v prestížnych aukčných sieňach na celom svete. V marci tohto roku sa na aukcii Sotheby's vydražil jeho obraz Tryskanie II, za rekordných 231 miliónov českých korún. Kupka tak prekonal hneď dva rekordy.

Reprodukcia najdrahšieho obrazu Františka Kupku Tryskanie II, ktorý vydražili za rekordných 231 miliónov českých korún.  Foto - Pavol Urbánek 

Svoj osobný, keďže je to jeho najdrahšie predaný obraz a zároveň je to český rekord, lebo ide o najdrahšie vydražené dielo českého umelca vôbec. O prvenstvo aj tak pripravil sám seba, lebo doteraz držal rekord so svojim obrazom Divertimento II, ktoré sa v novembri 2020 predalo za viac ako 90 miliónov českých korún.

rNUlife.sk / Pavol Erdziak

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.