Lekárnická komora spúšťa osvetovú kampaň zameranú na správnu likvidáciu nespotrebovaných liekov

Po úspešných projektoch zameraných na farmakoterapiu špecifických skupín pacientov a interakcie liekov prichádza Slovenská lekárnická komora (SLeK) s novou osvetovou kampaňou „Nie je odpad ako odpad“ venovanou správnej likvidácii nespotrebovaných liekov. Jej cieľom je poukázať na riziká nesprávneho zaobchádzania snespotrebovanými liekmi aich škodlivý vplyv na životné prostredie.

Množstvo nespotrebovaných liekov na obyvateľa každým rokom narastá, pričom lieky v domácnosti predstavujú potenciálne environmentálne riziká. Nesprávnou likvidáciou prenikajú zložky liekov do povrchových a odpadových vôd, nachádzame ich však aj v morských vodách, pričom je dokázané, že zložky nesprávne likvidovaných liekov prenikajú aj do potravinového reťazca. Napr. jedna tableta protizápalového lieku môže znečistiť až 500 000 litrov vody.

„Hromadenie liekov v domácnostiach má viaceré príčiny: zmena liečby, non-adherencia pacienta k liečbe (nedodržiavanie odporúčaní zdravotníckych pracovníkov), uplynutie doby použiteľnosti, polyfarmácia (užívanie viacerých liekov naraz), nadmerné zásoby liekov, samoliečba, vplyv reklamy, nevhodná veľkosť balení a ďalšie. Z hľadiska ochrany zdravia a životného prostredia predstavujú nespotrebované lieky nebezpečný odpad, ktorý si vyžaduje osobitné nakladanie pri zhromažďovaní a zneškodňovaní, najmä z dôvodu možnej toxicity,“ vysvetľuje garantka projektu Miroslava Snopková, viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory.

Osvetová kampaň poukazuje na túto problematiku a zvyšuje povedomie o potrebe správneho zaobchádzania s nespotrebovanými liekmi. Rovnako, ako pri predchádzajúcich kampaniach, sa do projektu zapájajú lekárne z celého Slovenska, ktoré získajú sadu materiálov na osobné vzdelávanie aj informovanie verejnosti.

„Každá lekáreň získa odbornú publikáciu venovanú vplyvu liečiv na životné prostredie a príkladom environmentálnych kampaní v prostredí lekárne. Okrem toho, zapojené lekárne získajú ekologické tašky s informačnou potlačou o správnej likvidácii liekov a separácii vonkajších obalov. Tašky budú slúžiť pre pacientov, aby v nich mohli hocikedy priniesť nespotrebované lieky do lekární," spresňuje M. Snopková.

„Pandémia COVID-19 spôsobila, že spotreba niektorých liekov výrazne stúpla. V domácnostiach sa tak nahromadili lieky, ktoré môžu zostať nespotrebované. Apelujeme preto na pacientov, aby pristupovali k likvidácii takýchto liekov obozretne a v prípade nejasností sa poradili v ktorejkoľvek lekárni. Farmaceuti sú odborníci na poskytovanie informácií o liekoch, vrátane ich rizík pre životné prostredie,“ doplnil Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory.

Zoznam lekární zapojených do projektu je dostupný na stránke www.slek.sk.

Ako správne likvidovať nespotrebované lieky?

  • Nespotrebované lieky alebo lieky po uplynutí času spotreby odovzdáme do lekárne.
  • Lieky nikdy nevyhadzujeme do odpadkového koša ani ich nikdy nesplachujeme.
  • Nespotrebované lieky môžeme odovzdať do ktorejkoľvek lekárne.
  • Do lekárne odovzdávame lieky oddelené od vonkajšieho obalu (krabičky).
  • Tekuté a polotuhé lieky (sirupy, kvapky, masti, krémy a pod.) prinesieme vo fľaškách alebo tubách.
  • Obaly separujeme podľa druhu materiálu – papier, plasty, sklo.

rNUlife.sk / SLeK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.