Cenu Anděl za Najlepší slovenský album roku 2020 získala skupina Le Payaco. Najviac sošiek dostala Lenka Dusilová a do siene slávy vstúpil Robert Křesťan

Česká hudobná akadémia v sobotu 29.5. večer v priamom prenose na ČT1 odovzdávala Ceny Anděl Coca-Cola 2020. Druhý rok je ich súčasťou aj kategória Najlepší slovenský album. Hlasuje v nej špeciálna akadémia zložená zo slovenských hudobných odborníkov a hudobníkov. Po minuloročnom debutantovi v tejto kategórii, skupine Nocadeň si sošku Anděla za Najlepší slovenský album v priamom prenose prevzala skupina Le Payaco. Ztrojice nominovaných albumov Svety od Kataríny KnechtovejHodina medzi psom a vlkom od Richarda Müllera získal najviac hlasovod slovenských akademikov ich album Pohybliví v nehybnom.

„Máme z toho obrovskú radosť, vôbec sme s tým nerátali a veľmi nás to prekvapilo a potešilo. Ako sme povedali aj v ďakovačke, ocitli sme sa medzi hudobníkmi, ktorí tvoria tú najlepšiu muziku, ktorú hodnotí akadémia, čo je obrovská vec. To, že sme sa dostali do nominácií s Katkou Knechtovou a Richardom Müllerom je pre nás veľká česť a veľmi si to vážime. Je to veľká satisfakcia dostať takýto signál od ľudí, ktorí tomu rozumejú,“ povedal bezprostredne po skončení programu spevák a gitarista Le Payaco, Tomáš Sloboda, ktorý si celý ceremoniál veľmi pochvaľoval: “Bolo to fantasticky zorganizované, šlapalo to a malo to tú správnu dynamiku. A hlavne z toho bolo  cítiť, že tou hudbou a kultúrou tam žijú. Bolo to priateľské, bezprostredné a príjemné. Cítili sme sa tam veľmi dobre a ďakujeme za všetky gratulácie.“

Najviac cien v hlavných kategóriách Cien Anděl Coca-Cola 2020 získala favorizovaná Lenka Dusilová. Zo štyroch nominácií pre výnimočný album Řeka premenila až tri. Uspela v kategóriách Album, Sólová interpretka a Skladba, ktorú ovládla so singlom Vlákna. Jej album akademikov zaujal spevom aj nevšedným zvukom, ktorý kombinuje zvuk tradičných nástrojov s elektornickými a sound dizajnom, na ktorom sa podieľali špičkový českí hudobníci a producenti Peter Ostrouchov a Aid Kid.

"To, ako jednoznačne album Řeka u akademikov uspel, len potvrdzuje, že sa Lenke Dusilovej podarila výnimočná nahrávka. Hoci sa dnešná doba a hudobný priemysel vyznačuje hlavne na produkciou singlov s rýchlou spotrebou, Albumom roka sa stalo komplexne vystavané dielo, ktoré si vyžaduje jeho nerušené a sústredené počúvanie ako celku. Je to album, ktorý určite vydrží dlhšie ako jeden rok," povedal predseda Českej hudobnej akadémie Honza Vedral.

Dve sošky Anděla sa šalmajom (historický dvojplátkový dychový nástroj, predchodca hoboja a anglického rohu) od sochára Jaroslava Rónu dostal Robert Křesťan, ktorý v rámci slávnostného ceremoniálu aj vystúpil so svojou skupinou Druhá tráva. S ňou získal ocenenie v kategórii Folk za silnú nahrávku Díl první, ktorá vznikla v spolupráci s anglickým producentom Eddiem Stevensom. Druhú sošku si Robert Křesťan, na svoje veľké prekvapenie, odniesol ako nový člen andělskej Siene slávy.

V tridsiatom ročníku Cien Anděl bodovali aj zástupcovia mladej generácie. Okrem speváčky Kateřiny Marie Tichej, ktorá sa s debutom Sami stala Objavom a získala kampaň v hodnote pol milióna českých korún od hlavného mediálneho partnera – rádia Evropa 2, si Anděla odniesol aj spevák 7krát3. Stal sa sólovým interpretom, aj keď svoju prvotinu Promiň vydal len pred dvoma rokmi. V kategórii Videoklip akademici ocenili soškou Anděla klip svojráznej a na českej scéne poetikou ojedinelej formácie Bert & Friends, ktorý režíroval Pavel Borovička.

