Projekcia filmu Jánošík (1921) v sprievode orchestra uzavrie už túto sobotu 17. ročník letného festivalu Viva Musica!

Viva Musica! festival je už sedemnásť rokov neoddeliteľnou súčasťou leta v Bratislave a jeho hlavnú myšlienku možno charakterizovať slovami „klasika inak“. Festival ponúka to najlepšie z klasickej hudby v podaní špičkových umelcov a hudobných zoskupení z celého sveta, často na netradičných miestach a v netradičných kontextoch. Aj tento rok pre svojich návštevníkov pripravil desiatku koncertov, v rámci ktorých rezonovali výnimočné umelecké spojenia, ale aj dva špeciálne projekty prepájajúce hudbu s literatúrou či filmom.

Práve projekcia filmu v sprievode orchestra uzavrie 17. ročník festivalu, ktorý sa v tomto roku uskutočnil od 17. júla do 14. augusta 2021 na siedmich miestach v centre hlavného mesta v podaní takmer výlučne slovenských umelcov. Film Jánošík (1921) bratov Siakeľovcov, považovaný za prvý slovenský celovečerný hraný film, festival uvedie v sprievode Orchestra Viva Musica! s novou autorskou hudbou huslistu a skladateľa Stana Palúcha, ktorá vzniká pri tejto príležitosti. „Hudba k nemému filmu Jánošík síce čerpá zo slovenskej tradičnej hudby, no nevyhýba sa ani iným žánrom. Dôležitý je pre mňa pocit, ktorý v rôznych scénach vyvoláva, a ten môže byť dosiahnutý mnohorakými spôsobmi. Snažím sa, aby to bolo jednotné, zároveň pestré a aby sa divák nenudil,“ vysvetľuje Stano Palúch, ktorý celý projekt zastrešuje po hudobnej stránke a predstaví sa zároveň aj ako dirigent.

Záverečný koncert 17. ročníka festivalu Viva Musica! sa uskutoční už túto sobotu 14. augusta 2021 o 20:00 hod. v priestoroch Veľkého koncertného štúdia Slovenského rozhlasu. Koncert sa koná pri príležitosti storočnice slovenského filmu v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom.

Kto je Stano Palúch ?

Huslista, multiinštrumentalista a hudobný skladateľ Stano Palúch študoval hru na husliach na Konzervatóriu v Žiline a na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Na slovenskej hudobnej scéne sa vyníma ako univerzálny hráč bravúrne sa orientujúci vo swingu, fusion, world music, klasickej aj v ľudovej hudbe. Po skončení štúdií pôsobil v českej folk a country formácii Druhá Tráva s Robertom Křesťanom, predtým v skupine Teagrass pod vedením Jiřího Plocka. Pre svoje mimoriadne umenie a univerzálnosť je vyhľadávaným partnerom mnohých slovenských a českých umelcov. Vystupuje so svojím Pacora triom a v zoskupení Triango, koncertoval vo väčšine štátov Európy a v USA, nahrával pre Slovenský a Český rozhlas, Slovenskú televíziu a ORF. Producentsky sa podieľal na viacerých albumoch slovenských a českých hudobníkov v oblasti world music. Je autorom hudby k väčšine predstavení SĽUK-u a vyhľadávaným aranžérom. Je tiež autorom hudby k dvom krátkym filmom Chyťte ho a Ábelov čierny pes, autorom hudby k predstaveniam Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch (Slovenské národné divadlo) a Výkriky bez ozveny (Komorné divadlo Martin).

Viva Musica! festival sa koná pod záštitou primátora Hlavného mesta SR Bratislavy, pána Matúša Valla. Festival z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Nadácia mesta Bratislavy.

Koncerty festivalu sa uskutočnia s dodržaním platných bezpečnostných a hygienických opatrení vydaných Úradom verejného zdravotníctva SR a Hlavného mesta SR Bratislava.

Prehľad koncertov 17. ročníka festivalu Viva Musica!

17.7., Moyzesova sieň – Ajna Marosz & Solamente naturali

20.7., Záhrada Domu Albrechtovcov – Pavel Haas Quartet

22.7., Stará tržnica – Hlbokomorské rozprávky

23.7., Nádvorie Starej radnice – Stano Palúch: Premeny

27.7., Veľký evanjelický kostol – Zámečníková & Lapšanský

31.7., Nádvorie Starej radnice – Vladislav Šarišský: ANieL

3.8., Námestie pri Eurovea – Kristína Smetanová: Recitál (voľný vstup)

5.8., Veľký evanjelický kostol – Bršlík & Matejčík

7.8., Záhrada Domu Albrechtovcov – Lettere amorose

14.8., Slovenský rozhlas – Jánošík (1921) Viac informácií na www.vivamusica.sk a na www.facebook.com/vivamusicafestival

rNUlife.sk / Katarína Benczová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.