"O víťazstve tento rok pod dohľadom notára rozhodovalo 435 akademikov," upresňuje Petra Žikovská, riaditeľka ČNS IFPI, ktorá Ceny Anděl vyhlasuje.

Slávnostný ceremoniál odovzdávania cien mal kvôli epidemiologickým opatrením už druhýkrát po sebe špeciálnu podobu. Sprievodkyňou večera sa znovu stala Ewa Farna a osem hudobných vystúpení dostalo formát unikátnych, naživo odohratých a zaspievaných prednakrútených videoklipov, ktoré boli vytvorené jednotlivým interpretom priamo na mieru. Víťazi všetkých pätnástich kategórií boli, oproti vlaňajšku, tento rok vyhlásení naživo zo štúdia.

"Aj tentoraz sme chceli pripraviť originálny a atraktívny formát programu, z ktorého sa nevytratia emócie a spontánnosť. Sme radi, že sa nám tento rok podarilo živý charakter Andělov aspoň čiastočne zachovať," vysvetlila producentka Cien Anděl Lucie Hájková z usporiadateľskej agentúry LUFF PRODUCTION a dodala: "Všetky vystúpenia vznikali v tom istom štúdiu, ktoré vždy prešlo kompletnou premenou. Pre každé vystúpenie sme vytvárali unikátne prostredie a atmosféru. Veríme, že sa nám spoločne s interpretmi podarilo vytvoriť klipy, ktoré diváci ocenili aj po hudobnej aj po vizuálnej stránke. "

Ceny Anděl udeľuje nepretržite od roku 1991 Česká hudební akademie, ktorá je zložená z odborníkov - hudobníkov, producentov, dramaturgov, novinárov a ďalších osobností českej hudobnej scény. Od roku 1995 je vyhlasovateľom Cien Anděl ČNS IFPI. Usporiadateľom je už piaty rok spoločnosť LUFF PRODUCTION a titulárnym partnerom ročníka bola Coca-Cola, ktorá v rámci s Cien Anděl vyhlásila multižánrovú cenu popularity Coca-Cola Cena fanúšikov. O jej víťazovi sa hlasovalo verejne v online hlasovaní. Víťazom sa stal Viktor Sheen, ktorého Coca-Cola podporí pri jeho tvorbe sumou 100.000 CZK.

"Bol to už druhý netradičný ročník. Veríme, že na tom ďalšom sa s hudobníkmi, akademikmi a divákmi budeme môcť znova stretnúť už naživo a v priamom prenose spolu „dooslavujeme“ tridsať rokov najstarších českých hudobných cien," povedala na záver Lucie Hájková.

Ceny Anděl Coca-Cola 2020

Sieň slávy

Robert Křesťan

Album

Lenka Dusilová - Řeka

Skladba

Lenka Dusilová - Vlákna

Skupina

Tata Bojs - Jedna nula

Sólová interpretka

Lenka Dusilová - Řeka

Sólový interpret

7krát3 - I

Objav

Kateřina Marie Tichá - Sami

Videoklip

Bert & Friends - Piš mi básně (réžia: Pavel Borovička)

Slovenský album

Le Payaco - Pohybliví v nehybnom

Alternatíva a elektronika

Amelie Siba - Dye My Hair

Folk

Robert Křesťan & Druhá tráva - Díl první

Jazz

Tomáš Liška & Invisible World - Hope

Klasika

Jan Bartoš, Jakub Hrůša a Symfonický orchestr Českého rozhlasu – Novák: Klavírní koncert, Toman a lesní panna

Rap

Yzomandias - Prozyum

Rock

Kurtizány z 25. Avenue - Honzíkova cesta

Aktualizované info:

www.andelceny.cz

Facebook: @hudebnicenyandel

Instagram: @ceny_andel

rNUlife.sk / Rado Mešša, pro:messa / Nikol Klevcová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.